Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Beko PM1121XBS pulsuje czuwanie

DiZMar 08 Wrz 2008 10:36 1724 9
  • #1 08 Wrz 2008 10:36
    DiZMar
    Poziom 43  

    Jak w temacie. TV po naprawie przetwornicy (wym.TDA16846, klucz, elektrolity). Przetwornica ruszyła ale pulsacyjnie. Ma powtarzające się 3 stany. Dioda czuwania ciemna, następnie nieco świeci by zaświecić pełną jasnością i znowu ciemna. W ten takt pojawiają się napięci ana wtórnej stronie. TV nie chce wystartować ani zlokalnej ani z pilota. Co ciekawego. Jeżeli podłączę do +B żarówkę dioda zaświeca na pełno i napięci awtórne są stabilne. Wtedy TV startuje z lokalnej i z pilota i pracuje normalnie też przy odłączonej żarówce.do wyłączenia w stan czuwania. Aby go włączyć musi być podłączona w tym tylko momencie żarówka. Podobnie miałem w TV Sanyo. Winny był elektrolit na wtórnej ale tutaj nie pomaga.

    0 9
  • Pomocny post
    #2 09 Wrz 2008 08:30
    LeDy
    Poziom 43  

    Na początek wstawiłbym innego TDA. Miałem taki , przypadek , że przetwornica próbkowała a po wymianie na inny działało wszystko prawidłowo. Co ciekawe , że tego TDA , na którym mi próbkowała , włożyłem później do innego TV i chodził. Daj trochę większy C 617( spr. jakie jest na nim napięcie gdy próbkuje , pulsuje a jakie jak TV chodzi) . Wygląda , że przetwornica jest nie dociążona i działa zabezpieczenie. Może R 601, 602, 611, 614?

    0
  • Pomocny post
    #3 12 Wrz 2008 13:22
    pete_ross
    Poziom 2  

    Miałem podobny przypadek jak ty ale u mnie wystarczyła jak kolega LeDy napisał zmiana na więkrzy c617. wszystko działało i chodzi do dzis :) więc zastosuj się do wskazówki i napisz czy pomogło.

    0
  • #4 12 Wrz 2008 14:02
    czewa
    Poziom 9  

    Czy nie wymontowałeś jakiegoś scalaka podczas naprawy?.

    0
  • Pomocny post
    #5 12 Wrz 2008 21:05
    LeDy
    Poziom 43  

    A autor postu chyba się załamał bo nie odpowiada.

    0
  • #6 13 Wrz 2008 08:36
    DiZMar
    Poziom 43  

    Przepraszam za milczenie ale miałem nawał pilnych interwencji w kasach fiskalnych łącznie dalekimi wyjazdami i coś trzeba było robić na bieżąco. Wracając do tematu.
    W tym TV nie ma zabez[ieczeń przetwornicy w postaci PROTEC. Strona pierwotna nie ma żadnej informacji ze strony wtórnej. Załączanie se STB w pracę polega na uaktywnieniu napięcie 5V i 8V poprzez odblokowanie IC951.
    Na płycie w moim TV nie ma elementów serii 6xx i nie mogę dlatego zastosować porad LeDy. Są mianowicie (jest to chassis Beko 12.8 - napis na płycie G80.190-03, schemat- http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/19490/beco_sh12.8.html ):
    Seria 1xx - w.cz., jungle, Scart
    Seria 3xx - m.cz. fonii
    Seria 4xx- Sterowanie
    Seria 5xx - odchylanie H i V
    Seria 7xx - PK
    Seria 9xx- zasilacz strona pierwotna i wtórna
    Natomiast Seria 6xx - brak w moim TV
    Rozmawiamy chyba o różnych TV.
    Co ciekawego. Gdy podłączam żarówkę 8W/230V to niestety tylko pulsowanie. Przy 40W/230V chodzi pięknie. Jeżeli tematu nie rozwiążę fachowo to pozostanie wstawienie wewnątrz TV żarówki w +B. Tylko trzeba dobrać najmniejszą moc jaka wystarczy np. 25W/230V czy 15 a nawet 12W/230V. Przy 15W da to stratę energi to ok.7-8W To jednak ostateczność.
    Czekam na dalsze podpowiedzi.

    0
  • Pomocny post
    #7 13 Wrz 2008 09:18
    LeDy
    Poziom 43  

    Podawałem za chassis 12.5 . Wiem , że jedyne informacje są ze strony pierwotnej. Napięcie brane z C głównego jest podawane na TDA. Chodziło mi o R 912, 908, 906, C 905. Na tamtym chassis do C 905 jest równolegle R 470kΩ. R 912 i 918 -dzielnik. Też informacja dla TDA. Zobacz na ile zmienia się napięcie na C 905 w stanie bez obciążenia a z , bo z niego idzie informacja na TDA i to może być info , że za duże , lub nie wygładzone dokładnie napięcie sieci. No i może próba z innym TDA. Gdzieś w jakimś RE jest opis poszczególnych funkcji nóżek TDA.

    0
  • #8 13 Wrz 2008 09:34
    DiZMar
    Poziom 43  

    To na pewno Beko chassios 12.8. Co ciekawego; częstotlieość pulsowania zależy od pojemności C908.-22µF. Częsciej przy zaniżonej np.10µF a rzadziej przy wyższej np.47µ by przy 100µF praktycznie przetwornica nie startowała.Tenrezystor 1MΩ podający +300V na TDA oczywiście zmieniałem.

    0
  • Pomocny post
    #9 13 Wrz 2008 09:44
    LeDy
    Poziom 43  

    Może chodzi o dobranie innej wartości . Jeszcze jest rezystor 3,9MΩ. Jak widzisz tam nie ma zasilania bezpośrednio z 300V przez jakiś R na n . Vcc.
    Pojawia się napięcie na n. 2 lub 11 i ono chyba umożliwia start układu i potem maleje a dopiero jak pracuje już jest zasilany z D 906.

    0
  • #10 13 Wrz 2008 13:07
    DiZMar
    Poziom 43  

    No i sprawa wyjaśniła się. Moja wina. Przy wymianie IC901-TDA16846 zwarłem nogi 4 z nigdzie niepodłączoną 5. Po usunięciu TV pracuje prawidłowo. Wszystkim zainteresowanym dziękuję. Temat zamykam.

    0