Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[PIC][ICD2] zdiagnozowanie problemu z debugger

jpalach 08 Sep 2008 13:08 1653 4
    jpalach
    Level 11  
    Witam.
    Posiadam kopię ICD2, która zaniemogła po kilku miesiącach pracy i potrzebuję zdiagnozować problem.
    Nie wykrywa mi procesora (dspic33FJ128GP802) z ukladu docelowego (ID target device = 0), a miernik w MPLABIE pokazuje napiecia okolo 2,5V dla Vdd i Vpp (zasilam ladnie 3,3V)

zmienialem procesor w ukladzie - to samo, pozniej podlaczylem prosty testowy uklad, na ktorym jest tylko procesor - tez to samo wiec problem na pewno jest po stronie debuggera. W zwiazku z tym moja prosba, czy bylby ktos w stanie porzyczyc mi swoja kopię ICD2 (Kraków), bo chcialbym sprawdzic jakie powinny byc prawidlowe przebiegi na liniach MCLR, PGC i PGD, ewentualnie jesli ktos posiada oscyloskop i moglby dla mnie takie przebiegi sciagnac z niego - tez bylbym wdzieczny
    jpalach
    Level 11  
    korrus666 wrote:
    Czy mam rozumieć że programator zasilacz napięciem 3,3 V bo jeśli tak to zdecydowanie za mało.

nie, programator zasila się sam napięciem z USB, mowie o zasilaniu juz ukladu docelowego. Zresztą sprawdzając uklad ktory musi byc zasilany 5V (PIC16F877A) jest rowniez to samo
    jpalach
    Level 11  
    korrus666 wrote:
    Być może problem jest z przetwornicą bo jakieś niskie te napięcia programowania Ci ustawia. Jakie napięcie masz na Vpp dla tego 16f877A ?

dla tego procka jest 12V