logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat włącznika czasowego 12V z opóźnieniem 5s dla przekaźnika

RafM 01 Mar 2004 08:07 10664 7
REKLAMA
  • #1 525747
    RafM
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Potrzebuje schematu takiego włącznika. To znaczy po włączeniu zasilania 12V
    układ czeka ok 5s i załącza np. przekaznik. Ma ktoś jakiś pomysł ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 525754
    adi-niunio
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    najprostszy atmelek i pare linijek programu. zasilanie porcka można zrobić przez stabilizator 7805 podłączony do tych +12V

roziązanie może nie najtańsze ale za to pewne
  • REKLAMA
  • #4 576302
    mw811
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Procki nie zawsze są pewniejsze od starej
    elektroniki robionej " na piechotę "
    Znam przypadki gdy elektronika analogowa jest owiele
    lepsza i tańsza niż mikroprocki.
  • REKLAMA
  • #5 1005922
    Kodzio
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Mam mikołaja co ma wbudowaną fotokomórkę, chodzi oto by prócz samej fotokówrki załanczał się także co jakiś czas (co 5...45min)

Potrzebujejakś schemat na włączik (stycznik) co by co jakiś czas powodował załączenie układu, (np pozytywka)
    i żeby była możliwość regulacji częstotliwości (między 5-45 minut[wiem że to zależy od kondensatorów]) Szukałem pod ne555 ale nic ciekawego nie znalazłem a w dodatku nie mam pojęcia jak to podłączyć bo mnie nie działa.
    chciałem zrobić czasoe wprzerwanie a potem na przekaźniku odwrócić stany, ale jest lipa i nic mi nie działa.

Poradźcie Koledzie
  • #6 1117881
    gandzia
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Ma ktos moze jakiś schemat na 9V aby ten układ mógł odliczć np. 12 godz. a następnie włączyć napięcie.
  • #7 1120381
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4191
    Do długich czasów (godziny, dni) odpowiednim układem jest CD4060
    - zawiera generator, i 14-stopniowy licznik (2^14=16384);
    po otrzymaniu sygnału i wykonaniu akcji można go zresetować,
    i odliczać czas od początku; zasilanie od 5 do 20V.
  • #8 1124604
    maverlick
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    W waszych przypadkach należałoby sam układ zasilać przez cały czas i po podaniu na wejście 12V, z opóźnieniem paru minut, pojawi się napięcie na wyjściu.
    W takim przypadku nie ma żadnego problemu. Można wykonać taki układ na tanich kostkach tak jak proponujecie.
    Myślę, że autor tego postu miał na myśli podanie 12V na cały układ.
    Jeśli tak, to daj znać, to coś dla Ciebie wymyślę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu włącznika czasowego zasilanego napięciem 12V, który po włączeniu zasilania odczekuje około 5 sekund, a następnie załącza przekaźnik. Proponowane rozwiązania obejmują układy analogowe oraz mikroprocesorowe. Jeden z pomysłów to użycie mikrokontrolera Atmel (tzw. "atmelek") z prostym programem i stabilizatorem 7805 do zasilania układu z 12V. Jednak pojawiły się uwagi, że klasyczna elektronika analogowa może być bardziej niezawodna i tańsza niż mikroprocesory. W kontekście dłuższych czasów opóźnienia (godziny, dni) rekomendowany jest układ CD4060, który zawiera generator i 14-stopniowy licznik, umożliwiający precyzyjne odmierzanie czasu i resetowanie. Wskazano również, że układ powinien być zasilany cały czas, a sygnał 12V podawany na wejście sterujące, co pozwala na uzyskanie opóźnionego załączenia wyjścia. Podano linki do istniejących schematów czasowych na forum elektroda.pl jako źródła inspiracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA