Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sharp 54AT-15SC -zawiniety obraz i kolorowe paski.

Jacck 17 Oct 2002 08:22 3520 18
    Jacck
    Level 26  
    W Sharpie 54AT-15SC w ktorym odchylanie pionowe jest na tranzystorach najpierw spalil sie Q510 (BC338) po czym na obrazie pojawily sie poziome kolorowe paski (2 niebieskie, 2 zielone i 2 czerwone) tak mniej wiecej w polowie ekranu. Wstawilem zamiast oryginalnego tranzystora BD135 - TV pracuje, ale tranzystor sie grzeje (jest goracy), kolorowe paski jak byly tak sa, ponadto widac ze na gorze obraz jest zawiniety, dodatkowo jest znieksztalcony w pionie (jakby liniowosc nie bardzo). Dodatkowo zauwazylem ze grzeje sie R502 i Q509.
    Co ciekawe w tym TV nie ma ani jednego potencjometru od regulacji czegokolwiek.
    Sprawdzilem wszystkie diody, tranzystory i rezystory w ukladzie odchylania pionowego i wymienilem wszystkie elektrolity. Zadnych zmian.
    Kiedy wstawie za tego Q510 oryginalnego BC338 to po kilkunastu sek. pracy jest on tak goracy ze parzy, wiec wylaczam TV zeby go nie spalic, natomiast na ekranie nie widc zadnej roznicy.
    Odchylanie pionowe jest wykonane czesciowo od strony druku jako SMD a czesciowo jako montaz przewlekany. W stopniu koncowym pracuje para komplementarna BD825 i BD828. Sterowanie V wychodzi z MC44002P.
    Bardzo pomocny bylby schemat z zaznaczonymi napieciami na koncowkach tranzystorow w odchylaniu V, niestety schematu do tego modelu nie udalo mi sie nigdzie znalezc. Gdyby ktos mial to bardzo bym prosil o kontakt. Wszelkie sugestie mile widziane.

Jacck
    Jacck
    Level 26  
    Dzieki, to juz mi troche wyjasnia sprawe. Ta diode 2.7V podstawialem wczoraj, ale jest sprawna. Gdyby to nie sprawilo klopotu prosilbym o przeslanie mi schematu odchylania V. Chcialem sam sobie rozrysowac ale to rozmieszczenie elementow po obu stronach plyki troche sprawe komplikuje.
    Mam w zamian schematy kilku innych Sharp-ow w tym jakis cyfrowy.
    Innych tez troche.
    Z gory dzieki.

Jacck
    oldboy
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Próbowałem wysłać kawałek schematu ale transmisja była przerywana, ponowię próbę później.
    mupet
    Level 15  
    Naprawiałem je na gwarancji i należy zwrócić uwage na wartości
    rezystorów smd,potrafią zmienić wartość znacznie.
    Tranzystory się grzeją, bo zły jest punkt pracy,dz-2.7v jest bardzo ważna.
    Jeżeli będę miał jutro czas wieczorem to podam jaki zestaw elem.wymienic(czasem póżno wracam). :!:
    oldboy
    W załączniku kawałek schematu.
    schematu szukaj w bazie <zdzich42>
    Jacck
    Level 26  
    Oldboy: wielkie dzieki !
    Teraz dopiero widze ze mam zawyzone napiecia z zasilacza.
    Zamiast 110V mam ok.113,7 V, zamiast +10 jest +11, zamiast +20 jest prawie 25V a zamiast -10V jest -13V.
    Czy napiecie w tym TV ustawia sie przez zmiane rezystorow R715/716 ? Na jakie napiecie jest Zenerka D717 - bo ze schematu jakos to nie wynika jednoznacznie ?
    Podstawilem ta Zenerke 2,7V w dochylaniu, jednak spadek napiecia na tej diodzie (przed i po wymianie) waha sie w granicach 1-2V i na kolektor Q504 idzie jakies -11 do -12V.

Mupet: dzieki za podpowiedz, sprawdze raz jeszcze rezystory SMD, a jak bedziesz mial chwilke to podaj konkretnie ktore najczesciej wymieniales.
    oldboy
    Na pewno w jakimś stopniu zmiana stosunku R716/R715 wpłynie na wysterowanie Q705 jednak ważnymi elementami są diody Zenera D716,D717. Gałąź jest zasilana napięciem +105V, więc jeżeli D716 jest na 27V a D717 na 75V(tak wynika z opisu pod diodą) to na R716 będzie spadek napięcia ok.2,4V czyli na bazie Q705 ok. 0,6V. Warto sprawdzić czy tak się rozkładają napiecia.
    Jacck
    Level 26  
    W weekend mialem wyjazd, a Tv nadal nie zrobiony . Napiecie na diodach D716/717 w czasie pracy jest takie jak powinno 27/75V.
    Na R715 faktycznie bylo cos kolo 0.6V a na R715 odlozylo sie brakujace 10V. Doswiadczalnie dolozylem rownolegle 10kOhm i teraz mam prawie idealnie +105V i +10V, natomiast -10V jest zawyzone (ponad -11) podobnie +20V (jest ok. +22V). Dodam tylko ze wymienilem wszystkie elektrolity w zasilaczu. Czy to moze byc spowodowane mniejszym obciazeniem tych galezi ??
    Druga sprawa - tranzystor Q510 pali sie teraz od razu po wlaczeniu (BD135 wytrzymuje klika minut i pada). Sprawdzilem wszystkie rezystory (w tym smd), diody i kondensatory i wszystko jest niby dobre. Na diodzie D505 spadek napiecia w czasie pracy zmienia sie od ok.1 do 2V mimo ze dioda jest sprawna. Pomierze dzisiaj prady kolektorow tranzystorow w koncowce i sprobuje moze zmienic jakos punkt pracy Q505/506. Dam znac co nowego.

P.S. Juz nie moge patrzec na tego TV
    Jacck
    Level 26  
    Napiecia z zasilacza sa juz OK.
    W odchylaniu tez juz nic sie nie pali - Q510 (BC338) nawet sie nie grzeje. Pomoglo zwiekszenie wartosci R508 (zamiast 39 wg schematu byl wstawiony 33). Po tym zabiegu skladowa stala napiecia na wyjsciu (w punkcie polaczenia R504 i R506) spadla z ok. -180 mV do wartosci ok. -20mV. Na bazach tranzystorow Q502 i Q504 jest teraz odpowiednio 0.81V i -0.40 V. Na emiterach : 0.33V (R504) i -0.13V (R506) co odpowiadaloby pradowi ok. 150mA.

Niestety, mimo ze teraz nic sie juz nie pali i nie grzeje, obraz jest nadal znieksztalcony. Na gorze i na dole ekranu sa czarne pasy o szerokosci ok. 2cm. U gory jest to spowodowane jakby brakiem liniowosci i zawinieciem obrazu, natomiast w dole obraz jest scisniety (znieksztalcenia geometri). I jeszcze te poziome klorowe paski na wysokosci o. 3/4 ekranu, ktore wygladaja mi na brak wygaszania, poniewaz po wylaczeniu TV dokladnie na tej wysokosci pojawia sie 3-kolorowa plamka widoczna przez ok. 1 sek. Co ciekawe - gdy odepne od bazy Q508 sterujacy sygnal V to dokladnie na wysokosci tych paskow (8 cm od gory ekranu) mam pozioma kreske (brak odchyl V).
    Nie jest to spowodowane skladowa stala w cewkach V bo jak pisalem na wyjsciu jest ok. -20mV a na R527 od 0 do 3mV wzgledem masy !
    Co z tym zrobic ??
    Czy mozliwe ze z MC44002 wychodzi juz znieksztalcony przebieg ??
    Czy wygaszanie powrotow tez jest realizowane wewnatrz MC44002 ?
    Pomocy !
    oldboy
    Odnoszę wrażenie,że w dalszym ciągu źle pracuje ujemna połówka pionu a w szczególności to zmieniające się napięcie na diodzie D505. Jeżeli płynie prąd ponad 100mA to musi być na niej 2,7V.
    Czy przebieg piłokształtny Vdrive może być zniekształcony? Jeżeli wogóle jest to raczej nie bo o jego kształcie decyduje C508(82n) w p.6, a o amplitudzie, która powinna wynosić 1,8Vpp, decyduje R804(51k) w p.3.
    Widoczne linie wygaszania mogą mieć związek z filtracją napięcia ale tym można się zająć później.
    oldboy
    Zapomniałem o jedno zapytać, czy sprawdzałeś Q502,Q504? Ten drugi może być uszkodzony, zresztą ten układ odchylania w SHARP`ach ma to do siebie, że właśnie często ulegają uszkodzeniu te tranzystory. Jeżeli nie usunie się pierwotnej usterki to w/w (nowe) po zamontowaniu momentalnie "padają".
    Jacck
    Level 26  
    oldboy - dzieki raz jeszcze za Twoja cierpliwosc i pomoc.
    Wczoraj wreszcie uporalem sie z tym nieszczesnym odchylaniem.
    Ktoras z kolei wymiana Q509 i Q510 wreszcie rozwiazala problem zawijajacego sie od gory obrazu. A za dolna polowke obrazu odpowiedzialene bylo napiecie -10V.

Pozostaja jeszcze do usuniecia te kolorowe paski - po naprawie odchylania paski te przesunely sie w gore ekranu (zaczynaja sie mniej wiecej na wysokosci znaczka TVP1) i zwiekszyly sie nieco odstepy pomiedzy nimi. Dodatkowo te paski sa bardziej intensywne od lewej krawedzi do srodka ekranu, drugie polowki (od srodka do prawej strony) sa slabsze, ale tez widoczne na ciemnej tresci obrazu.
    Podstawialem elektrolit na PK (10u/200V) ale to nie pomoglo.
    Jaka filtracje masz na mysli ?
    Bo w zasilaczu wszystkie elektrolity po wtornej stronie wymienilem.
    Elektrolit przy zasilaniu MC44002 tez podstawialem i nic.
    Co nalezaloby sprawdzic jeszcze ??
    oldboy
    Miałem właśnie na myśli filtrację napięcia zasilającego wzmacniacze wizyjne ale to już zrobiłeś. A czy wymieniałeś C502, C501 i 514?
    Jeżeli nie sprawi Ci to kłopotu to pomierz teraz napięcia na Q502,503,504,509 i 510. Warto je znać bo kiedyś będą napewno potrzebne.
    Jacck
    Level 26  
    Wymiana C501, C502 i C514 to byla jedna z pierwszysch rzeczy jakie zrobilem. Wymienilem tez C506 i jeszcze ktores. Wszystkie nowki prosto ze sklepu.

Co moze powodowac wyswietlanie tych paskow ???
    Wygaszaniem zajmuje sie MC44002 ?
    Krecilem jeszcze US2 ale tez nie pomaga.
    Widzialem w trybie serwisowym ze reguluje sie chyba wzmocnienie R, G i B. Probowac tym grzebac ?
    Bavido

Level 24  
    Ja mam ten sam problem, po naprawie pionu te paski od lewej do środka. Podobno pojawiły się przed uszkodzeniem pionu.
    oldboy
    Wygaszanie powrotów jest realizowane wewnątrz MC44002. Jeżeli te widoczne u Ciebie paski są faktycznie liniami powrotów to jedyne co mi przychodzi do głowy to C805 w p.28(kluczowanie poziomu luminancji) a jeżeli masz oscyloskop to zobacz na p.31 czy impuls SSC jest prawidłowy.Czy regulacja S2 miała wpływ na te paski? Wzmocnienie RGB zostaw w spokoju. Paski równie dobrze mogą pochodzić z układu odchylania V ale tu moje pomysły kończą się. Może koledzy podpowiedzą.
    Bavido

Level 24  
    To nie są powroty. Wygląda to tak: dwie równoległe linie czerwone oddalone od siebie ok. 2mm, centymetr niżej dwie następnego koloru i centymetr niżej dwie następnego. Każda para trochę krótsza od poprzedniczki.
    Rychozol
    Level 26  
    mam pytanie do Jacck.
    Co było przyczyną zawyżonych napięć z zasilacza? Mam podobny problem