Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Honda CR-V niski poziom napięcia sondy Lambda

Barti3230 10 Sep 2008 09:51 4354 0
  • #1
    Barti3230
    Level 1  
    Witam forumowiczów
    Trochę czasu spędziłem szukając podobnych tematów ale się nie udało, więc zakładam nowy. Problem wyniknął po przejechaniu ok. 400km od zamontowania instalacji gazowej. Honda rocznik 2002, silnik K20A 2000cm3, po tunnigu profesjonalnym - dodatkowy komp, turbina. Pojawia się błąd P0130 (niski poziom napięcia sondy Lambda). Zacząłem od wyłączenia kompa sterującego wtryskami gazowymi - bez zmian. Błąd pojawia się tylko, gdy obroty są w okolicach 800-1000. Zacząłem bliżej się przyglądać sprawie: wymieniłem sondę na nową (uniw NTK) - to samo . Zapiąłem mierniki: błąd wywala tylko na wolnych obrotach. Okazało się, że sonda NTK ma inną oporność grzałki (zamiast 7ohm ma 14ohm), grzanie jest sterowane z ECU (od pełnego zasilania ok. 14V do impulsu z wypełnieniem 1:1), próbowałem obejść zabezp (błędy P0135) ale w efekcie podmieniłem sondy (NTK na tył katalizatora, a diagnostyczna za regulacyjną) bo myślałem - że się nie dogrzewa.
    Od obrotów 1200 i w górę wykres z sondy idealny (zakres napięć: 0,2 do 0,9V). Potem odpiąłem dodatkowy kabel z sondy do wtrysków gazowych, który ewidentnie ubijał sygnał ( do 0,5V i brak reakcji). Po tych zabiegach silnik pracował 20min na wolnych obrotach. Jednak na drugi dzień, przy jeździe do pracy (ok. 5km) wyskoczył błąd z powrotem, oczywiście włącz/wyłącz silnika go resetuje (sporadyczny). Proszę o jakieś sugestie, bo wiedza się już wyczerpała. Pozostaje jeszcze sprawdzić ciśnienie na wtryskach i czy nie leją.