Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka ARISTON AQUALTIS AQXL 105 - choinka na przednim panel

gzygzo 10 Sep 2008 12:52 7256 4
    gzygzo
    Level 10  
    Witam.
    Mam następujący problem z tą pralka, a mianowicie to po włączeniu pralki i wciśnięciu START (na jakimkolwiek programie) robi się choinka tzn. zaczynają migać wszystkie lampki jakie są jednocześnie. Jeżeli ktoś miał podobny problem to proszę o pomoc. Z góry dziękuje i pozdrawiam
    stoper17
    Level 20  
    Witam.Odnawiam temat.Mnie spotkalo to samo tylko w sytuacji kiedy spuszcza wode,spuszcze i spuszcza chyba dobre 5 albo i lepiej min.I w pewnym momecie choineczka.A co najciekawsze,nie na wszystkich programach sie to dzieje....POMOCY:(
    _metro_
    Level 11  
    Więc tak:
    Moja pralka zachowywała się podobnie, a mianowicie pranie się rozpoczynało, wszystko ok aż do momentu gdy miała wypompować wodę. Wylewała ją z 5 minut po czym panel mrugał prawie cały i drzwi pozostawały zamknięte.

Odkręciłem pokrywę górną, stojąc od przodu po prawej stronie w rogu znajduje się wyłącznik ciśnieniowy (hydrostat?). Działa banalnie, jest to szczelny układ który reaguje na zwiększenie ciśnienia podczas wlewania wody do bębna. Rurka doprowadzająca powietrze do tego ustrojstwa była przytkana syfem (jak to w pralce). Woda nalewała się do bębna, ciśnienie powietrza się zwiększyło, zawór odpowiedział - ok wody tyle. Po praniu woda się wylewa ale niestety ciśnienie nie spada bo syf w rurce blokuje odprężanie, czujnik odpowiada - wody pełno, ale przecież pusto już (nic nie działa, drzwi zablokowane no bo jak otworzysz? Moduł odpowiada przecież wodę wylejesz, wirowanie nie działa bo najpierw woda ma być wylana). Moduł świruje jak to wody więcej jak może pomieścić bęben pralki, mruga panel przedni.

Przeczyściłem wężyk doprowadzający powietrze do przełącznika - jak ręką odjął

pytacie jak ? :D
    a dmuchnąłem nieco lepiej do niego i było czuć jak to "coś" zostało wypchnięte, pralka jak nowa, wszystko ustąpiło
    Pudzian_Puławy
    Level 11  
    Witam.

U mnie jest podobny problem jak by ja nie ustawić po pewnym czasie zasysa wode później przestaje, zaraz znów ssie i co róż się zakręci i po 15 minutach choinka na przedni panelu się robi... Dmuchałem w ten przewód i ssałem wodę i dalej nie pomogło może macie jakieś pomysły... Czy może być wina filtra?? Wodę potrafi wyrzucić bez problemu...
    ormen
    Level 10  
    Witam, u mnie identyczny problem z choinką :) także dmuchałem w wężyk, na jeden dzień pomogło, na drugi to samo, ciągle choinka przy próbie zmiany biegu na wyższy.