Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Którą z anten wybrać do dobrego odbioru TV przy zakłóceniach

AndB 11 Sep 2008 15:07 12744 14
    AndB
    Level 11  
    Zamierzam nabyć antenę do odbioru TV z nadajnika w Raszynie (Łazach) ok. 96 km ode mnie lub w Ciechanowie ok. 26 km ode mnie, w linii prostej, jest jeszcze możliwość skierowania anteny na Płock 60 km lub Sierpc ok.. 48 km w linii prostej.
    Występują u mnie silne odbicia sygnału, prawdopodobnie też ktoś zakłóca mi odbiór TV. Dlatego antenę musiałbym umieścić od drugiej strony domu (na wschodnie stronie) ale nie bardzo mam ją tam jak zamontować więc myślałem umieścić ją na strychu, kiedyś miałem tam zwykłą antenę i bardzo dobrze się sprawowała, a długość kabla łączącego ją z TV wynosiła ok. 25 m.

Myślałem o następujących antenach:

Antena ATX 11/21-60

[http://www.anteny.wroclaw.pl/product_info.php?cPath=23_39&products_id=119]

jeżeli ta to jaki symetryzator bądź wzmacniacz antenowy do niej dobrać

Antena ATX 11/21-60
    Kanały 21-60,
    Promieniowaniern przód./ tyl [dB] 20-26,
    Polaryzacja==H;
    Ilość elementów 91
    Impedancjarn wyjsciowa [Om] 300
    Opakowanie karton Masarn [kg] 2
    Zysk [dB]: od 11 do 18 dB

Czy znacie ten sklep, może ktoś wie czy ma towar dobrej jakości tak jak np: dipol.com.pl
    Zastawia mnie długość tej anteny, na stronie nie jest podana ale wygląda góra na 1,5 m. No i cena czy jak na antenę o zysku od ok.12dB do 18 dB nie jest za tania, czy jej wykonanie jest solidne. Czy ktoś ją zna i może mi powiedzieć czy zdałaby egzamin np: gdybym umieścił ją na strychu domu.

Kolejne są bardzo podobne, ale z innego sklepu:

http://www.satserwis.pl/pokaz.php?nazwa=oferta/15/1514.dat

Antena UHF ATX55
    Szerokopasmowa antena kierunkowa typu X w paśmie UHF przeznaczona do odbioru programów telewizyjnych na kanałach 21-60;
    Zastosowanie puszki o specjalnej konstrukcji eliminuje możliwość zalania wodą elementów wewnętrznych;
    Montując przewód współosiowy (koncentryczny) należy zastosować symetryzator, który służy do uzyskania dopasowania między symetrycznym wyjściem anteny 300 Ohm, a współosiowym przewodem antenowym 75 Ohm.

Dane techniczne
    Kanały pracy 21-60;
    Zysk energetyczny 14dB - silnie kierunkowa;
    Szerokość wiązki H 60st;
    Szerokość wiązki V 97st;
    Tłumienie P/T 22dB;
    Impedancja wyjściowa 300 ohm;
    Długość 1100mm;
    Wykonanie aluminiowe;
    Elementy plastikowe z tworzyw modyfikowanych-wydłużony okres trwałości;
    Pakowana w pudełko kartonowe;

produkt polski-producent All-Ant

http://www.satserwis.pl/pokaz.php?nazwa=oferta/15/1513.dat

Antena UHF ATX11
    Szerokopasmowa antena kierunkowa typu X w paśmie UHF przeznaczona do odbioru programów telewizyjnych na kanałach 21-60;
    Zastosowanie puszki o specjalnej konstrukcji eliminuje możliwość zalania wodą elementów wewnętrznych;
    Montując przewód współosiowy (koncentryczny) należy zastosować symetryzator, który służy do uzyskania dopasowania między symetrycznym wyjściem anteny 300 Ohm, a współosiowym przewodem antenowym 75 Ohm.

Dane techniczne
    Kanały pracy 21-60;
    Zysk energetyczny 8dB;
    Szerokość wiązki H 58-40st;
    Szerokość wiązki V 97-63st;
    Tłumienie P/T 22dB;
    Długość 500mm;
    Wykonanie aluminiowe;

http://www.satserwis.pl/pokaz.php?nazwa=oferta/15/1515.dat

Antena UHF ATX87

Dane techniczne
    Kanały pracy 21-60;
    Zysk energetyczny 17.5dB - silnie kierunkowa;
    Szerokość wiązki H 60st;
    Szerokość wiązki V 97st;
    Tłumienie P/T 22dB;
    Długość 2195mm;
    Wykonanie aluminiowe;

http://www.satserwis.pl/pokaz.php?nazwa=oferta/15/1516.dat

Antena UHF ATX91
    Zastosowanie dodatkowej listwy nośnej umożliwia montaż anteny ponad masztem - brak jego wpływu na odbiór zwłaszcza dla wyższych częstotliwości;

Dane techniczne
    Kanały pracy 21-60;
    Zysk energetyczny 18dB - silnie kierunkowa;
    Szerokość wiązki H 60st;
    Szerokość wiązki V 97st;
    Tłumienie P/T 22dB;
    długość 2195mm;
    Wykonanie aluminiowe;
    występuje również z dzielonym nośnikiem;
    = = = = =
    Antena telewizyjna UHF Dipol 44/21-69 Tri Digital [aktualnie nie dostępna]

http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_uhf_dipol_44-21-69_tri_digital_A2680.htm

Antena telewizyjna UHF Dipol 44/21-69 Tri Eco Digital

http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_uhf_dipol_44-21-69_tri_eco_digital_A2682.htm

Antena telewizyjna szerokopasmowa o strukturze logarytmiczno periodycznie dipolowej MLOG 6-60

http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_szerokopasmowa_o_strukturze_logarytmiczno_periodycznie_dipolowej_mlog_6-60_A4011.htm

Antena telewizyjna wielokierunkowa Saturn 1 ze wzmacniaczem

http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_wielokierunkowa_saturn_1_ze_wzmacniaczem_A5060.htm

Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/38-69

http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_profesjonalna_uhf_atv_21-38-69_A8812.htm

Informacje o nadajnikach
    Raszyn (do tego nadajnika na mapie mam ok. 96-98 km):

Kanał===Offset=====MHZ====Program===Moc ERP kW== Wys.n.p.m. [m] 
    11 ======0==========215,25======TVP 1=========250kW==========297 
    27 =====8P=========519,25======TVP2=========800kW==========319 
    33 =====8M========567,25=====4===========20kW==========319 
    35 =====8P=========583,25======TVN==========100kW==========319 
    41 =====8M=========631,25===TV PULS========20kW==========319 
    44 =====8P=========655,25======POLSAT=======316kW==========319 
    51 ===== 8M=====711,25=====TVP INFO======100kW==========319

Ciechanów *Monte Cassino*(do tego nadajnika mam ok. 26 km):

MHz==Kan.==Nazwa prog======m npm==DW==NW==ERP kW==Pol.==Kier 
    639,25==42=====TVP INFO ========152====CIE===MAZ====1=======H=====ND 
    719,25==52=====Polsat===========152====CIE===MAZ====1=======H=====ND 
    759,25==57=====TVP 1============152====CIE===MAZ====1=======H=====ND 
    775,25==59=====TVP 2===========152====CIE===MAZ====1========H====ND

mariusz781026
    Level 11  
    ile masz odbiorników
    AndB
    Level 11  
    Mam jeden odbiornik TV. FUNAI Model TV-2000T MK5, który ma 20"
    mariusz781026
    Level 11  
    myślałeś o antenie satelitarnej

To jest pytanie czy stwierdzenie ? Jeżeli pytanie, proponuje odszukać na klawiaturze taki oto znaczek --> ? <-- (ten w środku). /yes2mike/
    AndB
    Level 11  
    Nie, raczej antena satelitarna nie wchodzi w grę, ponieważ nie chcę płacić co miesiąc 30 zł i wiązać się umowami, za to że oglądam głównie dzienniki telewizyjne. Jeden abonament dla TVP wystarczy. Chyba że są jakieś bezabonamentowe opcje aby odbierać tylko TVP 1, TVP 2, TVP Info, Polsat i TVN.

O swoim problemie pisałem tu

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1085905.html

i tu dołączyłem się do tematu:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1088897.html

Ale ostatecznie postanowiłem dokonać zakupu anteny w sklepie (fabrycznej produkcji) i daltego założyłem nowy wątek. A że mam trudności z odbiorem TV, aby wybrać odpowiednią antenę, która naprawdę zda egzamin, założenie nowego wątku w celu uzyskania pomocy wydaje mi się uzasadnione:)
    Marcin91
    Level 23  
    Witam, z Raszyna moze być problem z prawidłowym odbiorem, co prawda w Nasielsku po zamontowaniu tej anteny : http://tels.pl/szerokopasmowaantenareflektorowaasr8722860p25-p-14.html jakośc była dobra, nawet na słabym Pulsie było przyzwoicie.
    A z Ciechanowa odbiór był bardzo dobry .... ale w ciechanowie jest mniej programów. I gdyby miał być tylko odbiór z ciechanowa to zastosowałbym antenę typu Yagi, np. AXT-55 cena to około 30-35 złotych.
    pozdrawiam Marcin
    AndB
    Level 11  
    Dzięki za odpowiedź. No właśnie w Ciechanowie jest mniej kanałów dlatego chciałem, odbierać z Raszyna. Głównie chodzi mi o możliwość odbioru TVN'u. A z jakich nadajników moge w okolicach Ciechanowa odbierać na Mazowszu TVN? (Szukałem ale nie znam dokładnych nazw nadajników rozlokowanych na Mazowszu :( )
    Marcin tą antenę którą podałeś fakt może być dobra tylko że trochę droga zwłaszcza że nie ma pewności że da radę odbierać kanały z Raszyna :(
    A co do YAGI AXT-55 na jej korzyść przemawia oprócz ceny jej długość 1100 mm oraz zysk 14 dB, tylko mam pytanie czy ten zysk jest na całym zakresie kanałów od 21 do 60? I pytanie co oznacza że jest silnie kierunkowa?
    W sumie myślałem kupić na odbiór z Raszyna Antena telewizyjna UHF Dipol 44/21-69 Tri Eco Digital:
    http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_uhf_dipol_44-21-69_tri_eco_digital_A2682.htm

No ale teraz zacząłem się też zastanawiać na tą którą podałeś tj. Antena UHF ATX55:
    http://www.satserwis.pl/pokaz.php?nazwa=oferta/15/1514.dat

W sumie nie ma co przepłacać jeżeli nic nie może być pewne :( A jeszcze takie pytanie czy antena UHF ATX55 dałaby radę przy swoim zysku 14 dB pracować na strychu? I jeżeli bym chciał umieścić antenę na strychu, to która by się lepiej nadawała Antena telewizyjna UHF Dipol 44/21-69 Tri Eco Digital czy Antena UHF ATX55?
    terrade
    Level 36  
    Widzę, że się nie poddajesz :) Antena Telmora raczej się nie nada skoro nawet w Nasielsku nie jest super, a jest on dużo bliżej.
    AndB wrote:
    1.A z jakich nadajników moge w okolicach Ciechanowa odbierać na Mazowszu TVN? (Szukałem ale nie znam dokładnych nazw nadajników rozlokowanych na Mazowszu :( )
    2.A co do YAGI AXT-55 na jej korzyść przemawia oprócz ceny jej długość 1100 mm oraz zysk 14 dB, tylko mam pytanie czy ten zysk jest na całym zakresie kanałów od 21 do 60?
    3.Czy ... dałaby radę przy swoim zysku 14 dB pracować na strychu?

1.No to poszukaj (mi się nie chce) na stronie nadawcy - emitel.pl
    3.Bez przesady z tym strychem (całą zimę otwarty?:)), takie cuda mogą robić ci blisko nadajnika, ale i tak nie powinni. Antena wysoko na dachu (min.2m od dachu i 1,5m między antenami)
    2.Zysk 14dB to nie zaleta przy tej odległości i nigdy (poza logarytmicznymi) nie stały jest w całym zakresie.

Skoro ATX-91 jest polecana jako dobra to ATX-107 będzie najlepsza. Do tego mocny i porządny wzmacniacz (poszukaj na forum). A pewnie chcesz mieć też TVP1, więc i VHF ATV12/11-12 (ta antena ma ponad 2,5m).
    AndB
    Level 11  
    terrade wrote:
    Widzę, że się nie poddajesz :)

He he a pewnie że się nie poddaję. Kiedyś przecież trzeba normalnie obejrzeć dziennik i pogodę w TV ;)
    Dzięki za odpowiedź, przynajmniej mój temat tak szybko nie zniknie.
    Co do anten , które podałeś to faktycznie mogą być dobre mają wyższy zysk, niż te o których myślałem. Tylko ta VHF ma trochę mały zysk jak na tą odległość w porównaniu do tych UHF. Martwi mnie jednak ich długość :( 2,5 m to jednak dużo, choć z ich wielkości może się ucieszą gapy z mojej okolicy.
    Co do tych nadajników to niestety ze stronki którą podałeś wynika że najbliżej mnie są nadajniki w Ciechanowie, Płocku i później właśnie w Raszynie. Mam tylko pytanie bo z Ciechanowa i Płocka nie złapie TVN więc czy w takim wypadku pozostaje tylko Raszyn? :(
    No i np: gdybym załóżmy chciał odbierać TV z Ciechanowa (26 km) lub Płocka(Rachocina) (ok. 55 km) to czy np.: Antena telewizyjna UHF Dipol 44/21-69 Tri Eco Digital http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_uhf_dipol_44-21-69_tri_eco_digital_A2682.htm
    zdałaby egzamin? Podobno stosuje się ją gdy między nadajnikiem a anteną jest jakaś przeszkoda (np. jakiś dom, czy coś w tym rodzaju).
    Co o tym myślicie? A może w końcu kupić zwykłą siatkę i po sprawie. Może właśnie anteny siatkowe mimo krytycznych uwag ekspertów o ich parametrach są jednak najlepszym wyborem?
    terrade
    Level 36  
    Szkoda przepłacać za tą Tri Eco, jej zalety to "bajerancki wygląd" i że jest mała, ale na strychu to nic nie będzie działać dobrze.

Co do Rachocina to moce są tam potworne (1000kW) i wystarczy siatka (z lekkim wzmacniaczem, choć lepiej yagi), Ciechanów to zaledwie 1kW i jeden marny (TVP3) program więcej.

Zatem zawalcz o Raszyn (Łazy), powinno się udać złapać wszystkie 7 programów (o ile np.las nie przeszkodzi). A antena na VHF jest OK, bo największego zysku potrzebują największe częstotliwości, spójrz jaki mały zysk mają anteny radiowe i wystarcza.
    AndB
    Level 11  
    Dzięki za odpowiedź Terrade, i wsparcie. Tylko że Z rachcina nic na 1000 kW nie nadaje chyba tylko co najwyżej TVP 2 z mocą 800 kW, czyli że przy 100 kW powinienem złapać TVN :) Dobrze teraz tylko pozostaje ostatecznie coś zamówić. Ale zrobię to dopiero po powrocie z mojego wyjazdu (czyli gdzieś za ok tydzień). Ale do tego czasu wszystkie podpowiedzi mile widziane. Jak sądzę taka siateczka Antena ASP-8W LUX wersja A ze wzmacniaczem LNA-177 powinna wystarczyć?
    http://www.dipol.com.pl/antena_asp-8w_lux_wersja_a_ze_wzmacniaczem_lna-177_A0024.htm
    A i jeszcze jedno pytanie jeżeli jej wzomcnienie wynosi: dla VHF dB 24-28 a dla UHF dB 38-44 tzn. że jest mocniejsza od tej Tri Eco Digital która ma tylko od 12,5 do 16,6 dB? I powinna lepiej zbierać sygnał. Czy dobrze rozumiem?
    terrade wrote:
    ...ale na strychu to nic nie będzie działać dobrze...

A i tu się mylisz bo kiedyś na strychu działała mi i to bardzo dobrze Yaga (o długości ok. 1,5 m skierowana na wschód w kierunku Sierpca) Na tej samej ścianie na którą była skierowana było okienko ale antena nie była ustawiona bezpośrednio w to okienko. No ale to było niestety naprawdę bardzo dawno temu :(
    terrade
    Level 36  
    AndB wrote:
    1.Tylko że Z rachcina nic na 1000 kW nie nadaje chyba tylko co najwyżej TVP 2 z mocą 800 kW, czyli że przy 100 kW powinienem złapać TVN :)
    2.A i jeszcze jedno pytanie jeżeli jej wzomcnienie wynosi: dla VHF dB 24-28 a dla UHF dB 38-44 tzn. że jest mocniejsza od tej Tri Eco Digital która ma tylko od 12,5 do 16,6 dB? I powinna lepiej zbierać sygnał. Czy dobrze rozumiem?
    3...ustawiona bezpośrednio w to okienko. No ale to było niestety naprawdę bardzo dawno temu :(

1.TVP1 i TVP2 po 1000kW i nie ma tam TVN-u (ani w Ciechanowie).
    2.To jest zysk ze wzmacniaczem, bez niego ma rzekomo 7 i 10-14dB i daj sobie spokój z tą Tri Eco. Ponadto: ta siatka będzie za mocna na Rachocin i zawalcz o Łazy.
    3.Dawno to może był tam nadajnik dużej mocy i może miałeś do niego blisko. A w Warszawie ludzie oglądali TV na kawałku druta.

Ostatecznie (bo się nie możesz zdecydować):
    -jeśli tanio i nieźle to: Rachocin i siatka z targu (bez kosztów wysyłki) ze wzmacniaczem 15-20dB oraz uchwyt, by wystawić ją poza strych
    -jeśli drogo, dobrze (i z Dipola?) to jak posty wyżej, warto dopłacić za te 5 programów. Możesz też kupić "na raty", tzn.najpierw ATX-107 z hollex.pl i jak nic nie złapie z Łazów to wzmacniacz 12-15dB i na Rachocin (a jak złapie to wzm.30dB i resztę)
    AndB
    Level 11  
    terrade wrote:

1.TVP1 i TVP2 po 1000kW i nie ma tam TVN-u (ani w Ciechanowie).
    2.To jest zysk ze wzmacniaczem, bez niego ma rzekomo 7 i 10-14dB i daj sobie spokój z tą Tri Eco. Ponadto: ta siatka będzie za mocna na Rachocin i zawalcz o Łazy.
    ...
    najpierw ATX-107 z hollex.pl i jak nic nie złapie z Łazów to wzmacniacz 12-15dB i na Rachocin (a jak złapie to wzm.30dB i resztę)

Przepraszam za tą pomyłkę 1000 kW pomyliłem tabelki PŁock/Rachocin z Raszynem ;(
    No właśnie a jakiej firmy przedwzmacniacz byś mi polecił?
    Czy ten by się nadał?
    Wzmacniacz antenowy dopuszkowy LNA-177 30dB ekranowany
    Dzięki za podpowiedzi i cierpliwość do moich pytań ;)
    terrade
    Level 36  
    Co do wzmacniaczy to niech się (wreszcie) wypowiedzą spece (trzymając się normalnych cen, a nie superhiper kanałowy za 499).

LNA zbiera tutaj kiepskie opinie. Ponadto wszystko zależy co w końcu weźmiesz, bo przy 2 antenach (VHF+UHF) 2 przedwzmacniacze przekroczą obciążenie zasilacza, więc trzeba lepszy zasilacz i separator, a wtedy bardziej opłaci się inny wzmacniacz.
    xArgox
    Level 2  
    Witam ja mieszkam między Przasnyszem a Ciechanowem i też chciałbym zakupić antenę do TV mam w domu mam 3 telewizory 1 ma cyfrowy polsat 2 normalną antenę i do 3 chciałbym założyć antenę mam pod ociepleniem domu kabel antenowy o długości 20 m z wyprowadzeniem na strych i na strychu koło komina wentylacyjnego jest maszt ok. 2m i do niego jest przykręcona antena do 2 tv i moje pytanie dołączyć kabel do tamtej anteny czy dać taki wzmacniacz w puszkę od anteny i podzielić to na 2 jakimś specjalnym "trójnikiem" czy założyć 2 antenę bo z tej odbiera mi TVP 1,2,3 i polsat co mi poradzicie??