Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Bardzo wolne działanie komputera pod Vistą

Errrk 11 Wrz 2008 18:51 5900 14
  • #1 11 Wrz 2008 18:51
    Errrk
    Poziom 9  

    Witam,
    używam Visty Home Premium 32 bit, komputer działa naprawdę wolno, głupi pasjans uruchamia się ponad 20 sekund, przełączanie miedzy oknami trwa długo, no ogólnie muli.
    Po zainstalowaniu systemu od nowa, sytuacja się nie poprawia, więc nie tu tkwi problem.
    Opcję aero mam wyłączoną, wszystkie niepotrzebne procesy również.

    Jeśli chodzi o sprzęt to posiadam:
    procesor Intel Pentium 4 641, 3200MHz
    pamięć 2048 MB
    płyta główna Cuba MS-7301, versja 1.0, producent Packard Bell

    Na tym samym sprzęcie miałam już kilka dystrybucji linuxa i windows xp professional z Service Pack 2, na tych systemach wszystko działa sprawnie i szybko. Zależy mi jednak na tym, aby pozostać przy viscie.

    Jestem niestety użytkownikiem nie znającym się na sprzęcie, jeśli więc potrzebujecie więcej informacji bardzo proszę o wyrozumiałość i posta, co jeszcze chcecie wiedzieć.

    Proszę o pomoc

    pozdrawiam

    0 14
  • #3 11 Wrz 2008 19:27
    ahilles11
    Poziom 19  

    A zasilacza kolega nie ma. Niech kolega sprubuje przeskanować antywirusem ale całego kompa.

    0
  • #4 12 Wrz 2008 06:57
    pelekkk
    Poziom 11  

    A moze nie wszystkie sterowniki zainstalowane? Sa jakies konflikty w menadzerze urzadzen?

    0
  • #5 12 Wrz 2008 22:27
    Errrk
    Poziom 9  

    Komputer chodzi tak jak opisałam wyżej, odkąd go przyniosłam ze sklepu, wszystko było już zainstalowane.
    Jedyne zmiany które od tamtego czasu poczyniłam to dołożenie ramu, bo oryginalnie było 1024 MB i karta graficzna, której sterowniki zainstalowałam.
    Nie jest to też problem wirusów, komputer był skanowany. Poza tym chodzi jak chodzi nawet po ponownej instalacji windowsa.

    Jeśli chodzi o zasilacz, to koleżanka owszem ma, ale nie wie gdzie sprawdzić jaki to...

    0
  • #6 13 Wrz 2008 09:41
    ahilles11
    Poziom 19  

    Z tylu powinna być nalepka a jak nie m to trzeba rozkręcić komputer ale myśle że jest to winna właśnie zasilacza.Nowa karta i 1GB ram zrobiły swoje i jest za słaby zasilacz sprawź jak komputer będzie się zachowywał przy mocniejszym zasilaczu.

    P.S Napisz karte graficzną jaka była i jak jest.

    0
  • #7 13 Wrz 2008 10:31
    Errrk
    Poziom 9  

    Poprzednia karta grafiki: nVidia GeForce 7500 LE
    Obecnie: nVidia GeForce 8600 GT

    Zasilacz: Model No: FSP250-60 HEN, FSP GROUP INC.

    Dziękuję za podpowiedź, jak tylko będę miała możliwość sprawdzę jak się będzie zachowywał z mocniejszym zasilaczem.

    pozdrawiam

    P.S. Nie znam się na tym, ale czy faktycznie może być to wina zasilacza, jeżeli pod windowsem XP chodzi szybko i sprawnie, a nie wyrabia tylko pod Vistą?

    0
  • #8 13 Wrz 2008 19:40
    ahilles11
    Poziom 19  

    cytat :Na P.S. Nie znam się na tym, ale czy faktycznie może być to wina zasilacza, jeżeli pod Windows XP chodzi szybko i sprawnie, a nie wyrabia tylko pod Vista?

    Na 100 % nie jestem pewien. Ja tylko sugerowałem. Spróbuj od kogoś pożyczyć mocniejszy zasilacz i sprawdzić. Jakby nie było różnicy pomyślimy dalej.

    0
  • #9 18 Wrz 2008 00:07
    PH0ENIX
    Poziom 14  

    Ja bym jeszcze proponowal uruchomic komputer z 1GB pamieci w kościach kupionych razem z calym zestawem.

    0
  • #10 18 Wrz 2008 01:17
    Robert B
    Poziom 43  

    O ile pamiętam, to Microsoft potwierdził fakt, że Vista będzie działać ok. 30% wolniej w porównaniu do XP na tym samym sprzęcie :(
    Chociażby z uwagi na zwiększoną żarłoczność tego systemu na zasoby sprzętowe, rozbudowane (według mnie do przesady) funkcje "pilnujące" itp.
    Całkiem normalne :( że producenci oprogramowania napędzają producentów sprzętu i vice-versa. Kółko zamknięte.
    Dlaczego zależy Ci na pozostaniu przy Viście?

    0
  • #11 18 Wrz 2008 09:36
    PH0ENIX
    Poziom 14  

    Cytat:
    O ile pamiętam, to Microsoft potwierdził fakt, że Vista będzie działać ok. 30% wolniej w porównaniu do XP na tym samym sprzęcie

    Być może potwierdził ale 30% wolniej nie znaczy, że pasjans ma się uruchamiać ponad 20 sekund.

    Sprobuj jak pisałem uruchomić komputer z tym 1GB pamieci. Sprawdz tez czy jest dostepna nowsza wersja BIOS-u do twojej plyty.

    0
  • #12 18 Wrz 2008 19:12
    Errrk
    Poziom 9  

    Jeśli chodzi o uruchomienie komputera z mocniejszym zasilaczem, jeszcze nie próbowałam, na razie nie mam skąd go zdobyć. Natomiast dowiedziałam się w końcu, że faktycznie mój obecny zasilacz jest bardzo słaby: 115W max, całościowa moc podpiętych urządzeń nie powinna natomiast przekraczać 250W.

    Co do RAMu, nie mam już tych kości :/

    Dlaczego zależy mi na Viście? Po prostu na razie nie mam pieniędzy na Xp, a nie mam zamiaru instalować pirackiego oprogramowania.

    No właśnie, nie wydaje mi się, żeby 30% wolniejsze działanie pod Vistą oznaczało kilkudziesięciosekundowe uruchamianie się, przykładowego pasjansa, przy 2GB ramu.

    Bardzo wszystkim dziękuję za zainteresowanie się moim problemem.

    pozdrawiam

    0
  • #13 21 Wrz 2008 02:49
    Robert B
    Poziom 43  

    Pozwolę sobie zapytać:
    Jaki to "sklep" sprzedał komputer z zainstalowaną Vistą i jakimś dziwnym, nietypowym zasilaczem 115W?
    Rozumiem, że gwarancji już nie posiadasz ale dlaczego go po prostu wcześniej nie reklamowałaś w tym "sklepie"?
    A może z tyłu zasilacza jest płaski, czerwony przełącznik opisany 115V?
    Zresztą coś mi tu nie gra. Raz mówisz, że model zasilacza to FSP250 (250W) a teraz że 115W. Czy też był wymieniany?
    www.fsp-group.com/english/1_product/1_list.asp?mainid=1

    0
  • #14 21 Wrz 2008 03:37
    qscgu
    Poziom 34  

    Vista potrafi chodzić płynnie na archaicznym sprzęcie do którego nawet XP bywał za nowy. Uruchamianie pasjansa w 20 sekund to nie wina systemu a któregoś z procesu, optymalizacji/zaśmiecenia systemu i wieeelu różnych czynników.
    Podaj nam listę aktywnych procesów. Np. Hijackthis + screen z windowsowego podglądu procesów.

    0
  • #15 21 Wrz 2008 19:02
    Errrk
    Poziom 9  

    Witam,

    jeśli w moich wypowiedziach pojawiły się jakieś nieścisłości to bardzo przepraszam. Tu jest link do komputera w stanie w jakim go kupiłam
    http://support.packardbell.com/pl/item/index.php?sn=128259490301&g=1400

    Rzeczy, które od czasu zakupu uległy zmianie, to
    karta grafiki, teraz: Nvidia GeForce 8600 GT
    Ram: 2GB
    czytnik płyt DVD

    Ponad to, właśnie przeinstalowałam Windows Vista. Zwykle robiłam to z recovery DVD, która dodatkowo instalowała mi dodatkowe oprogramowanie. Tym razem użyłam innej płyty z Vistą i jak na razie wszystko chodzi poprawnie.
    Jednak na wszelki wypadek, screenshot:
    http://img124.imageshack.us/img124/2513/procesyuq9.png

    0