Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Euroscan pod Windows XP - SUKCES!

tzok 12 Sep 2008 11:56 32373 46
    tzok
    Moderator of Cars
    Do poprawnej pracy pod DOSBOXem w XP myślę, że potrzebne byłoby Pentium M 2.0 lub Core2 Duo o zbliżonym taktowaniu. W moim nc6000 jest Pentium M 1.6GHz i niestety VISA komunikuje się tylko z ECU korzystającymi z niższych prędkości transmisji.
    rostek2
    Level 11  
    Hej,

a co to za problem autoexec skonfigurowac tak zeby odpalil s2sdrv.exe ?

po to jest autoexec :-)

W DOSIE wszystko hula jak ta lala - ale ja na drugim laptopie (Lenovo IBM R61) probuje odpalic pod XP i guzik.

Po uruchomieniu sterownikow do silicoma pod DOS, DosBox sie retartuje za kazdym razem.

XP ustawilem zeby widzial karte silicom na COM1 i COM2. W Euroscanie tez ustawilem na COM1 i COM2 - ale niestety nie dziala.

Przede wszystkim trzeba odpalic s2sdrv.exe pod DosBox - a u mnie niestety sie restartuje - tzn. nie dziala sterownik i nic z tego nie bedzie.

pzdr

Rostek
    thesilent
    Level 12  
    dla mnie np. wpisy do autoexeca to zadna magia. procz pliku startujacego, wpisalem tez sterowniki do silicoma 2xCOM pod dosa.
    macx15
    Level 11  
    Potwierdzam u mnie także działa. Z dużą pomocą Tzoka przez gg udało się dziada uruchomić i działa aż miło
    maciek
    klocek14
    Level 2  
    macx15 wrote:
    Potwierdzam u mnie także działa. Z dużą pomocą Tzoka przez gg udało się dziada uruchomić i działa aż miło
    maciek

Witam wszystkich
    Mam małą prośbę. Prześledziłem postu dotyczące VISY i EUROSCAN'a i nie znalazłem odpowiedzi.
    Czy jest ktoś w stanie mi pomóc?
    Mam lapka HP nx7400 i kartę Silicom 2xrs232.

Pod DOS-em VISA nie chce mi się połączyć w ogóle z ECU (check ecu reader, power supply...), pomimo tego, że sterownik karty instaluje się bez problemu. Czy są tam potrzebne jakieś konkretne ustawienia (chodzi mi o bit stopu, prędkość itp.)?? Jeśli tak to jak to w ogóle zmienić?
    Byłbym wdzięczny za jakieś przykładowe pliki autoexec i config.sys.
    Ogólnie uruchamiam s2sdrv ręcznie dopiero po starcie DOS-a.
    Zmiana ustawień w VISIE nie pomaga.
    BTW - na jakim przerwaniu instalujecie kartę?? IRQ=4??

Na XP przy DOSBOX-ie uruchamia się i łączy, ale przy starcie pojawia się napis "AVAILABLE UNITS xxxxx".
    Przy próbie odczytu błędów pojawia się napis, że ECU nie odpowiada.
    Sam Euroscan jest sprawny w 100%, bo na stacjonarnym kompie działa dobrze (tam mam 2 sprzętowe RS-y).

Byłbym wdzięczny za podpowiedzi.
    Dziękuję z góry.
    Baja232
    Level 1  
    Może zamiast dyskietki startowej wziąźć dysk bootowalny i mamy dosa na laptopie, problem tylko taki jest ,aby nie wgrywać windowsa na partycji NTFS tylko stosować partycję Fat32 o ile jest to możliwe, nie można tak zrobić ??
    Marek Sp
    Level 20  
    pożyczyłem od kolegi interface do laptopa podłączyłem com1 a com2 emuluje na robionym adapterze USB>RS232 na FT232 . Nie działa. FT232 podłączyłem za max232 bezpośrednio do układu, może podłączyć przez max ?
    gabrys158
    Level 11  
    Witam, ja mam takie pytanie chcę uruchomić VISA EUROSCAN z poziomu dosu za pomocą programu DOSBOX ale wyskakuje mi taki błąd:

co zrobić? proszę o jak najszybszą odpowiedź. z góry dzięki
    evolucja
    Level 20  
    No kolego, odważny z ciebie człowiek ;) Pod XP są wielkie problemy żeby to odpalić a ty na viście/7 próbujesz!
    gabrys158
    Level 11  
    no tak a na XP myślisz że może odpalić?

Dodano po 13 [minuty]:

dzięki kolego :P jeden krótki pościk i na xp ruchło jak złoto :P
    evolucja
    Level 20  
    No widzisz ;) Cieszę się. Mam nadzieję, że mi też pójdzie na XP bo narazie nie idzie.
    dzikidaniel
    Level 11  
    A mógłby ktoś zapodać link do visa 1.83? Bo nigdzie nie mogę znajść...
    pawelzieba
    Level 12  
    ja odpaliłem sam program pod windows 7 64bit ale nie mam hasła żeby wejść w ustawienia podratuje ktoś hasłem, uruchomiłem na DOSBox 0.73 we wszyskie ustawienia wchodzi kwestia teraz uruchomienia z interfejsem pod samochodem
    tzok
    Moderator of Cars
    TEC i było już ze 100 razy.

Niestety z przykrością muszę przyznać, że sukces był połowiczny bowiem spod Windows łączy się i owszem z interfejsem ale z samochodem już nie chce - tzn. na przejściówce na USB, bo na karcie Silicom działa.
    viper550
    Level 1  
    Czesc i Czolem wam wszystkim.
    Mam prosbe bo dostane niedlugo na glowe.Zainstalowalem pod XP Dosboxa,karta Silicom S2S Visa odpala pod Emulatorem,lacze sie z autem ale po chwili nie mam polaczenia z ECU i wyskakuje blad.
    Porty sa na com1 i com2 skonfigurowane.
    Moze mi ktos w tym fancie pomoc?

Z gory dziekuje serdecznie.