Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czym zastąpić całą masę przekazników?

wowo72 12 Sep 2008 12:07 1404 3
Testo
    wowo72
    Level 14  
    Witam.

Mam taki problem:
    Musze wykonac tester do ukladow elektronicznych, ale jedyne co laczy te uklady to zlacze ktore jest zawsze takie same.
    Wyprowadzenia zas co rodzaj plytki to zupelnie inne!
    Dlatego musze wszystko przelaczac przekaznikami zeby program komputerowy odpowiednio pozalaczal odpowiednie piny by podawac sygnaly itd.
    Te przekazniki pelnia wazna role bo izoluja mi galwanicznie to co ma nie miec potencjalu.

A czy sie jakos da to zrobic za pomoca ukladow scalonych??
    Co do tego uzyc??

Mam do dyspozycji sygnal 1 albo 0 do zalaczania przekaznika.

Wiem ze sa 3 stanowe ttle.
    Ale tutaj musi byc przepustowosc sygnalow do 24V

Jak by to zrobic? prosze o pomoc :)

Przepraszam za brak polskich literek .
  • Testo
    hefid
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Przeniosłem z: Elementy Elektroniczne
  • Testo
    qrdel
    Level 28  
    Wszystko zależy od konkretnego zastosowania.
    Przede wszystkim - rodzaj sygnałów:
    - czy tylko cyfrowe, jakie poziomy napięć?
    - jakieś sterujące, było coś o 24V
    - czy jakieś analogowe?
    - jak dużo?
    - jak szybkie zmiany?

Sygnały logiczne izolować galwanicznie można transoptorami, w 8 nóżkowej obudowie DIL mogą się mieścić 2 takie.
    Przełączanie sygnałów logicznych może się dokonywać choćby układami cyfrowymi.
    Przy bardzo kombinacyjnym zastosowaniu (kilka wejść, kilka wyjść i kilka wersji połączeń pomiędzy nimi) może być zasadne użycie układów z programowalną logiką (CPLD, FPGA). Albo mikrokontroler.
    Można rozważyć użycie kluczy analogowych, znowu wszystko zależy od konkretnych potrzeb.
    Jeżeli trzeba monitorować linie sterujące z innymi napięciami (np. 24V) to wystarczy rezystor i transoptor (jeśli istotne jest obciążenie to kilka rezystorów, jeden większej mocy).
    Jeżeli trzeba testować spełnienie konkretnych warunków napięciowych to (poza rezystorami) albo komparatory, albo przełączany przetwornik AC.
    Ale brak mi szczegółów.
    r2d2004
    Level 31  
    Witam!

Czyżby to była jakaś szafa sterująca (a może nawet kilka) rodem z 20 wieku :?: ;-) No i masz problem z testowaniem dużej ilości rozmaitych pakietów z tych szaf ("złącza takie same a wyprowadzenia różne"). Napięcie zasilania i sygnałowe 24V - to mi pachnie techniką np. logisterową. Pracują gdzieś jeszcze takie sterownie w oparciu o stare technologie (z automatyką przemysłową nie mam już styczności od 1990 roku)??

Wowo72 wrote:
    ... Wiem ze sa 3 stanowe ttle.
    Ale tutaj musi byc przepustowosc sygnalow do 24V

Tak faktycznie ani typowe TTLe (74xxx), ani CMOSy (4xxxx) do przełączania sygnałów o poziomach 24V w takim testerze pakietów (zamiast przekaźników), raczej się nie nadają, ale produkowane są specjalizowane analogowe switch'e np. firmy Maxim np: MAX4621, MAX4622 (obudowa 16 nóżkowa), które mogą pracować do 36V. Pierwszy to dwa "przekaźniki" ze stykiem zwierno/rozwiernym (dobry w testerze do przełączania sygnałów na pinach pakietu), drugi to dwa "przekaźniki" z podwójnym stykiem zwiernym (do załączania/odłączania pinów). Z tym, że cenowo rozwiązanie elektroniczne będzie droższe od przekaźnikowego.

Pozdrawiam
    PS Zobacz również to:

HV2601 f-my Supertex inc.

... bardzo interesujący 16 kanałowy układ analog switcha, do wykorzystania wszędzie tam gdzie niskonapięciową logiką cyfrową (od 0,5 do 7V) trzeba przełączać sygnały logiczne lub analogowe o wyższych napięciach (do 200V i 3A max przy sterowaniu impulsowym). Co ciekawe układ ten ma na wejściu 16 bitowy rejestr przesuwający szeregowo/równoległy z przerzutnikami zatrzaskowymi (latch) na wyjściach, sterujących już bezpośrednio wysokonapięciowymi (HVCMOS) kluczami analogowymi, dzięki czemu nie "blokuje" portów współpracującego z tym układem procesora. HV2601 mogą być trudne do nabycia, szczególnie dla amatora (wiem, że miała je na swoim stanie hurtownia Micros z Krakowa). Do Twojego testera układ byłby idealny, gdyż pakiet do testowania ma kilkadziesiąt pinów, a ten układ (jednym scalakiem możesz przełączać 8, lub wyłączać/włączać 16 pinów pakietu) jest produkowany w małej obudowie SMD TQFP48 i raptem kilka takich układów załatwiłoby potrzeby Twojego testera, a całość nie zajmie dużo miejsca, jak przy przekaźnikach, przy czym HV2061 można łączyć kaskadowo, więc do ustawienia matrycy połączeń w testerze dla kilkudziesięciu pinów danego pakietu (w trybie szeregowym) potrzebny będzie tylko jeden pin danych z portu LPT + trzy piny sygnałów sterujących (CLK, LE, CL dla HV2601).

Popatrz też tutaj. Na stronie dystrybutora Contrans Ti masz opisane:

inne wysokonapięciowe analog switch'e f-my Supertex inc.