Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

skrzynka antenowa MFJ904H

anglers 12 Sep 2008 21:48 2859 3
    anglers
    Level 9  
    Witam

Udało mi sie okazyjnie zakupic skrzynke antenowa MFJ 904H jednak bez instrukcji obsługi. Przyznam sie ze jestem w tym całkowicie "zielony" . Czy którys z kolegów mógłby objasnic mi do czego uzywać poszczególnych potencjometrów ? Np Transmitter - zakres od 1 do 10 , Antena zakres od 1-10 oraz Induktancja - zakres od A do L . Dodam równiez ze skrzynka ta posiada wejscie na 12V Czy potrzebny jest do niej zasilacz . Z góry dzieki za podpowiedz

Zgodnie z punktem 15 regulaminu, proszę poprawić post.
    Użyj przycisku skrzynka antenowa MFJ904H przed wysłaniem postu. Nie kasować wpisu ! /c2h5oh/
    Faces
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam.
    Zobacz tu:
    www.mfjenterprises.com/man/pdf/MFJ-904.pdf

i tu:
    http://www.eham.net/reviews/detail/6565

anglers wrote:
    Dodam równiez ze skrzynka ta posiada wejscie na 12V Czy potrzebny jest do niej zasilacz .

12V potrzebne jest do zasilania podświetlenia.
    sp6lv
    Level 1  
    Witaj. Skrzynka antenowa MFJ-904H pracuje w pasmach od 80 -10 m. Moc przenoszona do 150 W. Zasilanie jest zewnętrzne; zwykle 12- 13,8V służy wyłącznie do podświetlenia skali miernika i śmiało z niej można korzystac bez zasilania. Miernik jest tzw krzyżowy wskazując SWR (które jest = 1- prawa skala) i moc skutecznie wypromieniowaną tj output PWR . Na mierniku masz możliwośc odczytu mocy, a więc dopuszczalnej do zestrojenia nadajnika. Zasadą jest, że korzystamy z takiego ustawienia przełącznika INDUCTANCE, gdzie SWR jest NAJMNIEJSZE. Zazwyczaj dla pasm 10 i 15 m są to litery A, B dla pasma 80 będzie L na przełaczniku. Nie wolno przełączac tego przełącznika przy nadawaniu ! Po ustawieniu odpowiedniej do pasma litery na przełączniku ustawiamy na pozycje numer 5 gałki TRANSMITTER i ANTENNA , włączamy nośną nadajnika i regulujemy tymi pokrętłami (kondensatorami) jak najmniejsze wskazanie na przyrządzie SWR co powoduje, że wychyla się częśc miernika wskazująca moc (PWR).
    Nadajnik (na którym jest napis ANTENNA) łączymy ze skrzynką (na której jest napis TRANSMITTER) możliwie najkrótszym kablem koncentrycznym (coax), zaś zewnęrzną antenę podłączamy do wyjścia ANTENNA.
    Ustawienia przełącznika IND i kondensatorów na każdym paśmie są inne, więc dobrze jest sobie zapisac w postaci tabeli te dane.
    Zastosowanie skrzynki ma wiele zalet: 1) Dopasowuje wyjście nadajnika do anteny eliminując w dużym stopniu lub nawet całkowicie poziom zakłoceń np w radiu czy w telewizji, na pasmach CB, 2) Oszczędza lampy czy tranzystory w stopniu mocy nadajnika, 3) Oszczędza energię elektryczną, 4) Sygnał z naszego nadajnika jest skuteczniejszy, a więc lepiej słyszalny dla korespondenta. Zyczę powodzenia, a w razie zapytań, to mój GG 9110680 lub tfn 074 646 XXXX = Andrzej, sp6lv

Moderated By c2h5oh:

Cytat z regulaminu:
    "Administratorzy oraz moderatorzy dokonają wszelkich starań, aby na forum nie było:
    ... Danych osobowych, takich jak: wiadomości podające numery telefonów, numery ubezpieczenia społecznego, numery rachunków, adresy lub dane o pracodawcach... "
    Więc numer telefonu usunąłem.

SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    sp6lv wrote:
    4) Sygnał z naszego nadajnika jest skuteczniejszy, a więc lepiej słyszalny dla korespondenta.

Wszystko OK, ale z tym się NIE zgodzę.
    Przyjmując , że antena jest "poprawna" przy odbitej bliskiej 1 , wypisanie o lepszej skuteczności , jest poprostu nie na miejscu.
    To tak jakbyś sugerował, że każdy ma antenę w przysłowiowych malinach i musi korzystać z MFJ-ta.
    Oprócz tego MFJ wprowadza tłumienie w linii.

Oczywiście MFJ w szczególnych warunkach ( jak antena pod tytułem "karnisz" lub widelec ) ma rację bytu lecz ogólnie NIE jest praktyczny.
    Quote:
    Zyczę powodzenia, a w razie zapytań, to mój GG 9110680 lub tfn 074 646 0330 = Andrzej, sp6lv

Andrzejku , na forum mamy taką zasadę aby wszystkie problemy czy zapytania , pisać na tych stronach , celem poinformowania innych użytkowników forum o różnych rozwiązaniach.
    Dlatego namawianie do pisania , poza forum jest nie wskazane.

Pozdrawiam i 73`.