cze. mam nastepujacy problem. potrzbuje sie polaczyc z moim kompem z pracy. na obu jest w2k. u siebie w domu mam siec (router d-linka i switch) i neo+. znam ip kompa w mojej sieci i ip routera. czy ktos wie jak moge uzyskac dostep do zasobow swojego dysku z pracy???? :?
Przede wszystkim musisz udostępnić zasoby do sieci zewnętrznej, w swoim firewalu ustaw przepuszczanie pakietów z adresu IP w Twojej pracy, musi być aktywne konto "Gość" z zezwoleniem na logowanie z WAN, oraz musisz znać IP swojego kompa. W NEO+ jest on zmienny, ale czas zmiany jest dosyć długi. A do kontroli i dostepu użyj programu który podał Ci mój poprzednik.
Jakie konto gość po co udosepniac do sieci zewnętrznej (aby wszyscy mogli kożystać) a po co VNC, armata na muche (no chyba ze potrzebyn jest pulpit i zdalna obsługa kompa).
Czytajcie posty i starajcią sie wszystko robic jak najprościej, przynajmniej ja tak robie W poście jest jak byk:
-> czy ktos wie jak moge uzyskac dostep do zasobow swojego dysku z pracy
Moje rozwiązanie
Postawic serwer ftp i po problemie.
Z domu sie ładnie zalogujesz na swój komputer w pracy i ściągniesz co bedziesz potrzebował. Problemem może byc jeśli nie masz publicznego IP w pracy, ale to tez nie problem przekieruj dwa porty na ruterze i po problemie.
pomysl z ftp jest spoko, ale fajnie by bylo odpalic sobie w pracy zdalny dostep do pulpitu domowego kompa. piszecie cos o konfiguracji routera w pracy, ale tam to ja nie moge nic ustawiac bo nie mam do tego dostepu.
Jeszcze raz przypominam,wymagane stałe IP na komputerze z którym chcesz się połączyć.
ok zaza ale gdzie ten program mam zainstalowac na kompie w pracy czy w domu, a moze obydwa kompy czegos potrzebuja. pozatym nie bardzo wiem jak skonfigurowac ta aplikacje do poprawnego dzialania. czy istnieje cos prostrzego?
Jakie konto gość po co udosepniac do sieci zewnętrznej (aby wszyscy mogli kożystać) a po co VNC, armata na muche (no chyba ze potrzebyn jest pulpit i zdalna obsługa kompa).
Czytajcie posty i starajcią się wszystko robic jak najprościej, przynajmniej ja tak robie W poście jest jak byk:
-> czy ktos wie jak moge uzyskac dostep do zasobow swojego dysku z pracy
Moje rozwiązanie
Postawic serwer ftp i po problemie.
Z domu się ładnie zalogujesz na swój komputer w pracy i ściągniesz co bedziesz potrzebował. Problemem może byc jeśli nie masz publicznego IP w pracy, ale to tez nie problem przekieruj dwa porty na ruterze i po problemie.
Też może być.
Ale konfiguracja konta "Gość" jest domyślnie bardzo ograniczona, unikamy problemów z blokowaniem dostępu do dysku(ów), co dla osoby mniej zorientowanej w temacie może być bardzo istotne.
Natomiast program, rzeczywiście jest skomplikowany, ale przydatny.
A serwer ftp . czy to z kolei nie jest "stzrzelaniem do muchy z armaty"? Jeżeli chodzi tylko o prosty dostęp do danych? Albo coś sobie przypomnieliśmy co jest na innym dysku w komputerze domowym, zostawiamy sobie furtkę w postaci konta "Administratora" serwera ftp .?...i możemy kiedyś upublicznić wszystkie dane z naszych dysków?
Ja uważam że to trochę nieciekawa perspektywa..a Wy?
pio77 Zainstaluj ten program na obu komputerach.Na komputerze do którego chcesz mieć dostęp skonfiguruj program tak jak na poniższym rysunku.
Wprowadź hasło i zapamiętaj IP tego komputera.Jeżeli masz firewalla na tym komputerze to skonfiguruj go tak aby nie blokował VNC.Nie zapomnij uruchomić VNC lub umieść go w autostarcie.
Jeżeli będziesz chciał się połączyć ze swoim komputerem z innego komputera na ktorym wcześniej zainstalowałeś oczywiście VNC to odpal Run VNC Viewer wpisz IP następnie hasło i gotowe.
ok zaza zainstalowalem sobie i ustawilem. jutro bede w pracy to sprobuje, ale widze3 pewien problem. IP mojego kompa to IP wewnetrzne, a z pracy odpalajac VNC viewer podaje IP zewnetrzne sieci, czyli routera, wiec jak znajdzie mojego kompa, w sieci jest ich kilka???
kolejny problem. jak odpalam w pracy VNC Viewer'a i mu wpisuje zewnetrzny IP swojej domowej sieci to mi wywala "failed to connect to server". moze musze skonfigurowac Firewalla na routerze, ale nie wiem dokladnie jak.
zalaczam zrzut ekranu z mennu konfiguracji routera. moze ktos wie jak to ustawic???