Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Słaby zasięg pilota...

Verona 14 Sep 2008 19:36 9330 29
    Verona
    Level 23  
    Witam. A wiec chcę przerobić, a raczej ulepszyć zdalnie sterowany samochód. To chyba dobry pomysł zważając na moje umiejętności, a raczej ich brak.

Wielka przeszkodą jest jednak zasięg pilota. Po kilkunastu metrach pilot już nie może sterować autem. I tu tkwi moje pytanie. Jak kilkakrotnie zwiększyć zasięg? Sterować autem chcę z pokoju, bo mam zamiar zamontować kamerę cyfrową i sender na aucie (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1097527.html), a obraz odbierać w telewizorze.

Czy można jakoś prosto zwiększyć zasięg za pomocą modyfikacji autka lub pilota. Domontowałem antenę która była dołączona do małego telewizora, teraz jest dłuższa niż standardowa ale efekt i tak słaby... Może idzie podłączyć pod tą antenę jakiś wzmacniacz, ale znowu żebym nie musiał kupować na allegro za 100 zł, tylko jak już to zrobić w prosty sposób lub najlepiej z czegoś wymontować. Tylko nie mam pojęcia jak to zrobić...

Pewnie teraz was załamie, ale może przyda się jedna z części zestawu Sekrety Elektroniki (dostałem to kilka lat temu). I tak do niczego tego nie używam, a jedna część to właśnie jakiś wzmacniacz którego używało się do zrobienia układu prostego radia lub ta może czegoś innego (już nie pamiętam)

http://o-mnie010.republika.pl/elektronik500.JPG wzmacniacz to ten żółty, numer 29 :)

Proszę o wszelkie rady w tej sprawie. Jeżeli był już taki temat to serdecznie przepraszam, ale naprawdę sporo szukałem, i bez efektów. Zależy mi na życiu części z innych sprzętów bo nie jestem w stanie na razie w to autko inwestować.

Za wszelkapomoc z góry dziekuje.
    Pozdrawiam!

Jeżeli coś pomyliłem lub pomieszałem to proszę pytać, a wszystko wytłumaczę.
    Lutek49
    Level 36  
    Czasami wystarczy zwiększyć napięcie zasilania nadajnika.
    Podaj więcej szczegółów dotyczących aparatury, którą dysponujesz.
    Dexter23pl
    Level 26  
    Też czasami wystarcza zmiana rezystora na kolektorze tranzystora nadajnika na mniejszą wartość.
    Verona
    Level 23  
    Nadajnik, to chodzi o auto tak? A ten to coś co mam zmienić, to muszę kupować, czy mogę z z czegoś wymontować?

Auto to policyjne jeep... Na pilocie nie ma żadnych oznaczeń, to samo na aucie. Tylko nalepki...

Jedyny prawdziwy napis to Made In China
    bruns
    Level 30  
    Nadajnik to to co trzymasz w reku i sterujesz a w samochodzie jest odbiornik . Ale ja czegoś nie rozumiem o jakim pilocie mówisz? Chińskie tanie helikoptery miały np. nadajniki na podczerwień podobnie jak piloty TV i w słońcu to nie chciało robić . Ty piszesz o pilocie i o antence w odbiorniku to w końcu jak jest to sterowane , podczerwienią czy radiowo ?
    Verona
    Level 23  
    Chyba radiowo...
    Matkas
    Level 15  
    Chyba naprawde nie masz żadnej wiedzy na temat elektroniki:) Poczytaj troche na google o elektronice dla początkujących;) Jak niewiesz co to rezystor to lepiej najpierw sie troche poducz.
    No i jak chcesz do tego dać kamere to proponuje kupić jakąś modelarską aparature.

Pozdrawiam
    Verona
    Level 23  
    Ta co z tego że ta żałowate encyklopedie typu wikipedia wypiszą jakieś badziewne naukowe wyjaśnienia. Mógł by ktoś prostym językiem i krótko wytłumaczyć co to takiego. I czy mogę je z czegoś wymontować...

I nie mogę kupić kamerki modelarskiem bo napisałem że nie mam takiej możliwości. Jak na razie nie mogę nic kupić, może jak skończę autko...

Nie ma jakiegoś prostego poradnika jak to zrobić, co usunąć lub zmienić. Wole na razie niczego nie wlutowywać bo rozwalę pilot i tyle....
    Yaga
    Level 16  
    Verona, dobrze Ci życzliwi Koledzy radzą... a Ty dalej swoje...
    To co trzymasz w ręku to jest NADAJNIK - nie żaden pilot a konstrukcja takich prostych zdalnych sterowań jest tak zaprojektowana aby zasięg był niewielki - na tyle na ile widzisz model. W Twym przypadku mozesz tylko popróbować podnieść napięcie zasilajace nadajnik / o max 3-5 volt / lub nieco powiększyć anteny / przedłużyć o parę cm. /
    A jak jednak poczytasz trochę o zdalnym sterowaniu to sam się będziesz śmiał z pytań które zadajesz...
    Verona
    Level 23  
    Tak już wiem że to nadajnik, tylko jak ma mi to pomóc. I jak mam zwiększyć zasilanie? To ma baterie 9V (ten kwadracik) i jak mam niby jeszcze powiększyć, podłączyć jedną AA?

Skoro trzeba wymienić tranzystor, to na jaki? W innych urządzeniach są tylko jakieś małe oznaczenia, skąd mam wiedzieć jaki będzie odpowiedni, i jaki wymienić...

Nie wiem czy to coś da, ale zaraz dam skan lub zdjęcie tej płytki nadajnika.
    Matkas
    Level 15  
    Nie łącz bateri 9v z baterią 1,5 v. Jak już to połącz 8 bateri.
    bb5
    Level 15  
    Możesz zrobić przejściówkę z takiej baterii (A-23) na złączkę od baterii 9v.
    Verona
    Level 23  
    bb5 zrobię. Tylko to w koncu 8 baterii i nie chcę tego źle zrobić. Mogę prosić o schemat, rysunek jak te 8 baterii połączyć?

Nie ma chyba nic złego w tym że połączę akumulatorki z różnych firm i o różnych tych liczbach, np. 2000 z większym?
    Verona
    Level 23  
    bb5 wrote:
    akumulatorków nie łącz w ten sposób. To robisz to tak: http://baterie.eko.org.pl/img/bat_lacza.gif tylko 8 baterii szeregowo.

No dobrze, o to mi chodziło. Ale mogą być rożnych firm i tych oznaczeń?
    Np GP 2500 (zielono-białe) GP 1600 (zielono-pomarańczowe), akurat mam tylko GP, lecz wyglądają inaczej, więc nie wiem czy można je połączyć. I te duże liczby np. 2500 to pojemność, czyli jak długo wytrzyma czy co?

Edit: A co z tym wzmacniaczem? Do niczego się nie przyda?

Te 8 baterii może polepszy sygnał, ale jak? O 5 metrów (zawsze coś, a i tak lepsze są akumulatorki bo musiałbym kupować wciąż nową baterie 9V, a nie są tanie)?

Teraz pewnie totalnie się wygłupie, ale może podłączyć antenę telewizyjną do nadajnika :D Może da się do jakoś domontować, taką która jest na dachu, lub chociaż pokojowa za 20 zł. Ma to jakiś sens?
    McRancor
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Verona wrote:
    bb5 wrote:
    akumulatorków nie łącz w ten sposób. To robisz to tak: http://baterie.eko.org.pl/img/bat_lacza.gif tylko 8 baterii szeregowo.

No dobrze, o to mi chodziło. Ale mogą być rożnych firm i tych oznaczeń?
    Np GP 2500 (zielono-białe) GP 1600 (zielono-pomarańczowe), akurat mam tylko GP, lecz wyglądają inaczej, więc nie wiem czy można je połączyć. I te duże liczby np. 2500 to pojemność, czyli jak długo wytrzyma czy co?

Edit: A co z tym wzmacniaczem? Do niczego się nie przyda?

Te 8 baterii może polepszy sygnał, ale jak? O 5 metrów (zawsze coś, a i tak lepsze są akumulatorki bo musiałbym kupować wciąż nową baterie 9V, a nie są tanie)?

Teraz pewnie totalnie się wygłupie, ale może podłączyć antenę telewizyjną do nadajnika :D Może da się do jakoś domontować, taką która jest na dachu, lub chociaż pokojowa za 20 zł. Ma to jakiś sens?

Nie mogą być akumulatorki, mają być zwykłe baterie! Akumulatorki mają mniejsze napięcie i nie robi się z nich pakietów kiedy nie są identyczne.
    Wzmacniaczyk jak i cały ten zestaw do niczego się nie przyda, no chyba że do nauki podstaw elektroniki.

Podniesienie napięcia może da 5 metrów, może 5cm, sprawdź - zobacz. To tania chińszczyzna i niewiele z tym da się zrobić bo wysiądzie. Jak chcesz się bawić w takie rzeczy kup aparaturę modelarską. Antene od telewizora zostaw lepiej na dachu, a 20zł w portfelu.
    Verona
    Level 23  
    No, a jak będą identyczne GP 2500 xd ? No kurde w samochodziku jest 8 baterii + 8 w nadajniku, szybko sie wyczerpują i ile będę płacił za 16 baterii :O

A, mam ze starego samochodu taki akumulator czy coś, ma ształt, jakby było połączone kilak baterii. O ile się nie mylę, to ma to 9V. Przemontować do nadajnika, lub samochodu?
    bb5
    Level 15  
    Jak McRancor wspominał akumulatorki mają mniejsze napięcie. Zawsze możesz użyć baterii 12v (a-23) kosztuje grosze a nieźle się spisuje.
    Verona
    Level 23  
    http://eltronix.pl/img/products/large/l_5566.jpg coś takiego? I takie małe coś długo wytrzymuje? baterie 12v wyobrażałem sobie trochę większą...

Teraz mam kolejny dziwny pomysł XD Zamierzam swobodnie jeździć autkiem po ogrodzie (jakieś 1000m2, a działka jest prostokątna, i większość zajmuje dom, wiec nie będzie to wiele), a auto juz nie ma zasięgu po ok. 1/5. Będę sterował gdzieś z środka ogrodu, no to jakby od anteny nadajnika pociągnąć przewód, przez np. połowę płotu. Taki kabelek jak jest do radio-budzików :P
    MaXo90
    Level 15  
    Za dużo filmów w stylu - mały dzieciak ratuje sytuacje bo jest specem od techniki i ma lepsze gadżety niż FBI i CIA ...
    Najprostszym i najpewniejszym sposobem zwiększenia zasięgu jest KUPNO czegoś porządnego. Niewiele da się zrobić z chińskim syfem, celem jego istnienia jest wyciągniecie odrobiny kasy "bo tani". A jak coś jest "byle działało w sklepie" to nie spodziewaj się po tym misji rozpoznawczych nad Bałtyk i z powrotem....
    Merech
    Level 10  
    Ja bym Ci radził kupić 8 Akumulatorków, mi się bardzo dobrze sprawdziły, a zasięg prawdopodobnie podwoił mi się, w sterowaniu helikoptera
    robi667
    Level 18  
    Verona wrote:
    Domontowałem antenę która była dołączona do małego telewizora, teraz jest dłuższa niż standardowa ale efekt i tak słaby...

Nie zawsze dłuższa antena równa się lepsza. Powinna być dostosowana do częstotliwości. Czasem kawałek stalowej linki o odpowiedniej długości da lepszy efekt niż wypasiona antena pochodząca z urządzenia innego typu.
    MastaCake
    Level 11  
    Zobaczyłem ten temat i postanowiłem się Was poradzić. Mianowicie chciałbym zbudować ślizgacz (taka motorówka) sterowany radiem. Pierwszy raz coś takiego robię, więc nie oczekuję super machiny. Wystarczy, żeby zasięg był wystarczająco duży. Podstawy elektroniki jako takie posiadam, ale nie na tyle, żeby zrobić samemu taki układ.
    Odzyskać go z zabawek chińskiej produkcji chyba nie ma sensu, bo wiadomo: za mały zasięg i w ogóle słabe wykonanie.
    Ogólnie rzecz biorąc nie posiadam wielu funduszy na ten cel, więc chyba logiczne jest żeby kwota nie była zbyt wygórowana :) Macie jakieś pomysły?
    Matkas
    Level 15  
    Najlepiej kupić aparature modelarską. Przyda Ci się na wiele innych projektów. Czasami na alledrogo można dorwać nawet za mniej niż 100zł. Trzeba trafić na okazje.

Pozdrawiam
    MastaCake
    Level 11  
    Dzięki za szybką odpowiedź.
    No dobra, załóżmy, że coś tam z tych zestawów na allegro mógłbym kupić. Ale... no właśnie, znacie może jakieś dobre tutoriale, czy źródła wiedzy, jak takie coś poskładać do kupy. Niestety czegoś takiego nigdy w rękach nie miałem, a jak już napisałem wcześniej, nie wiem czy sam bym sobie z tym poradził.
    mazi0000
    Level 21  
    koszt zrobienie łodzi jakieś 400zł. aparatura 50zł używana najlepiej tylko nie kupuj aparatury z hbx silnik najlepiej bez szczotkowy 70zł ma mieć mało kv 2000-3000kv regulator 60zł serwo 20zł zasilanie wybrać miedzy lipo life a nimh no i materiały na budowę wał, balsa,śruby jak do ślizgu do kup x chłodzenie na silnik itp.
    najtaniej jest kupić zeczy za granicą np w sklepie www.hobbycity.com
    MastaCake
    Level 11  
    dzięki za info i rady.
    Tylko mam kilka pytań:czy te silniki aż tak się grzeją, żeby trzeba było je chłodzić i do czego służy ten regulator? Aha i jeszcze jedno - jak profilować tę sklejke (balse)? Bo znalazłem tylko gotowe płyty do kupienia i nie wiem jak miałbym to sam modelować?
    Matkas
    Level 15  
    Sklejkę nad parą można modelować. Regulator dostaje sygnał z odbiornika i steruje prędkością silnika.

Pozdrawiam
    MastaCake
    Level 11  
    ok, wielkie dzięki jeszcze raz :)