Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pomocy przy ATmega8.

15 Wrz 2008 15:44 13944 42
  • Poziom 21  
    Witam, Zajmowałem się już elektroniką analogową, cyfrową ale mikorkontrolerami nie a więc trzeba zacząć, i tu pojawiają się pytania.
    1.Czy do zaprogramowania ATmega8 niezbędny jest programator :?:
    2.Jaki program do programowania ATmega8 jest najprostszy :?:
    3.Jaki język programowania jest najprostrzy :?:

    Admini nie usuwajcie tematu naprawdę nieznalazłem jasnych odpowiedzi na moje pytania. Proszę nie kasujcie. :(

    Dodano po 5 [minuty]:

    A na elektroda.pl znalazłem jeszcze coś takiego czy tak można zaprogramować Atmega8?
    Jak tak to pod które piny LPT podłączyć te "To PC"
    Pomocy przy ATmega8.
  • Pomocny post
    Poziom 35  
    1)Do zaprogramowania atmegi wystarczy wtyk db25, 6 przewodow, komputer ze zlaczem lpt i oczywiscie jakies zasilanie tej atmegi np z ukladu testowego
    2) Moim zdaniem BASCOmowy programator jest "przyjazny"
    3) bascom jest prosty, C- uczy myslec... ale poczatki sa ciezkie

    schemat co dales jest ok to tzw isp z tym ze ta drobnica elektroniczna nie jest niezbedna do zaprogramowania atmegi :)
  • Poziom 21  
    1) I gdzie te 6 przewodów podłączać? Do których pinów LPT i do których pinów w ATmega8?


    2) Moim zdaniem BASCOmowy programator jest "przyjazny"
    Możesz dać linka do ściągnięcia go?

    Mógłbyś mi narysować schemat z ATmega8 taki żeby dioda migała. (Tylko schemat program sam spróbuję napisać.)

    PS: Znacie może jakąś stronkę z kursem Bascom ale tak naprawdę od podstaw.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Schemat mi po to, żebym wiedział co kupić oprócz ATmega8.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Jeszcze jedno którą ATmega8 kupić w z oferty sklepu rutronic.eu bo tam się zaopatruje.
  • Pomocny post
    Poziom 22  
    Pomocy przy ATmega8.

    Kondesatory C1,C2 33pF, kwarc 4 MHz

    Źródło : wiki ...
  • Poziom 21  
    Dziękuję.

    Tak się podłącza ATmega8 do Portu LPT? "Jak schemat powyżej"

    A I proszę jeszcze o jakiś najprostszy programik do ATmega8 z diodą led żebym go mógł przeanalizować. Tylko proszę o źródło.
    NAGRODA 200pkt.

    Dodano po 2 [minuty]:

    A czasem ATmega8 nie ma obudowy DIL26??
    Na schemacie jest DIL40?? Nie rozumiem.
  • Pomocny post
    Poziom 32  
    hubertfab napisał:
    Jakiej wartości są kondensatory a jakiej KWARC?

    kurczaczek699 napisał:
    Kondesatory C1,C2 33pF, kwarc 4 MHz


    hubertfab napisał:
    A czasem ATmega8 nie ma obudowy DIL26??
    Na schemacie jest DIL40?? Nie rozumiem.

    Nie ATMega8 ma obudowe DIL28, na schemacie jest bodajże ATMega16.
  • Pomocny post
    Poziom 22  
    Najprostszy możliwy program, na otworzenie portu - zaświecenie diody, jak chcesz zrobić miganie to poszukaj w helpie bascoma - zmiana stanu :

    Cytat:
    Config Pinb.2 = Output - pin B.2 ustawiony jako wyjście
    pinb.2 = 0 - stan pinu B.2 jest 0


    Do napisania migającej diody będziesz potrzebował jeszcze użyć pętle.

    Gotowy, tylko nie wiem czy działa, ale powinien

    Cytat:

    Config Portb = Output
    Do
    Waitms 50
    Portb.0 = 0
    Waitms 50
    Portb.0 = 1
    Loop
    End
  • Pomocny post
    Poziom 22  
    Rozpiska pinów ATMega 8
    Pomocy przy ATmega8.
    w schemacie który dałem wyżej masz napisane które piny z LPT do których z ATMegi tylko że tamta była 16, a Ty chcesz do 8, różnią się m.in. rozstawem pinów. Ten program zadziała !
  • Poziom 21  
    kurczaczek699 napisał:
    Rozpiska pinów ATMega 8
    Pomocy przy ATmega8.
    w schemacie który dałem wyżej masz napisane które piny z LPT do których z ATMegi tylko że tamta była 16, a Ty chcesz do 8, różnią się m.in. rozstawem pinów. Ten program zadziała !



    Przepraszam, Ale jednak wolałbym schemat bo trochę tego nie rozumim. :(

    Dopiero dziś nabrała mnie chęć ujażmienia ATMegi8.
    PS: Mam 14 lat wy już takie umiejętności macie w małym palcu u nogi :D a ja nie mogę temu dać rady więc porszę o wyrozumiałość i pomoc.
  • Poziom 22  
    ATMEGA 16
    PB.5 (MOSI) - 6
    PB.0 (MISO) - 7
    PB.7 (SCK) - 8
    RESET - 9
    VCC - 10
    GND - 11
    XTAL2 - 12
    XTAL1 - 13

    ATMEGA 8
    PB.4 (MISO) - 18
    PB.3 (MOSI) - 17
    VCC - 7
    GND - 8
    PB.7 XTAL2 - 10
    PB.6 XTAL1 - 9
    PC.6 RESET - 1
    PB.5 SCK - 19


    Popatrz na to co napisałem, może załapiesz o co chodzi, lepiej tego nie umiem wytłumaczyć.

    PS : Mam 15 lat, może się spodoba, nie działa tak jak powinno ale jest na ATMega 8 https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1061557&highlight=
  • Poziom 21  
    Czy ten schemat zaprogramowania ATmega8 jest poprawny?
    Pomocy przy ATmega8.
    A i jeszcze jedno pod który pin podpiąć te diodę led z rezystorem żeby migała?


    PS: Chciałem pokazać, że nie jestem zielony w elektronice i programowaniu w Pascalu.
    Zobacz Film!

    Dodano po 1 [minuty]:

    avatar napisał:
    Rodzina AVR ma to do siebie ze niektore piny maja 2 funkcje - zwykla jako wejscie/wyjscie 3 stanowe i "specjalna" np do programowania/do komunikacji SPI/ISP


    Czy ma coś wspulnego z moim problemem? (źle nie zrozum pytania)
    Czy mam coś zmienić?
  • Poziom 12  
    Cytat:

    Czy ma coś wspulnego z moim problemem? (źle nie zrozum pytania)
    Czy mam coś zmienić?


    Nie, to jest tylko taka "ciekawostka".

    Sprawdzone schematy podłączenia masz tu:
    http://www.lancos.com/e2p/avrisp-siprog.gif - wersja starsza(ja własnie mam to)
    http://www.lancos.com/e2p/betterSTK200.gif - wersja nowsza(ma parę dodatkowych części dla zabezpieczeń)

    Ja zrobiłem tą starszą, bo nie miałem akurat rezystorów, ale działa bez zarzutu. Mam zrobione na ekranowanym kablu(1m) ze starej drukarki. między programatorem a Atmegą nie może być zbyt długi kabel.

    Gdzie podłączyć miso, mosi...? - sprawdz w nocie w pinoucie(http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc2486.pdf), tak jak Avatar napisał pb1, pb2... to są nazwy portu i numery pinów, a w nawiasie jest specjalna funkcja. Ciebie interesuje miso, mosi, sck i reset. Zasilanie dobrze jest wziąść z portu USB.

    Jeśli chcesz się dowiedzieć jak działa to programowanie mikrokontrolera to poczytaj o interfejsie SPI.

    PS. Nie wiem skąd w podanych przez was schematach wziął się kwarc, przecież Atmegi fabrycznie maja ustawiony wewnętrzny układ RC(czy coś takiego nie pamiętam).

    Dodano po 6 [minuty]:

    A i jeszcze o jakimś języku. Ja zobaczyłem najpierw bascoma powierzchownie(http://elportal.pl/ea/prog001.html), ale mi się nie spodobał(nie lubie języka basic). Dlatego, że umiem C++ to wybrałem C i bardzo dobrze mi się pisze programy :P. Kursów C dla avr nie znam, ja nauczyłem się patrząc na inne kody, chociaż gdyby był kurs nauczył bym się znacznie szybciej. Teraz umiem podstawy assemblera i właśnie jego bym wybrał. Więc jeśli chcesz prosty język to basic(bascom), chociaż ciężko w nim napisać porządny program to na początek wystarczy. Jeśli chcesz w C lub asm dla AVR, to musisz się najpierw nauczyć dla PC(ale tylko składni).
  • Poziom 21  
    1. Czy ten schemat zaprogramowania ATmega8 jest poprawny? I czy da się w ten sposób zaprogramować ATmega8?
    Pomocy przy ATmega8.


    2. I co z tym kwarcem(mientos pisze, że nie potrzeba)

    3. A Jak już zaprogramuje ATmege8 układ zadziała i mi się znudzi to jak wykasować poprzedni i wgrać nowy?

    Dodano po 18 [minuty]:

    4. Krawcu i kondensatorów nie odłączamy po zaprogramowaniu?
    (Przy pracy ATmega Kwarc i Kondensatorki mają być podłączone?)
  • Pomocny post
    Poziom 12  
    1. Jest poprawny, ale nie do końca, bo nie ma bufora(74hc244 - chroni przed zepsuciem portu lpt) i może uszkodzić LPT, pinów nie sprawdzałem. Zrób ten programator co jest w pierwszym linku w moim poscie on jest sprawdzony i na pewno dobrze działa.

    2. Poczytaj o fuse bit'ach w atmegach, żeby włączyć zewnętrzny oscylator(kwarc+kondensatory) trzeba odpowiednio ustawić fuse bit'y(FABRYCZNIE SĄ USTAWIONE NA WEWNĘTRZNY, czyli nic nie podłączasz na wyjścia xtal1 i xtal2), a ustwia się je np. w Bascomie poprzez programowanie programatorem, który nie ma kwarcu.

    3. Tak samo jak zaprogramowałeś pierwszy program. Bascom wykasuje to co jest w atmedze i wgra nowe. Możesz też skasować to co jest w atmedze bez wgrywania - opcja Erase chip w bascomie.

    4. Wogóle ich nie podłączasz, ten kwarc jest po to żeby se częstotliwość uC(mikrokontrolera) ustawić na taką jaki jest kwarc. Ale podłączenie go nic nie da, jesli nie ustawisz fuse bitów, ale ich nie ustawiaj jeśli nie wiesz jak, bo później nie będziesz mógł nic zrobić z uC. O fuse bitach jest w dziale mikrokontrolery avr w temacie przyklejonym na tym forum.

    Zapewniam Cię, że ten schemat co dałem linki będzie działał.
  • Poziom 21  
    Zapewniam Cię, że ten schemat co dałem linki będzie działał.
    Wierzę ale na początek zrobię tak jak na schemacie(moim).

    Koleś ze sklepu elektornicznego odpisał mi, że ATmega wymaga Kwarcu a ja wyczytałem na internecie, że nie potrzeba chyba, że chce się dużą częstotliwość.
    •••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
    Czyli mam złożyć taki schemat? Tak zaprogramuję ATmega8?
    Schemat:
    Pomocy przy ATmega8.
  • Pomocny post
    Poziom 12  
    Cytat:
    Koleś ze sklepu elektornicznego odpisał mi, że ATmega wymaga Kwarcu a ja wyczytałem na internecie, że nie potrzeba chyba, że chce się dużą częstotliwość.


    To źle koleś powiedział a na necie wyczytałeś dobrze. Zobacz w nocie Atmega8 na 26 stronie masz tabelke(Table 2) i tam piszą opcje zegara - external crystal to jest zewnętrzny kwarc(to co jest na schemacie) cos tam jeszcze... i Calibrated Internal RC Oscillator czyli Wewnętrzny Ustawiony(wykalibrowany) Oscylator RC i to jest ustawione domyślnie, ten oscylator RC pracuje z częstotliwością 1mhz, kwarc się stosuje po to żeby mieć np. 4mhz.

    Ten schemat będzie działać, ale jeśli coś źle pójdzie to uszkodzisz port LPT w kompie. Dlatego bardzo zalecam Ci zrobienie schematu co jest w pierwszym moim linku, jedyny minus to to że musisz kupić 74hc244, ale nie jest drogi.

    Chyba już zrozumiesz z tym kwarcem. On nie jest ci w ogóle potrzebny, jeśli nie będziesz robić super dużych, wymagających szybkości programów.

    EDIT:

    Nie jestem pewien czy ten twój schemat będzie działał, bo trochę bym musiał posprawdzać, a nie chce mi sie :P. Najlepiej zrób ten z pierwszego mojego linku.
  • Poziom 12  
    Cytat:
    A napięcie zasilania może być z zasilacza 4.60V ??


    Raczej może, byle by było stabilizowane. Ja programowałem z zasilania do stacji dyskietek w kompie(na 5V) i dodatkowo przez stabilizator na którym spada napięcie o 1,5V więc miałem 3,5V i programowało się dobże.
  • Poziom 38  
    Tak właśnie jest. Katodą diode podłączasz do Atmega8 i będzie działać.
  • Poziom 14  
    Witam, a co jeśli posiadamy już atmega8 nasz "programator" z kilku przewodów i plik costam.hex? Jakiego oprogramowania uzyć? w jaki sposób przesłać program do uP?