Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Passat B4 95r 1,8B+G Migająca kontrolka od wody

RobertTural 15 Wrz 2008 16:34 4702 3
  • #1 15 Wrz 2008 16:34
    RobertTural
    Poziom 12  

    Witam kolegów na forum
    Mam passata B4 (przejściówka) 1,8 B+G i często miga mi na desce kontrolka od wody, ale miga tylko wtedy jak na zewnątrz są upały i jak zostawię samochód na słońcu i wnętrze się mocno nagrzeje. Nie ma znaczenia temperatura silnika ponieważ po uruchomieniu silnika po około 5 sekundach zaczyna migać kontrolka wody. Wieczorem lub w nocy, kiedy jest chłodno kontrolka się nie zapala.
    Odrazu sprawdzałem w takiej sytuacji czy jest stan płynu ale nawet po odłączeniu przewodów od zbiorniczka kontrolka dalej się zapalała, sprawdzałem też czujnik temperatury ten przy głowicy (zmieniałem i odłączałem, ale nawet po odłączeniu nie pokazuje temperatury na desce ale kontrolka i tak się zapala)
    Słyszałem, że chyba gdzieś w elektronice w desce jest jakiś układzik który trzeba wymienić (przelutować)
    Sprawdzałem też samochód VAGIEM i nie ma żadnych błędów (z wyjątkiem sondy lambda ale to standard przy gazie)
    Może ktoś się spotkał z podobnym problemem.

    1 3
  • #2 15 Wrz 2008 18:15
    emeryt2
    Poziom 42  

    Sprawdż na zwarcie /omomierzem/, po odpięciu z czujnki poziomu płynu,przewody do kontrolki.

    0
  • #3 16 Wrz 2008 08:30
    RobertTural
    Poziom 12  

    Tak chętnie bym sprawdził ale potrzebuje schemat. A ponadto nie sądzę żeby to było zwarcie na przewodach ponieważ z tego co zaobserwowałem to kontrolka miga tylko wtedy kiedy nagrzeje się wnętrze samochodu. Przy takie pogodzie jak jest teraz albo wieczorem i w nocy wszystko jest ok, a jeśli przewody byłyby zwarte to były by cały czas zwarte.

    0
  • #4 15 Lut 2016 15:06
    RobertTural
    Poziom 12  

    Witam po długim czasie w temacie o którym całkiem zapomniałem.
    Problem rozwiązałem już jakiś czas temu więc wypadałoby napisać rozwiązanie i zamknąć wątek.
    Rozwiązanie było banalne i dość typowe czyli coś w rodzaju zimnego lutu, bo to nawet nie był zimny lut tylko tak jakby pęknięta ścieżka czy oderwany lut w tym miejscu gdzie jest gniazdo wlutowane na tą foliową "płytkę". Podczas mierzenia omomierzem pokazywał przejście ponieważ delikatnie dociskałem pin do płytki a jak było ciepło to tracił styk. Po rozebraniu i przelutowaniu styków problem zniknął :)

    0