Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Avensis silnik D4D 2000rok-Ciężki rozruch silnika???

pawel_jaksina 16 Sep 2008 10:58 17113 4
  • #1
    pawel_jaksina
    Level 13  
    Witam was.Mam problem z Toyotą Avensis D4D-mianowicie bardzo długo trzeba kręcić silnikiem aż zapali.Jeśli pracuje to dziwnie się zachowuję tak jakby nie było paliwa i delikatnie falowały obroty.Zresztą podczas jazdy też gaśnie i nie można uruchomić.
    Co jest grane?
    Filtr paliwa nowy,sprawdziłem zaworki na pompie i są ok.
    Po diagnozie KTS-em wywaliło błąd P1226 bez opisu.
    Co może być przyczyną takiego zachowania się auta?
    Dołączył jeszcze błąd P1228.
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    pawel_jaksina
    Level 13  
    Po długich godzinach pracy wszystko jasne(sterownik-brak wysterownia zaworu elektromagnetycznego gaszenia silnika).
  • #3
    skuter
    Level 10  
    witaj

    napisz gdzie jest ten zawór

    mam błąd 1226 czasami gaśnie zapala na chwile i znowu
  • #4
    jaksa28
    Level 1  
    Zawory zostały wymienione bo zacinały się ale to nie pomogło.
    Problem znikł po regeneracji pompy wtryskowej i wymianie wtryskiwaczy.
    U ciebie mogą być tylko te zawoki(te z tyłu pompy zielony i czerwony),ale jak wymienisz to będziesz wiedział.
  • #5
    ksotel
    Level 1  
    Witam. Również mam problem z avensisem 2000 D4D. Jakis czas temu byl problem z odpalaniem.....wymieniony zostal wtryskiwacz...przez jakis czas (miesiac) wszystko bylo ok. Pozniej znowu zaczely sie problemy z odpalaniem. Az w koncu za krotyms razem zaswiecila sie kontrolka od silnika i chodzil on tak jak by wogole nie mial turbiny. Teraz caly czas jest problem z odpalaniem i jak sie silnik zagrzeje to czesto zaswieca sie kontrolka od silnika, silnik dziwnie chodzi, wogole nie ma mocy i po dodaniu gazu obroty wogole nie wzrastaja. Przy podlaczeniu do KTSa stwierdzono ze jest male cisnienie paliwa przy odpalaniu (12/18). Wiecie co to moze byc?? I jeszcze mam pytanko gdzie jest ten sterownik-brak wysterownia zaworu elektromagnetycznego gaszenia silnika