Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dziwny dźwięk z głośników :/

20 Wrz 2008 18:19 2704 11
  • Poziom 10  
    Witam. Dzisiaj chciałem zmienić wzmacniacz, podłączyłem nowy i zero reakcji. Podłączyłem spowrotem stary i też cisza. Okazało się że jakoś poluzowała się masa. Więc podłączyłem jak należy ten stary i jest dziwny dźwięk w głośnikach, takie stukanie jakby leciał helikopter... Stukanie jest cały czas stałe, jak ściszę radio to jest cały czas tak samo. Dopiero cichnie jak odłącze chinche, więc to pewnie coś z tym, tylko co :?: Podłączyłem jeszcze nowy wzmacniacz i pod przednimi kanałami głośniki wogóle nie grają, a jak pogłącze głośniki pod kanały tylne to gra tylko niskie tony. Z tymi tonami to pewnie jakaś regulacja we wzmacniaczu (w starym nie ma żadnych pokręteł więc nie wiem jeszcze dokładnie o co chodzi) ale czemu nie gra pod przednimi kanałami? Też coś trzeba przełączyć czy to może wina tego dziwnego dźwięku po podłączeniu chinchy? Z góry dziękuję za jak najszybsze odpowiedzi...
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 27  
    Niech zgadne radyjko to pioneer ???
    Jeśli tak to zapewne "upaliła się masa RCA" poszukaj sobie o ty na forum bo temat wałkowany był dużo razy.
    Co do wzmacniacz to wypadło by abyś podał model lub zdjęcie i opisał jak to masz podpięte.
  • Poziom 10  
    maxtz co Ty jasnowidz? :D Radyjko to Pioneer deh 2029mp. Od czego to się mogło zrobić? Ok zaraz poszukam o tym na forum. Co do wzmacniacza to jest to wzmacniacz Hellfire HL-1100. Fotki wnętrza:
    Dziwny dźwięk z głośników :/

    Dziwny dźwięk z głośników :/

    Dziwny dźwięk z głośników :/
  • Poziom 27  
    picek_89 napisał:
    Od czego to się mogło zrobić?


    picek_89 napisał:
    Okazało się że jakoś poluzowała się masa


    I wzmacniacz "wzioł" sobie masę z RCA :( a pioneery tego nie lubią ;)
  • Poziom 9  
    To wina pioneerka, prawdopodobine spalila sie masa RCA na radiu. Mialem ten sam problem z modelem 6000UB. Sa dwa sposoby rozwiazania:
    - oddac radyjko do naprawy, ale podobno pioneer nie bierze tego jako naprawe gwarancyjna wiec policza ok 50 PLN za naprawe
    - albo zrobic trick z masa - kawalkiem drucika odprowadzic mase RCA do obudowy radia (jeden koniec drucika to masy RCA na wyjsciach drugi do obudowy i nie ma zadnych szumow i trzaskow)
  • Moderator CarAudio
    "To wina pioneerka"

    Wina tylko i wyłącznie jest po stronie właściciela sprzętu .......gdyby masa wzmacniacza była OK ,to do przepalenia masy na wyjściach RCA by nie doszło .
  • Poziom 10  
    powalla napisał:
    "To wina pioneerka"

    Wina tylko i wyłącznie jest po stronie właściciela sprzętu .......gdyby masa wzmacniacza była OK ,to do przepalenia masy na wyjściach RCA by nie doszło .

    Masa była ok, przykręcona na stałe do karoserii. Wzmak chodził już tak rok bez problemów. Przy wymianie wzmacniacza coś się poluzowało, nawet nie wiem jakim cudem :/

    Mam nadzieję, że połączenie masy rca z obudową radia pomoże...
  • Poziom 33  
    A to że masz upalony tranzystor na górze po prawej na 1. foto nie ma nic wspólnego???
  • Poziom 10  
    Właśnie nie wiem, taki wzmacniacz kupiłem. Przed podłączeniem zrobiłem fotki i tak już było. Pisałem do sprzedawcy ale mówił że sprawdzał wzmacniacz przed wysyłką i działały wszystkie kanały.
  • Poziom 33  
    Nie możliwe, zobacz na schemacie, być może jest to od zasilania, podaj jego symbol jak nie zjarał się...
  • Poziom 10  
    OK jutro sprawdzę jaki tam jest symbol. A to możliwe że przez to nie działają przednie kanały? :|