Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym

kniksc 13 Dec 2010 11:04 1595094 7748
Texa Poland
    SAWEK101
    Level 31  
    Owszem że nie raz widziałem zainstalowaną pompę do dołu, ale zajrzyj sobie do jej instrukcji a przekonasz się że taka instalacja jest niezgodna z wytycznymi , ale mniejsza z pompą , pompować będzie tylko są problemy przy odpowietrzaniu układu.
    Co do tej pc galmetu to jak zwykle jest to wersja oszczędnościowa i trudno to komentować i jeszcze ten zbiornik płynu, twoja pompa pracowała by nawet przyzwoicie na tych wymiennikach tylko sprawę zawalił brak dystrybutora w parowniku, gdybyś miał porządne dz to po wymianie parownika i wzmocnieniu skraplacza starym wymiennikiem z parownika miałbyś mercedesa :D, a tak to pozostaje jeszcze małe dz.
    Chciałbym ci powiedzieć że odradzam ci własnoręczne wykonanie dystrybutora , chyba że do celów eksperymentalnych, ale wg mnie on nigdy nie dorówna oryginalnemu.
    Co do tej afery z 407c ,to chodziło mi głównie o jego słabą współpracę z wymiennikami płytowymi , wg r22 lub 134a, podejrzewałem też że u ciebie się rozwarstwia 407c ze względu na brak tego nieszczęsnego dystrybutora ale jednak rozwarstwianie nie występowało więc się myliłem.
  • Texa Poland
    dkkdarch
    Level 17  
    Witam
    Otrzymałem pierwszą ofertę na wymiennik Secespol i wyliczyli mi na moje 7 kW mocy chłodniczej wymiennik LB47-30.PCE z lekkim zapasem 13% na +
    Coś z mały ten wymiennik tak na moje oko.Mam Termokeya i on ma podobną powierzchnię wymiany P7-20 i nie potrzebuje dystrybutora.Cena za LB 1650pln brutto a czas dostawy 6-7dni.Chyba że dam w szeregu te dwa moje wymienniki.Jeszcze się z tym prześpię.
    Manio123 odezwij się co z tym programem Termokeya był bardzo prosty i przydatny.
    SAWEK101
    Level 31  
    Jeśli liczyli ci na deltę 7 lub 8 st to się wszystko zgadza dobrze ci policzyli , ja ci już mówiłem jaki bym dał, ale deltę 7st to ty masz właśnie teraz więc na co się chcesz zamieniać, ma to być urządzenie przewoźne że zależy ci zamienić cięższy na lżejszy :D
    Jak już łączyć w szereg to ja bym dał 30 płyt z istniejącego skraplacza z tą 20stką, a te 40płyt z parownika (jeśli rzeczywiście jest czysty) dał na skraplacz to w tedy powinno ładnie śmigać.

Pomyśl logicznie sam , staramy się jak najbardziej pójść w górę z odparowaniem żeby uzyskać i rozsądną moc i Cop, a do uzyskania wysokiego odparowania potrzebne jest dolne źródło z jak najwyższą temperaturą glikolu (źródło mamy nie najlepsze) i jak najlepszy zatem duży parownik żeby zmniejszyć różnicę między temperaturą glikolu a ciśnieniem odparowania, kumasz.
    Oczywiście nie zapytałeś ich na jaką deltę będą ci liczyć parownik (standard to 7-8st)
    Jeśli zapomniałeś to przypominam delta to różnica pomiędzy temperaturą odparowania a temperaturą dolnego źródła, jak krowie na rowie :D.
    My chcemy z deltą zejść po niżej 4st więc potrzebujemy co najmniej dwa razy większego wymiennika jak ci wyliczyli, żeby chociaż trochę zniwelować nie za mocne DZ.
    Tak jak mówiłem warto się zastanowić nad połączeniem dwóch 20 i 30 płyt powinno to dać całkiem przyzwoity efekt.
    A z tą wyceną to sobie pojechali , większa niż w detalu za odpowiednik wtk.
    RafalK-ce
    Level 15  
    A ja nadal uważam, że wymiana i pomiary z R134a nic nam nie mówią. Również ja mam problem z programem thermokeya ale korzystając z programu do wymienników wentylatorowych wychodzi następujące: wzrost mocy skraplacza ok. kilka procent względem 407c - potwierdza to opis o lepszych parametrach, wydajność parownika - 25 do -30% dla tego samego wymiennika i przejścia z 407c na 134a!!!!!!!!!! To tyle co spadek mocy sprężarki, czyli jak pisałem - skórka za wyprawkę. Oczywiście warto to zweryfikować programem TK.
    SAWEK101
    Level 31  
    No tak , ale chociaż teraz wiemy że to nie była wina 407c, ten wymiennik po prostu nie nadaje się na parownik.
    Mówisz że moc parownika będzie mniejsza o 30%, myślę że przy parowniku płytowym będzie to mniejsza różnica, trzeba by to dokładnie sprawdzić.
    RafalK-ce
    Level 15  
    Jest i lekcja dla mnie bo zamierzam budować pompę ciepła na R134a z bezpośrednim parowaniem, teraz muszę mocno przemyśleć czy sprężarki, które mam, jednak nie zamienić na mniejsze i jechać na 407c:) Sam się temu dziwię, bo przyjmowało się w uproszczeniu, że przekazywanie mocy od strony czynnika chłodniczego jest jest zawsze większe niż od strony wtórnej czyli glikolu czy powietrza.
    dkkdarch
    Level 17  
    Quote:
    Potrzebuję wymiennik płytowy do chłodzenia roztworu glikolu (30% roztwór),parowanie -3st C (R407C) moc urządzenia 7kW,wydajność sprężarki 10m3/h, wejście glikolu +3st C ,wyjście glikolu 0st C,przepływ roztworu glikolu 1,8m3/h.Króćce obiegu glikolowego 1 1/4".

Sławek101 wiem do czego dążymy ale trzeba to wszystko głęboko przemyśleć.Parametry które podałem do wyceny były jedynie do zorientowania się jaki rząd wielkości mi wyliczą i jaka będzie cena.
    Ile mogę zyskać montując dwa wymienniki w tym układzie na R134a ? Wczoraj pompka pracowała 22godziny /dobę jeden raz się wyłączając ale poprzez sterownik temperatury w mieszkaniu.Zużyła przy tym 29kW energii ale w domu było tylko 16,5st C a na zewnątrz -3st C (dom oczywiście wychłodzony).DZ 3,2 wejście 2,2 wyjście glikolu odparowanie -7st C.Jeśli bym miał odparowanie na przykład -2st C o ile zwiększy mi się moc PC? Sądzę że niewiele może z 0,5kW.
    I tu jest dużo do myślenia jak dam dwa wymienniki i 134a będę miał 6,5-6,7kW mocy jak w podobnym układzie ale 407 będę miał za mocną pompę :crazyeyes:
    Idealnym byłoby albo dać sprężarkę ZR 48 na 134 lub ZR34 na 407 wtedy uzyskał bym taką moc jaką potrzebuję oczywiście z dwoma wymiennikami.
    Ciekawi mnie jak dokładnie wygląda ten dystrybutor,jak ma rozmieszczone otworki ,czy jest coś jeszcze :roll: co tak poprawia dystrybucję (jakaś siateczka czy coś w tym rodzaju) a może ktoś z was próbował zrobić taki dystrybutor lub rozebrał jakiś uszkodzony wymiennik z dystrybutorem .
    SAWEK101
    Level 31  
    Ale sam już stwierdziłeś po pracy pompy , że na 134a nie da rady, więc znów 407c :cry:, bo potrzebujesz jednak pompy ok 9kw, jak teraz pracuję ci prawie na okrągło.
    Mówiłem ci że sam musisz stwierdzić czy te 7kw da ci radę, ale coś nie o wszystkim mnie poinformowałeś, nic nie mówiłeś że teraz grzejesz dom do 16,5st, bo dobrzć go do 22-23st to trzeba jeszcze włożyć masę energii , a i pewnie nie grzejesz jeszcze cwu.
    Więc ja bym nie zmieniał sprężarki , bo to koszty, a parownik i tak i tak do wymiany , sądziłem wcześniej że jak starczy ci te ok 7kw to poprawią się parametry pracy pompy.

Powiedziałeś
    .Jeśli bym miał odparowanie na przykład -2st C o ile zwiększy mi się moc PC? Sądzę że niewiele może z 0,5kW.
    Też sądzę że wiele więcej nie da się wycisnąć.
    Ale w skali roku, przecież to by była darmocha.
    danielsq
    Level 14  
    Słuchajcie mam pytanko. Ja też jestem w trakcie budowy PC sprężarka ZR28 wymienniki WTK P7-14 i P7-20 na czynniku R407C w całym domu ogrzewanie podłogowe rurki co 10 - 15cm. Oprócz PC w kotłowni będzie piec na paliwo stałe taki zwykły bez żadnej automatyki oraz duży bufor ciepła 2600 litrów (ponieważ braki w dostawie prądu nie są wyjątkiem a nie chcę marznąć).
    A pytanko takie czy jest sens wstawienia w bufor wężownicy w postaci 25 m rurki miedzianej w roli skraplacza PC?
    Na tym etapie wstawienie tej wężownicy nie stanowi żadnego problemu ponieważ bufor jest jeszcze otwarty.
    W pierwotnej wersji PC miała zasilać bezpośrednio podłogówkę ale pomyślałem o tej wężownicy ponieważ myślę że możliwe będzie osiągnięcie wyższej temperatury CWU nie pogarszając współczynnika efektywności PC.
    I nie wiem czy pozostać przy tej wężownicy czy dać spokój i PC włączyć bezpośrednio w podłogówkę a CWU w buforze ładować przez wymiennik i dodatkową pompkę?
    Moim zdaniem zyskuję wyższą temperaturę wody (nie ma pośrednictwa wymiennika P7-14) ciepło oddawane jest dokładnie tam gdzie trzeba, nie dajemy pompki do ładowania bufora PC, PC pracować może praktycznie bez zatrzymań tak duży zład zawsze będzie w stanie odebrać ciepło z tej wężownicy ponieważ umieszczę ją na samym dnie gdzie woda zawsze jest najzimniejsza więc przejmowanie ciepła będzie najbardziej efektywne.
    Pozostały wymiennik chciałbym połączyć równolegle z istniejącym skraplaczem.
  • Texa Poland
    SAWEK101
    Level 31  
    Ja do twojej pompy polecał bym dwa p7 30, ten z przeznaczeniem na parownik z dystrybutorem, nie jest to astronomiczna różnica w cenie a sprawność miałbyś świetną, co do wężownicy to nie polecam takiego rozwiązania , a najlepiej by było żeby pc była zasilana bezpośrednio powrotem z podłogówki, nie wiem czy ci jest potrzebny aż tak duży bufor.
    A tak po za tym to nie widzi mi się twoja instalacja z twoim buforem w połączeniu z pc, czym się kierowałeś, problem to grzanie cwu w twoim buforze za pomocą pc, zmarnujesz masę energii na nie wykorzystane cwu, zastanów się nad tym .
    danielsq
    Level 14  
    Bufor jest konieczny do pieca ponieważ nie posiada żadnej automatyki jak napalę i naładuję bufor to będę miał zapewnione ciepło na jakieś 4-5 dni, co mi bardzo odpowiada ponieważ czasem i kilka dni nikogo nie będzie w domu oraz jak pisałem są poważne problemy z energetyką jak np częsty brak jednej fazy. Będę musiał w takim przypadku podtrzymać zasilanie tylko jednej pompy obiegowej. Pozatym nie muszę ładować bufora wysoko wystarczy mi jakieś 60'C dla zapewnienia CWU. Piec na paliwo stałe jest jedyną alternatywą w przypadku awarii zasilania.
    Jeżeli dodatkowa wężownica nic nie wniesie pozostanę przy zasilaniu podłogówki bezposrednio z PC.

Dodano po 2 [sekundy]:

Bufor jest konieczny do pieca ponieważ nie posiada żadnej automatyki jak napalę i naładuję bufor to będę miał zapewnione ciepło na jakieś 4-5 dni, co mi bardzo odpowiada ponieważ czasem i kilka dni nikogo nie będzie w domu oraz jak pisałem są poważne problemy z energetyką jak np częsty brak jednej fazy. Będę musiał w takim przypadku podtrzymać zasilanie tylko jednej pompy obiegowej. Pozatym nie muszę ładować bufora wysoko wystarczy mi jakieś 60'C dla zapewnienia CWU. Piec na paliwo stałe jest jedyną alternatywą w przypadku awarii zasilania.
    Jeżeli dodatkowa wężownica nic nie wniesie pozostanę przy zasilaniu podłogówki bezposrednio z PC.
    SAWEK101
    Level 31  
    Bufor to fajna sprawa tylko czemu aż 2600l, wątpię czy to ci starczy na 4 dni , przez 4 dni to ci sam wystygnie bez czerpania energii.
    Ale zastanów się poważnie nad tym cwu , jeśli będziesz palił w kotle to ok, ale jak chcesz to nagrzać z pc.
    danielsq
    Level 14  
    Jak dostanie 20cm ocieplenia to myślę że nie wystygnie :-) o straty ciepła się nie boję. Myślałem że wężownica w buforku to same plusy a i można byłoby tylko i wyłącznie ładować w 2 taryfie bez przerwy. Ale jeżeli to rozwiązanie miałoby tylko skomplikować układ nie wnosząc nic pozytywnego to nie ma sensu.
    SAWEK101
    Level 31  
    Nadal nie odpowiedziałeś jak zamierzasz grzać cwu za pomocą pc, a wężownica nie sprawdza się specjalnie w buforze z pc, jeśli byś zrobił wszystko w jednym układzie czyli podłogówka bufor i kocioł to nie potrzebna by ci była wężownica, tylko co z syfem z bufora w przyszłości?, ja nie długo odpalam swój bufor z mamką tylko czekam aż troszkę mróz zelżeje, podłogówka 2 kotły i bufor w jednym układzie, ale zamówiłem już inhibitor korozji, który będzie kosztował 1500zł, a bufor 1500l wyniósł mnie 2tyś :cry:
    ps mój bufor ma 10cm pianki ocieplałem osobiście i nie spodziewam się że będzie trzymał 4 dni, wydaje mi się że do samego cwu wytrzyma bez kolektorów max 3 dni, ale i to mnie bardzo cieszy.
    Ja zamontowałem w bufor 24m rury cal i ćwierć, pod kolektory bo chcę całe lato mieć cwu z kolektorów.
    Nardis
    Level 13  
    danielsq wrote:
    Jak dostanie 20cm ocieplenia to myślę że nie wystygnie :-) o straty ciepła się nie boję. Myślałem że wężownica w buforku to same plusy a i można byłoby tylko i wyłącznie ładować w 2 taryfie bez przerwy. Ale jeżeli to rozwiązanie miałoby tylko skomplikować układ nie wnosząc nic pozytywnego to nie ma sensu.

Ja taki zbiornik buforowy sobie zrobiłem o pojemności 1200l. Do środka włożyłem 2 spirale fi250 o ok 18. zwojów rurki miedzianej fi22 i połączyłem równolegle i spoczywają na jego dnie. Zadaniem zbiornika jest głównie przechwytywać energię z systemu solarnego, ale również akumulować ciepło z innych źródeł i podawać na PC lub bezpośrednio na grzejniki CO oraz dawać ciepłą wodę użytkową.
    Jak to działa w praktyce? Takie spirale grzejne przekazują od ok. 2kW do max. 6kW energii cieplnej do zbiornika, w zależności od różnicy temperatur. I tak w lecie z solara idzie ok. 2-4kW do zbiornika i potrzeba mi zwykle 2 słoneczne dni żeby go nagrzać od 10C do 45C uwzględniając czasami zachmurzenie. Mój solar produkuje maksymalnie 52C i może dać moc 7kW w słoneczny dzień (ale nie na zbiornik). Zbiornik jest zaizolowany 5cm styropianem i trzyma ciepło ze spadkiem temperatury o ok. 10C przez 3-4 dni. W zbiorniku na głębokości 1m następuje po kilku godzinach rozwarstwienie ciepła - dół ma np. 35C a góra 45C.
    Nagrzewanie zbiornika pompą ciepłą ma sens jeżeli wykorzystuje się ciepło z ochłodzenia czynnika i nagrzeje się go do minimum 45[C]. Można to ciepło wówczas spożytkować na tworzenie c.w.u lub podawać znów pompie w czasie dużego zapotrzebowania na energię cieplną - w celu podniesienia jej mocy grzewczej (to działa rewelacyjnie).
    Próby bezpośredniego przekazywania ciepła ze zbiornika na grzejniki CO poprzez zanurzoną spiralę ogólnie dają kiepskie rezultaty. Różnica temeperatury pomiędzy wodą w zbiorniku a grzejnikami przy temperaturze na zewnątrz 0[C] wynosi w tym układzie od 7 do 15[C] i zbiornik po 2-3 godzinach nie przekazuje już ciepła na grzejniki. Jeżeli nagrzeję wodę w zbiorniku do 50[C] to na kaloryferach mam początkowo 43[C] a po 3 godzinach grzejniki mają tylko 22[C] pomimo, że w górnej części woda w zbiorniku ma 45[C]. Żeby to tak działało cały dzień (w takiej konfiguracji) to należałoby użyć 8m3 zbiornik lub zrobić pewne udoskonalenia w akumulacji ciepła i w przekazywaniu go.

pozdrawiam,
    Nardis
    danielsq
    Level 14  
    Mój bufor ze względu na kocioł na paliwo stałe będzie pracował w układzie otwartym podobnie jak podłogówka. Buforek ma wspawane króćce 2" do kotła, 1 1/4" zasilanie i powrót z podłogówki, 1 1/4" zasilanie i powrót do PC (tak opcjonalnie), w buforze króćce zakończone są kolanami hamburskimi powodującymi obracanie zładu wody zgodnie z siłą Coriolisa. W szczycie zbiornika prawie pod deklem znajdują sie dwie nitki po 30 mb każda wężownicy z rurki karbowanej INOX zwiniętej w dwie płaskie spirale. Są to wężownice do CWU która będzie grzana przepływowo. Wężownice umieszczone są w "lejkach" dzięki którym schłodzona woda ze szczytu zbiornika zostanie odprowadzona na dno zbiornika. Na dnie zbiornika umieszczone są dwie wężownice z INOXa karbowanego 2x30mb zwiniete w ślimaczki z planem wykorzystania przez ewentualne solarki (tak na przyszłość) no i pod tymi wężownicami planowałem właśnie zwinąć jeszcze w ślimaka rureczkę miedzianą do PC ale chyba odpuszczę ją sobie. W dnie zbiornika będą jeszcze na wszelki wypadek 3 grzały 3fazowe. Oczywiście wszystko jest tak skonstruowane aby zapewnić odpowiednie uwarstwienie temperatur w zbiorniku, systemy lejków będą transportować ciepło do odpowiedniej warstwy cieplnej nie powodując mieszania wody ciepłej z zimną.
    manio123
    Level 34  
    ANGLIK10 wrote:
    do dkkdarch
    temperatury podałem w jednym z poprzednich postów
    na godz. 3-4 to znaczy od polowy boku rury w dol,a zmontowany mam 10cm od wymiennika,a Ty masz za regeneracyjnym jak rozumiem ? ,zle!

zgadzam się z kolegą, czyjnik zamontowany za regeneracyjnym pracuje dużo gorzej niż za parownikiem . Za regeneracyjnym dłużej się stabilizuje i wykazuje wieksze tętnienia. Lokalizację czujnika pokazuje ulotka lub obrazek na pudełku z tzr. Ale aby się o tym przekonać trzeba rejestrować temperatury i porównac przebiegi. Tylko tak montując czujnik można minimalizować przegrzanie. Nieprawdą jest że wymaga 7°C różnicy temperatur aby zadziałał TZR, u mnie działa doskonale na 2-3 °C .
    Montowałem pompy ciepła ze sprężarką ZR40 z parownikiem P7-30 oraz skraplaczem P7-14.
    Pracują na R407C, z doskonałymi parametrami zbieżnymi z założeniami obliczeniowymi. Pompy zasilane są z kolektora poziomego, pionowego i oczywiście woda-woda. Wszytskie mają wymienniki regeneracyjne co nabiera szczególnej wagi przy zastosowaniu R407c. Duże przegrzanie osiągane tylko na parowniku prowadzi do jego nieefektywnej pracy bo gwałtownie spada powierzchnia odparowania na rzecz przegrzewania pary i dlatego wcale zwiększenie wielkości wymienika nie przynosi wielkiego efektu bo spada jednocześnie burzliwość przepływu i efektywność wymiany ciepła.
    Nie można porównywać samych tylko parowników bez uwzględnienia warununków przegrzewania w jakich przyszło im pracować.
    Zgodnie z radami Bodzia, realizuję ok 2-3°C przegrzania na parowniku ( tak aby TZR pracował stabilnie i nie zalewał rurociągu wylotowego , co prowadzi , jak pisałem do zamrożenia TZR i sprężarki) pozostełe przegrzanie realizuje regeneracyjny , tyle ile wyjdzie , nie mniej w sumie jak 7°C.

Plik z programem doboru wymienników gadzieś tam jeszcze mam i jeśli jest potrzebny załączę na forum, bo ten dostępny na stronie thermokeya nie działa na stary pass.
    Po zmianie czynnika należało ustawić możliwie najmniejsze przegrzanie i wtedy badać efekty.Nie sądzę też aby rzecz wynikała ze słabej dystrybucji czynnika, czy niedrożności wymiennika. Bardzo dużo zależy od ustawienia procesu, dlatego nie podejmuję się niczego bez zainstalowania kilkunastu czujników dallas , al nawet po uruchomieniu rejestruje jeszcze jakiś czas jak się zachowują poszczególone obiegi. Czyjniki zostawiam "na zawsze" i w każdej chwili mogę łatwo sprawdzić co jest w środku :D
    danielsq
    Level 14  
    Sławek czyli jest właśnie tak jak sugerujesz kocioł, podłogówka i bufor pracują w jednym układzie (otwartym), CWU grzana będzie przepływowo. A z tą wężownicą do PC to temat do przemyślenia, liczyłem właśnie że ta wężownica pozwoliłaby osiągnąć wyższe temperaturki w zbiorniku. Może ktoś coś jeszcze ciekawego podpowie.
    SAWEK101
    Level 31  
    Co do grzałek to ja zamontowałem je na ok 2/3 wysokości , po co masz grzać cały zbiornik prądem bez sensu przemyśl to jeszcze, no chyba że masz za darmo :D, zaoszczędzoną kasę na wężownicy lepiej przeznaczyć na większy skraplacz w którym dobrze do chłodzisz freon, zyskasz wtedy na mocy pc.

Manio123, jak dajesz czujkę przed regeneracyjnym i masz deltę poniżej 5st to czujka w ogóle nie reguluję zawór podaje czynnik tylko wg ustawienia statycznego, oczywiście że jak czujka jest za regeneracyjnym to zawór wtedy ma większe tętnienia ale można się ich łatwo pozbyć.
    manio123
    Level 34  
    Twoje twierdzenie by oznaczało że nawet r22 czy r134a należy przegrzać o min 5 stopni , tylko po to aby TZR mógł zadziać? Statycznie działa tylko dysza i ogranicza jedynie maksymalny wydatek tzr.Masz na to jakieś papiery , czy to tylko Twoja teoria ? Nic nie szkodzi na przeszkodzie aby dac czujnik za regeneracyjnym , ale patrzeć trzeba na przegrzanie za parownikiem, żeby było jak najmniejsze i jednocześnie nie zalewało. A sposób na tętnienia ? Moim zdaniem nie istnieje bo to logiczny wynik działania wzmacniajcego działania regeneracyjnego i ustają po 1 - 2 min. Zamiast zagadek wolę rzetelną wiedzę :| , więc powiedz jak albo nie pisz wcale.
    SAWEK101
    Level 31  
    Więc każdy obstaje przy swoim , nie muszę ciebie przekonywać :D.
    Ja robię tak jak moi koledzy, stosujemy to już kilka lat, często w chillerach nawet powyżej 200kw i nie wyobrażamy sobie innego miejsca na czujkę.

Przecież dochładzacz ma nie wielką zdolność podgrzewania mokrych par wiec nie wiem o co ci chodzi i pewnie też się ze mną nie zgodzisz że stosowanie zbiornika płynu obniża sprawność chłodniczą, ale co tam niech każdy robi jak chce wolny kraj :D
    dkkdarch
    Level 17  
    Witam
    Jak na razie pompa pracuje bez zastrzeżeń i nawet trochę się rozbujała bo wyciąga 6,7kW.Pracuje jakieś 13,5-14 godzin na dobę zużywając przy tym około 22 kWh energii.Niestety w domku trzymam 16,8st C.Zakładając czujkę za regeneracyjnym TZR walił cieczą do parownika i go zalewał (testowałem to na obecnym czynniku 134a a gdy zamontowałem czujkę za parownikiem praca pompy jest bardzo stabilna do tego stopnia że z parownika wychodzi mi +2 st C a po regeneracyjnym mam już około 5,5stC przy odparowaniu -5st C.
    Quote:
    Montowałem pompy ciepła ze sprężarką ZR40 z parownikiem P7-30 oraz skraplaczem P7-14.
    Pracują na R407C, z doskonałymi parametrami zbieżnymi z założeniami obliczeniowymi. Pompy zasilane są z kolektora poziomego, pionowego i oczywiście woda-woda. Wszytskie mają wymienniki regeneracyjne co nabiera szczególnej wagi przy zastosowaniu R407c. Duże przegrzanie osiągane tylko na parowniku prowadzi do jego nieefektywnej pracy bo gwałtownie spada powierzchnia odparowania na rzecz przegrzewania pary i dlatego wcale zwiększenie wielkości wymienika nie przynosi wielkiego efektu bo spada jednocześnie burzliwość przepływu i efektywność wymiany ciepła.

Manio123 czy stosowałeś wymienniki z dystrybutorem czy zwykłe i jaką moc uzyskiwałeś z tych ZR40.Moja ZR42 jest odrobinkę mocniejsza i byłoby dobrze porównać .Jak wytłumaczyć słabą efektywność mojego parownika gdy różnica temperatur We.-wyj. glikolu jest rzędu 1,2-1,3st C .Moja PC pracuje na odparowaniu -5 st C a mogłaby wyżej(gdyby parownik przekazywał więcej energii do glikolu.Może jakieś sugestie?
    manio123
    Level 34  
    Otrzymuję wyniki okołokatalogowe :) , ale mierząc oczywiście temperatury czynnika chłodniczego. Moc zależy do tego czy ogrzewam podłogówkę czy ciepła wodę. ale jedno i drugie bez sensacji. Duża różnica pomiędzy średnia temperaturą glikolu i czynnika świadczy o zbyt małej powierzchni wymiany ciepła . Zwiększyć ją możesz rozbudowując wymiennik lub minimalizując przegrzanie na parowniku , jak pisałem. Do ZR 40 stosuję wymiennik regeneracyjny HE1,5 . który daje min 6°C przegrzania. Wymienniki są bez dystrybutorów i nie widzę potrzeby ich stosowania w tak krótkim wymienniku. Zwyczajnie masz troche za mały wymiennik jak na parametry na których pracuje, pamietaj jednak ,że jak dasz większy to wcale nie musi byc dużo lepiej bo na większy pobór ciepła zareaguje też dolne źródło :D
    ANGLIK10
    Level 11  
    Do dkkdarch
    Spadająca roznica wej.-wyj. dz przy tym samym przepływie, jest tez wynikiem zmiany tem.dz i ogólnym spadkiem mocy pc .Gdy miałem na wej.około 16 to roznica była 4 a teraz gdy dz ma poniżej 4 jest tylko 2.5 i uważam ,ze jest wszystko w porządku

Do manio123
    Wielkie dzięki za pomoc
    Ja w swojej pc mam zamontowanych 12 dallas-ow i jest to bardzo pomocne
    zwłaszcza teraz, gdy jestem na "obczyźnie"

pozdrawiam

Proszę poprawić błędy pisowni. Brak wielkiej litery na początku zdania, to też błąd.
    mod - mirrzo
    dkkdarch
    Level 17  
    Quote:
    Spadająca roznica wej.-wyj. dz przy tym samym przepływie, jest tez wynikiem zmiany tem.dz i ogólnym spadkiem mocy pc .Gdy miałem na wej.około 16 to roznica była 4 a teraz gdy dz ma poniżej 4 jest tylko 2.5 i uważam ,ze jest wszystko w porządku

Ja miałem na początku różnicę 3st a teraz poniżej 4 mam 1,4-1,5 różnicy czyli jak pisał Manio123 mam za mało burzliwy przepływ(może dlatego że mam wymiennik 40 płyt???).Niestety Manio123 nie napisał jakie temperatury uzyskiwał na swoich pompach co byłoby pomocne w porównaniach mojej pompy opartej na prawie identycznej sprężarce.
    ANGLIK10
    Level 11  
    Do dkkdarch

Ja mam wymiennik 60 płyt.
    Jakis czas temu pisałeś o zapchanym filtrze dz,może masz częściowo zapchany wymiennik.
    Przy kanalikach ok. 2mm jest to możliwe,objawy trochę na to wskazują.
    manio123
    Level 34  
    dkkdarch wrote:
    Quote:

Ja miałem na początku różnicę 3st a teraz poniżej 4 mam 1,4-1,5 różnicy czyli jak pisał Manio123 mam za mało burzliwy przepływ(może dlatego że mam wymiennik 40 płyt???).Niestety Manio123 nie napisał jakie temperatury uzyskiwał na swoich pompach co byłoby pomocne w porównaniach mojej pompy opartej na prawie identycznej sprężarce.

Wyniki były różne bo różne były żródła , ale w tej chwili pompa z wymiennikiem pionowym glikol/woda 3x70m , na ZR40 i wymienniakch 14/20 płyt i HE-1,5 , glikol pracuje 2°/5° a parowanie +1. Przegrzanie na parowniku 2 °C reszta na HE ( razem jakie 8°C).
    Pompa glikolu Wilo 25-60 na III biegu wychodzi trochę za duża , nie sądzę aby przełączeni jej na niższy dało jakis zuważalny wzrost efektywności , poza tym to szwagrówka więc co mnie obchodzi :D
    dkkdarch
    Level 17  
    Quote:
    Do dkkdarch

Ja mam wymiennik 60 płyt.
    Jakis czas temu pisałeś o zapchanym filtrze dz,może masz częściowo zapchany wymiennik.
    Przy kanalikach ok. 2 mm jest to możliwe,objawy trochę na to wskazują.

Puszczałem glikol w drugą stronę pod ciśnieniem 4bar to chyba by wypchnęło ale głowy nie dam że nie jest zapchany.Po zmianie gazu na 134a na odsłoniętym wymienniku od dolnej części parownik był oszroniony (tam gdzie wchodzi rozprężony gaz ),kilka pierwszych płyt było oszronionych tak to wyglądało jak klin.Górna część była nie oszroniona a schodząc w dół parownika szronienie się pogłębiało(tworząc oszroniony klin).Muszę sprawdzić czy to jeszcze występuje ,jeśli tak to postaram się zrobić zdjęcia.
    Quote:
    Wyniki były różne bo różne były żródła , ale w tej chwili pompa z wymiennikiem pionowym glikol/woda 3x70m , na ZR40 i wymienniakch 14/20 płyt i HE-1,5 , glikol pracuje 2°/5° a parowanie +1. Przegrzanie na parowniku 2 °C reszta na HE ( razem jakie 8°C).
    Pompa glikolu Wilo 25-60 na III biegu wychodzi trochę za duża , nie sądzę aby przełączeni jej na niższy dało jakis zuważalny wzrost efektywności

Faktycznie przy wymienniku 20 płyt masz tylko 1 stopień mniej odparowanie niż temperatura wychodzącego glikolu.Jak się udało tego dokonać ? W programie Thermokeya przy takiej różnicy nie chciało już liczyć a i wymienniki wychodziły słusznych rozmiarów lub ewentualnie duży przepływ.
    SAWEK101
    Level 31  
    Ale czy to są zwykłe parowniki wys 53 cm szer ok 9,5cm, jakoś nie chcę mi się wierzyć że tak przyzwoicie to pracuję na 20płytach , bo jest to sprzeczne z wyliczeniami.
    manio123
    Level 34  
    Sprawdziłem i przepraszam za wprowadzenie popłochu : nie jest aż tak dobrze jak napisałem z pamięci wcześniej, ale też nie jest źle. Różnica między parowaniem, a średnią temperaturą glikolu wynosi ok. 5 stopni . Zadowalam się zawsze różnicą 5 stopni również pomiędzy temperaturą skraplania ( a raczej odpowiadającemu jej ciśnieniu) i średnią temperaturą obiegu GZ , a także tą samą różnicą DZ. Oczywiście jak wyjdzie mniej to nie ma problemu ,ale staram się trzymać tej rozsądnej granicy jako nieprzekraczalnej. Najtrudniej to wytłumaczyć hydraulikowi od podłogówki :|, ale czasem posłucha :D Jutro uruchamiam pompę woda-woda to się pochwalę jak wyszło.