wiem, przeczytałem cały wątek 139 stron, pełno zdjęć, wykresów, itp
ale chciałem poznać jakieś konkretne ? jakie np max temp mozna osiągnąć ?
ale chciałem poznać jakieś konkretne ? jakie np max temp mozna osiągnąć ?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereexpercik wrote:Witaj, przepraszam, też za błędy, pisałem z telefonu.
Odnośnie max temperatury to tylko ciekawość ile można osiągnąć.
Pompę wstępnie mam zamiar podłączyć na poddaszu. gdyż je teraz wykańczam. zostało ocieplone (ściany, dach, strop ) do tego jest rekuperator.
PC będzie podpięta pod zasobnik ciepłej wody (boiler) potem rozdzielacz i podłogówka, tylko ona, wiec myślę że 35 St. powinno wystarczyć. Ale to się dopiero okaże w testach.
Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam.
Wlodek22 wrote:Moim zdaniem musisz dać TZR, bo nie ma szans by kapilara pracowała ci poprawnie przy temperaturach skraplania od 25C do 55C. Z mich prób wynikało, że TZR sobie ledwo radził, a co dopiero kapilara.
elektryk2000 wrote:Żeby operator zauważył że coś może być pod taśmą, to taśma musi być kilkadziesiąt centymetrów wyżej..... I tyle miałem na myśli, bo taśma bezpośrednio na rurach g...o daje.
....
SAWEK101 wrote:Andrzej, te pompy do cwu a właściwie ich cena to jakiś kosmos.
Ja widzę takie rozwiązanie , kupujesz klimę może być chińszczyzna np, 2,5KW dokładasz wymiennik, pompę i jazda, montaż jednostki oczywiście na zewnątrz, no chyba że masz dużą piwnicę i tam zamontujesz to ściągnie ci z niej wilgoć latem, zimą nie używasz pc bo masz kocioł na paliwo stałe itp,a jak masz z kolei gaz to pc ci nie potrzebna
SAWEK101 wrote:Klimek, a co tu pisać, dajesz czynnik ze sprężarki na wymiennik cwu a potem na wymiennik co, musisz mieć wtedy też mały zbiornik cieczy (czynnika).
Wyjście wody z wymiennika cwu dajesz na górę zasobnika, mała pompa w obieg itd, grzeje to wyśmienicie.
Dobrze było by jeśli wymiennik byłby niżej niż zasobnik, wtedy ciepło się nie wraca z zasobnika, a dodatkowo może powstać obieg grawitacyjny wody z cwu przy grzaniu podłogówki, czyli ciepło przegrzania par będzie dogrzewało ci cwu z wysokim COP.
Ja się kiedyś mocno zdziwiłem jak grzałem kotłem wodę w zasobniku przez wymiennik, po trzech latach mówię sobie pora zrobić przegląd wymiennika bo pewnie cwu go troszkę zabrudziło, jakie moje było zdziwienie jak zajrzałem do niego a tam w obiegu cwu wszystko jak nówka (miałem na dojściu filtr siatkowy), a w obiegu co milimetr rudej , ale dobry wąż 1cal i woda 5bar wypłukały wszystek syf i wymiennik wyglądał już ładnie.
Andrzej, te pompy do cwu a właściwie ich cena to jakiś kosmos.
Ja widzę takie rozwiązanie , kupujesz klimę może być chińszczyzna np, 2,5KW dokładasz wymiennik, pompę i jazda, montaż jednostki oczywiście na zewnątrz, no chyba że masz dużą piwnicę i tam zamontujesz to ściągnie ci z niej wilgoć latem, zimą nie używasz pc bo masz kocioł na paliwo stałe itp,a jak masz z kolei gaz to pc ci nie potrzebna
andrzejkm wrote:Chciałem zapytać głównie Tych, którzy użytkują PC tylko do CWU czyli te mniejsze PC. Jakie DZ wykorzystujecie? DZ w takiej małej PC w lato to spokojnie pociągnie z powietrza ale w zimie (o ile ktoś całorocznie korzysta z PC do CWU) to już chyba tylko grunt ewentualnie woda ze studni zostaje.