Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym

kniksc 30 Nov 2018 20:47 1595433 7748
Texa Poland
    manio123
    Level 34  
    A czego oczekiwałeś uruchamiając pompę ciepła bez dolnego i górnego źródła ?
  • Texa Poland
    zbignieww
    Level 19  
    Znajomemu w scrollu coś pękło jak dolne źródło przydławiło się, bo fachowcy rurę zabezpieczyli kawałkiem pianki co pod panele się daje, nie wyciągnęli jej . Rozerwało aluminiowy pierścień co ruch spirali ustawiał . Sprężarka nie tłoczyła , ale wirnik cicho się kręcił . W/g mnie ciecz poszła na sprężarkę i rozerwało ten pierścień, dlatego cicho chodzi .
  • Texa Poland
    gumacz100
    Level 12  
    Pompę na szczelności mniałem w czerwcu, a z racji tego że dopiero teraz mam 3 fazy w nowo budowanym domu to postanowiłem ją odpalić aby dowiedzieć się czy wogóle ona żyje zanim ją podepnę pod DZ i GZ. Manio 123 czyli to jest prawidłowa reakcja PC?
    zbignieww
    Level 19  
    Możesz sprawdzić czy ok masz , gdy gaz z niej ściągniesz , nie wiem ile zostawić z 2 bary ? Ważne aby jak ją ponownie włączysz na zegarach obserwować czy to ciśnienie spada i od razu wyłączyć , choć przy tej ilości gazu ważne aby poniżej 0 ciśnienia nie było, bo przepięcia między uzwojeniami ja uszkodzą . Scrolle bywa mają w środku zawór zabezpieczający , otwiera się i nie tłoczy. Miałem tak 2x . Jedna po kilku godzinach pracy zaczęła ponownie tłoczyć, druga z miesiąc na pół gwizdka i zaskoczyła . W serwisie powiedziano, że to z powodu tego wewnętrznego zaworu bezpieczeństwa.
    Jest jeszcze inne zabezpieczenie, tuleja co oś w niej , może z lekka się przesunąć, to zabezpiecza ślimaka , po jakimś czasie ponownie się ustawi . Rozbierałem kilka scrolli i nie zauważyłem zaworu bezpieczeństwa , jeden z góry zwrotny tylko i może serwis o tym mi gadał
    W/g mnie jak sprężarka będzie praktycznie bez drgań chodzić to uszkodziła się, jak będzie drgała to ślimak czy jak zwać ma ten swój dziwny ruch i może być ok , nie zawsze od razu, żeby choć słabo tłoczyła , to się pewnie ustawi prawidłowo.
    Nie sprawdzałem jaki masz typ sprężarki, to wyżej scrolle tak mnie doświadczyły
    zbignieww
    Level 19  
    To dobrze , że " mruczała " , ta z rozerwaną prowadnicą ślimaka cichutko chodziła
    djcezar
    Level 14  
    Witam wszystkich
    Temat pomp ciepła dopiero ogarniam, jestem początkującym dlatego proszę o wyrozumiałość, nurtuje mnie jedna sprawa, do której nie mogę uzyskać jednoznacznej odpowiedzi, aczkolwiek możliwe, że gdzieś w poniższym temacie mi umknęło. Temat dotyczy schematu pompy ze strony 10, może mi ktoś wyjaśnić w jaki sposób jest regulowana temperatura odbioru ze skraplacza, gdzie np bezpośrednio podpinam podłogówkę?

Pozdrawiam Dj_
    RuJarek
    Level 11  
    djcezar wrote:
    Witam wszystkich
    Temat pomp ciepła dopiero ogarniam, jestem początkującym dlatego proszę o wyrozumiałość, nurtuje mnie jedna sprawa, do której nie mogę uzyskać jednoznacznej odpowiedzi, aczkolwiek możliwe, że gdzieś w poniższym temacie mi umknęło. Temat dotyczy schematu pompy ze strony 10, może mi ktoś wyjaśnić w jaki sposób jest regulowana temperatura odbioru ze skraplacza, gdzie np bezpośrednio podpinam podłogówkę?

Pozdrawiam Dj_
    Temperaturę reguluje się długością cykli włączenia , wyłączenia lub wydajnością sprężarki jeśli to sprężarka regulowana inwertorowo . Generalnie utrzymywanie zadanej temperatury odbywa się poprzez dostarczanie porcji energii , to tak jak bojler elektryczny . Temperatura spada grzałka się załącza rośnie do zadanej , wyłącza i tak cyklicznie .
    zbignieww
    Level 19  
    Nie zastanawiałem się jak temp. wody do podłogówki regulować , z PC max ekonomiczne ok 65 st C jest . Najgorsze rozwiązanie to bufor , COP PC obniża, drugie rozwiązanie to mieszacz , inne to zawór termostatyczny na końcu podłogówki , ale przydławia przepływ wody . Można pompą wodną przepływ wody przez wymiennik regulować . PC grzeje , nagrzewa płytę z podłogówka, jak nagrzeje zwykle powietrze do zadanej temperatury to wyłącza się . W/g mnie ważne aby przepływ wody nie był blokowany , PC wyłączyć niż przydławiać przepływ wody .
    bodziopl
    Level 24  
    Do" zbignieww" - No dobrze, z tym że odwrotnie akurat!
    zbignieww
    Level 19  
    Znajomy miał bufor 500 l . Grzał go do 45 st C , poniżej odbierał wodę na podłogówkę o temp ok 35 st C . Testował ten bufor i na ok 20 minut starczał do ogrzewania. Wiem, że podłogówka miała temperaturę ustalona przez kilka godzin, trochę niższą niż użytkową . Wyniki miał powtarzalne. Płyta z podłogówką jest wielokrotnie większym buforem, wtedy ogrzewał dom głownie w nocnej taryfie , bywało że dogrzewał w dziennej, bufor co zbiornik wodny stanowił praktycznie nie miał znaczenia , by tylko w nocnej taryfie grzać . Do tego teraz PC nie grzeje 500 l zbiornika z woda do temp 45 st. Wodę na podłogówce ma ok 28 st. PC nie musi jej grzać do 45 st. i o ok 17 st niżej grzeje. Tak sprawność PC wzrosła . Mając panele fotowoltaniczne co pokryją zużycie prądu przez PC to już bez znaczenia .
    Widziałem PC co kaloryfery zasilała, na każdym był termostat , nie było buforu .Jak ociepliło się to termostaty przyblokowały przepływ wody i pompa obiegowa uszkodzona. Gdyby był bufor to pompa w PC by przetrzymała .
    djcezar
    Level 14  
    Dziękuję wszystkim za wyczerpującą odpowiedź.
    Rozwiało moje wątpliwości na ten temat.

Pozdrawiam Dj_.
    gumacz100
    Level 12  
    Z punktu widzenia wentylacji mechanicznej wentylujemy tyko pomieszczenia w których przebywają ludzie. Ja osobiście tak projektowałem, ponieważ czesto spotykałem się z takim stwierdzeniem użytkowników.

Dodano po 1 [minuty]:

Zacznę od poczatku.

Dodano po 21 [minuty]:

Zacznę od poczatku. Pompa ciepła używana pewotitan sw8 s0/w35 8.7kw r407c 1150g, przywieziona z niemniec od własciciela na zlecenie w pozycji pionowej, następnie zawieziona do speca od klimy który podłączył manometr i stwierdził że jest szczelna ( nie pamiętam wskazań) podłączona w dniu dzisiejszym do DZ 2x100m odwierty, GZ podłogówka 1000m, galmet maxi 300l 3.8m2 GZ w układzie 3 pompki z zaworami zwrotnymi. Pompa po kilku sekundach wywala presostat niskiego cisnienia. Po zmnianie ustawień na bliskie zeru działa ok. minuty i wywala. Obstawiam że niemcy odłączając ten wynalazek spuścili odczynnnik.
    Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym
    klimek1974
    Level 15  
    Tak wyglada jak by było mało gazu ale proszę sprawdzić czy nie jest zapowietrzony dolne źródło ciepła czy jest odpowiedni przepływ

Po co jest tentregulator ciśnienia ?

Dodano po 3 [minuty]:

klimek1974 wrote:
    Witam
    Czy w pomieszczeniu w którym jest pompa ciepła jest wymagana wentylacja?

Pzdr

Chodziło mi czy potrzebna jest kratka wentylacyjna z komina ?
    manio123
    Level 34  
    Zajrzyj w przeziernik skroplin , jeśli nie ma tam piany w czasie pracy pompy ciepła ( pojedyncze bąble mogą się pojawiać) to czynnika jest dosyć , a za mały przepływ dolnego źródła . Należy uruchomić pompę dolnego źródła i pozwolić jej pracować na maksymalnej wydajności raz jeden odwiert , raz drugi tak by wygonić powietrze, Uzupełnić wodą lub glikolem do ciśnienia 1 bar.

Pomieszczenie pompy ciepła ma być suche , jeśli spełnia ten warunek to nie musi być w nim kratki wentylacyjnej. W razie biedy wystarczy w ścianie zewnętrznej jakby trzeba było osuszyć pomieszczenie czy z innych powodów zwentylować .
    zbignieww
    Level 19  
    Presostat niskiego ciśnienia może wybijać jak:
    dolne źródło nie daje ciepła z odwiertów na wymiennik , może filtr zabrudzony , może układ zapowietrzony, czy za mało płynu, może pompa obiegowa nie startuje , zabrudzony wymiennik ...
    Glikol z wodą ciężko się odpowietrza , do tego musisz w nim mieć dodatki uszlachetniające, bo pompa obiegowa zatrze się . W amatorskiej praktyce, to odpowietrzanie robiłem pompą do studni głębinowych , była w beczce z płynem i pompowała płyn w rury DZ, powrót do beczki . Woda była w drobniutkich bąbelkach, wiele godzin odpowietrzaliśmy, aż krystaliczna wracała .
    Inna sprawa to przydławiony mocno układ freonowy, filtr, zawór rozprężny , sprężarka tłoczy i obiegu nie ma .
    Sprawdź zegarami chłodniczymi czy na wyłączonej PC masz ok. 9 barów gazu . Przy 407 C tyle powinno być z tego co pamiętam. DZ teraz pewnie ma ok 8 st, PC może o 3 st temp obniżać czyli ok 4,4 bara ciśnienie na powrocie powinno być . Na początek zegary podpiąć trzeba na powrót gazu do sprężarki i sprawdzić ciśnienia , możesz też na stronę tłoczną dać, od ok 15 do 20 barów powinno wystarczyć .
    klimek1974
    Level 15  
    gumacz100 wrote:
    https://youtu.be/3y-PVmsiz9A
    Wziernik. Skręciłem presostat na maxa.

U mnie tez na początku bombelkuje ale dużo mniej i po 10min praktycznie przestaje
    Tu wyglada ze za mało gazu a po kolorze wziernika ze lekko zawilgocony system

Spróbuj najpierw wodę z mydłem i wszystkie połączenia postrawdzac

Póki kompresor nie grzeje się zbyt mocno po bokach nic mu nie grozi

Najlepiej by było usunąć stary gaz, dać na ciśnie azotem technicznym na 24 h, jak nie spadnie ciśnienie nastawić Pompe próżniowa na kilka godzin i dodać nówkę gazu z waga tyle ile jest ma tabliczce znamionowej.

Kompresor pięknie chodzi proszę pana

Powodzenia
    manio123
    Level 34  
    gumacz100 wrote:
    https://youtu.be/3y-PVmsiz9A
    Wziernik. Skręciłem presostat na maxa.

Jest OK, czynnika jest dosyć. Masz problem z dolnym źródłem . Jaką zainstalowałeś tam pompę obiegową ?
    manio123
    Level 34  
    Trudno ocenić nie znając instalacji , ale powinno być OK z wydajnością oczywiście na III biegu. Poszukaj co może dławić przepływ , jakiś błąd montażu czy zabrudzony filtr. Jeśli jest jak piszesz to prawie nie ma przepływu , albo jest gdzieś spinka i nie krąży przez odwierty tylko na krótkim obiegu. Prześledź palcem obieg glikolu i poszukaj przyczyny bo zniszczysz pompę ciepła. A może to presostat uszkodzony ? Czy przy pracy szroni się TZR ?
    gumacz100
    Level 12  
    Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym to się szroni. Trzymałem ją wczoraj ok15min na styczniku. Trochę grzała. Teraz w trakcie odpowietrzania rownież ją włączyłem, wkładając rękę do beczki czuć było lodową wodę i rury od dz powrót również były chłodniejsze.
    manio123
    Level 34  
    Na zdjęciu TZR, jeśli się szroni to znaczy ,że jest niska temperatura parowania , a presostat reaguje prawidłowo. To wina zbyt mało wydajnego dolnego źródła . Gdzieś popełniono błąd . Może za małe średnice rur ? Przewężenie ? Musisz poszukać bo samo się nie naprawi , a trudno radzić z poziomu forum :)
    klimek1974
    Level 15  
    gumacz100 wrote:
    Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym to się szroni. Trzymałem ją wczoraj ok15min na styczniku. Trochę grzała. Teraz w trakcie odpowietrzania rownież ją włączyłem, wkładając rękę do beczki czuć było lodową wodę i rury od dz powrót również były chłodniejsze.

Jak przy odpowietrzaniu dalej wybija Ci na niskim ciśnieniu to znaczy ze masz problem od strony systemu chłodniczego
    Czy rurka od kompresora do skraplacza mocno gorąca ze nie da się dotknąć?jak nie to mało gazu
    Ten presostat wysokiego cisnienia za dużo ustawiony-max powinno być 20bar
    zbignieww
    Level 19  
    Zawory odpowietrzające na filmiku masz pionowo czy poziomo? Poziome mogą powietrze zasysać .
    Sprawdzałeś czy przez wymiennik masz przepływ wody od strony DZ ? PC używana i dłużej sucha była , osady mogły przydławić wymiennik , kiedyś na kilka dni musiałem ale w GZ dołożyć w szereg pompę obiegową bo brudy z starej instalacji CW mimo filtra mocno przydławiły wymiennik .