Są harpagany co gołą miedź wkładają w 30-metrowe odwierty 🤦
Popatrzcie na filmy Fonko...
Popatrzcie na filmy Fonko...
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereslawin1000 wrote:Będę wdzięczny za podpowiedź jakim sterownikiem PLC mógłbym zastąpić uszkodzony sterownik. Pozdrawiam
reaven22 wrote:slawin1000 wrote:Będę wdzięczny za podpowiedź jakim sterownikiem PLC mógłbym zastąpić uszkodzony sterownik. Pozdrawiam
Może dedykowanym do pompy ciepła ??
Swoją mam zarządzaną sterownikiem firmy Compit,
modelu nie pamiętam ale produkują do różnych pomp ciepła.
Moderated By Felini:3.1.10. Nie reklamuj stron internetowych lub usług w jakiejkolwiek formie.
tomleszno wrote:tego co się dowiedziałem to problemu z olejem nie ma ponieważ robi się to jako kolektor poziomy
jack63 wrote:Co to jest kolektor poziomy i jak on rozwiązuje problem z powrotem oleju gdy sprężarka z założenia jest powyżej parownika?
206cc wrote:Stary środek odzyskany zabrał do utylizacji gdyż twierdził ze może być o złych parametrach.
reaven22 wrote:206cc wrote:Stary środek odzyskany zabrał do utylizacji gdyż twierdził ze może być o złych parametrach.
Ma racje, R407c jest mieszaniną 3 gazów, przy nieszczelnej instalacji nigdy nie ma pewności który z gazów uciekł. Wymienia się zawsze na nowy.
Co do cen się nie wypowiem. Ale 800pln za czynnik plus praca to raczej cena normalna.
reaven22 wrote:Ma racje, R407c jest mieszaniną 3 gazów, przy nieszczelnej instalacji nigdy nie ma pewności który z gazów uciekł
reaven22 wrote:Wymienia się zawsze na nowy.
206cc wrote:z 1,9kg czynnika zostało 0,15kg
206cc wrote:czy nie trzeba oleju również dolac.
206cc wrote:On twierdzi ze olej jest zawarty w czynniku 407c który własnie pompuje do tego układu.
jack63 wrote:reaven22 wrote:Ma racje, R407c jest mieszaniną 3 gazów, przy nieszczelnej instalacji nigdy nie ma pewności który z gazów uciekł
Pewne jest, że z części instalacji gdzie jest para (gaz jako stan skupienia) ucieka pierwszy ten składnik mieszaniny, który ma najniższą temp parowania przy ciśnieniu atmosferycznym.
Czyli dla R407c będzie to R32, a zaraz za nim R125 . W sumie te dwa stanowią R410a. Ostatni ucieka R134a.
Problemem nie jest, który uciekł, tylko jak bardzo zmienił się skład mieszaniny, a przez to jej parametry termodynamiczne.
reaven22 wrote:Wymienia się zawsze na nowy.
Może nie zawsze, ale z reguły tak.
Szczególnie gdy206cc wrote:z 1,9kg czynnika zostało 0,15kg
Jakby proporcje były odwrotne, to można dadać te 150g R410a i będzie dobrze.206cc wrote:czy nie trzeba oleju również dolac.
Jak nie ma dużej plamy oleju, to nie dodajemy.
Widać zboczenie nabijaczy klim samochodowych.206cc wrote:On twierdzi ze olej jest zawarty w czynniku 407c który własnie pompuje do tego układu.
Gościu coś ściemnia. Czysty czynnik z butli nie ms wręcz prawa mieć oleju w sobie. Niewielką ilość oleju może mieć czynnik odzyskany z innego układu. Ta ilość oleju w odzyskanym czynniku mocno zależy od metody odzysku.
Jednak odzyskany czynnik zeotropowy (mieszanina) praktycznie zawsze nadaje się tylko do utylizacji ze względów opisanych wyżej. Jak twój układ został napełniony czynnikiem z odzysku, to moje kondolencje...
Jeżeli jednak został napełniony świerzym czynnikiem to 800 zl za całą robotę jest bardzo przyzwoitą kwotą.
zbig_wwl wrote:Według mnie podgrzewana woda dzięki obecności zaworu ochrony powrotu najpierw będzie krążyć w tzw krótkim obiegu kotła (tam gdzie jest wymiennik płytowy). Będzie ona tak krążyć (omijając bufor) do momentu gdy na wejściu do kotła nie zacznie pojawiać się woda o temperaturze 55 stopni. Dopiero powyżej tej temperatury zawór zacznie powoli przymykać krótki obieg z wymiennikiem, a nadwyżka zacznie się lekko przemieszczać do bufora 140l. Oczywiście wszystko wyjdzie w praniu, bo mam jeszcze ambicje aby to wszystko działało w automacie na zasadzie: przepalam, wrzucam kilka drewek, a sterownik pompy ciepła jakoś automatycznie ma się dostosować i np nie załączać pompy ciepła albo gdy ona akurat grzeje to ją wyłączyć i ponownie załączyć gdy kocioł wygaśnie..Co do instalacji po stronie kotła - ten bufor 140l jest źle wprojektowany, bo zanim się on nie nagrzeje do 55*C, to żadne ciepło nie pójdzie Ci do odbiorników.
miernik998 wrote:Szybko zabijesz tą sprężarkę jeśli zamiast 410 naładowałeś r134a który jest o wiele gęstszy od 410
klon111 wrote:dlatego dawałem też niską temperaturę na ssaniu w związku z tym trzeba będzie dać wyższą temperaturę do 8 stopni