Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmiana sekwencji bootowania w Toshiba Tecra M5

Matpol 21 Sep 2008 14:19 3858 8
    Matpol
    Level 9  
    Witam i prosze o pomoc !!!

Kupiłem nie dawno używanego laptopa
    Toshiba Tecra M5.

Chcę zainstalować mu WinXP, niestety nie mam pojęcia jak wejść w menu sekwencji bootowania ??

W książce pisze tak:
    wsadź płytę WinXP, Wyłącz kompa, wciśnij F12 - trzymaj i włącz kompa, jak ukaże sie logo Toshiba to puść F12.

Wtedy powinno ukazać się menu bootowania, czyli napędu z którego ma startować komp.

Tak robie, nie ukazuje się żadne menu i wgrywa się stary WinXP z twardego dysku co jest od poprzednika. Pomyślałem że XP musi być bootowalny, przegrałem XP na inną płytę niby jako BOOT CD i też nic.
    Może faktycznie źle wypaliłem XP (Boot) ??

Wchodząc w Bios (ESC + F1) nie mogę wejść na drugą stronę biosa, jestem na stronie 1/2 i ani strzałki ani PgDn (Pagedown) i PgUp (Pageup) nie działają.

Prosze o pomoc,

Matpol
    Matpol
    Level 9  
    Tak, próbowałem.
    lord_blaha
    Level 33  
    Quote:

To boot from the CD when you first turn the laptop on right when the red Toshiba logo appears, you have to hit F2 to get a boot menu. If you want to go into the bios & chagne the boot order, durng that red Toshiba screen hit esc. Then you will get some error message telling you to hit F1 to check the system setup. Hitting F1 will take you into the Bios.

Źródło
    Matpol
    Level 9  
    Podczas ukazania się czerwonego logo TOSHIBA wciskam lub "pykam" na F1 na F2 i na F12 i nic się dzieje, oprócz wczytywania starego WinXP od poprzednika.

Matpol
    Matpol
    Level 9  
    Doszedłem do wniosku że lapek ma jakąś blokadę.
    Trzeba by było wyczytać hasło admina na XP - Jak, lub czym to zrobić ?
    Albo mu wyczyścić MBR - Master Boot Record - czym to ?

Dzieki za porady...

Matpol
    mat_ed
    Level 43  
    Quote:

PostWysłany: 22 Wrz 2008 02:19 Temat postu: Re: Zmiana sekwencji bootowania w Toshiba Tecra M5
    Doszedłem do wniosku że lapek ma jakąś blokadę.
    Trzeba by było wyczytać hasło admina na XP - Jak, lub czym to zrobić ?
    Albo mu wyczyścić MBR - Master Boot Record - czym to ?

Boot menu,które chcesz wywołać aby zbootować komputer z CD nie ma nic wspólnego z systemem i MBR.

Odpowiedzialny za to jest przycisk F12 - tak przynajmniej podaje producent.
    Jest to dziwny przypadek. Spróbuj może zastosować kombinacje Fn+F12 chociaż wątpię czy to coś pomoże.
    Matpol
    Level 9  
    Doszedłem do wniosku że komputer ma założoną blokadę na odcisk palca, czy jest jakaś możliwość odblokowania, lub sciągnięcia tej blokady ?