Problem polega na możliwości regulacji prędkości silnika dwufazowego / 220V. Z tego co wiem, do sterowania takim silnikiem można by wykorzystać sterowniki bipolarnych, dwufazowych silników krokowych. Jednak nie znalazłem nigdzie sterownika umożliwiającego pracę z takim wysokim napięciem. Drugim moim pomysłem było wykorzystanie dwóch mostków H na wysokonapięciowych mosfetach, jednak koszty takiego urządzenia (sterującego dwoma silnikami) będą za duże. Miałem jeszcze pomysł wykorzystujący oryginalny kondensator jednego z uzwojeń oraz jeden mostek i zwrotnicę na dwóch triakach, jednak nie wiem czy by to działało, a poza tym przy zmianie częstotliowści zdaje się, że przesunięcie fazowe prądu będzie się również zmieniać (niepożądane).
Czy któryś z Forumowiczów spotkał się z czymś podobnym? Interesuje mnie tani i prosty układ mogący zasilać silnik małej mocy, umożliwiający nawrót, sterowany przez mikroprocesor (z tą częścią sobie poradze).
Z góry dzięki.
Czy któryś z Forumowiczów spotkał się z czymś podobnym? Interesuje mnie tani i prosty układ mogący zasilać silnik małej mocy, umożliwiający nawrót, sterowany przez mikroprocesor (z tą częścią sobie poradze).
Z góry dzięki.