Witam. Chchiałbym zbudować kolumny. Mam już kupione głośniki niskotonowe firmy dibeisi B1002. Przy obliczaniu pojemności skrzyni wyszło około 45 litrow. Ale wole posłuchac dobrych rad niż sobie popsuć całą robotę i wyrzucic pieniądze w błoto.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereQuote:wierz mi - to badziew ;]jezeli chodzi o głośnik niskotonowy to nie ma jeszcze o nim żadnej opini. Wiec chyba nie ma co z góry zakładać ze to badziew...
Quote:pisalem juz to dziesiatki razy ze winisd sam NIC NIE POLICZY! to co podaje program sam z siebie to tylko w ok 5% przypadkow jest koncowa wartosciaWpisałem parametry do programu i mi wyliczył
Quote:mam w domu kilkadziesiat glosnikow, slyszlaem ich ponad setke i juz z doswiadczenia wiem ze to co kupiles niema prawa dobrze zagrac. jak sie im cos udalo to co najwyzej bedzie buczalo i pompowalo powietrze...OJ panowie chyba przesadzacie troche... Czemu uważacie że kupiłem złe głośniki??
Quote:chciales nas obrazic? czy co? chyba nawet niewiesz kto to audiofil ;]Dla tych audiofili niby znwców tematu to pewnie badziew
Quote:pewnie, masz racje. bo przeciez czym sie rozni taki DIY maniak od fabryki? tylko budzetem i sprzetem ;]Pewnie nie jeden niby spec by nie rozróżnił dźwięku uznanej kolumny i robionej własnoręcznie
Quote:eeee... ze co?O tonsilu dobrze już powiedzieć nie można skoro został przejęty przez chinczyków
Quote:jak zaczynalem zabawe z DIYaudio to na rynek wchodzil alphard. mimo ze ma w swojej ofercie kompletne tandety to i ma w swojej ofercie glosniki ktore do czegos sie jednak nadaja (ale troche przy drogie)O dibeisi są zdania podzielone. Jedni uważają ze są ok inni że są marne. Nie można ich porównywać do alphard czy do innego badziewia
Quote:program winisd dobrze liczy i jest dobrym NARZEDZIEM ale trzeba wiedziec co jest dobre dla glosnika a co nie. czesto jest tak ze program sam podaje skrzynke 200l dla 10" glosnka i niektorzy takie robia bo przeciez program jest pro :]Noto jak jest najlepiej obliczyć obiętość skrzynii??
Quote:podstawowa rzecz o jakiej powinienes pamietac to to ze koszt kolumn nie ogranicza sie jedynie do zakupu glosnikow. w kolumnie najwazniejsza role gra ZWROTNICA! najtansze glosniki z dobra zwrotnica moga zagrac lepiej niz np vify bez zwrotnicy.Noto jakie głośniki proponujesz skoro jesteś taki obeznany?? Hm??