Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    Anonymous
    Level 1  
    hefid
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Post był raportowany Reg. pkt 8.3.
    Przeniosłem z: DIY Początkujący / Niedokończone
    Pawel S.
    Level 39  
    za pozno - juz zmarnowales kase.
    kupiles niskotonowe, a co z reszta?
    ile wogole kasy masz na cale kolumny?
    Anonymous
    Level 1  
    igla
    Level 17  
    Sprzedaj te głośniki co kupiłeś,bo nic ciekawego z nich nie będzie,to badziewie.A później pomyślimy co i jak :).pozdrawiam
    Pawel S.
    Level 39  
    popieram - opchnij je jak najszybciej.
    i odpowiedz na pytania
    jaki masz do tego wzmacniacz?
    w jakim pomieszczeniu to bedzie gralo?
    czego sluchasz?
    z czym miales doswiadczenie? co juz slyszales?
    Anonymous
    Level 1  
    Pawel S.
    Level 39  
    hehe - a porownales je z czyms co gra?
    prawda jest taka ze parametry nie graja ;]
    jezeli same parametry by graly to kupuje alpharda SW803Z i mam najlepszego suba na swiecie :P a w pratyce to niegra ;]
    Anonymous
    Level 1  
    Pawel S.
    Level 39  
    350zl i chcesz kolumny z mega basem na imprezy? qr... takie tematy tylko na elce ;]
    niemasz szans na potezny bas. za te pieniadze jedynie zrobisz cos co nisko zejdzi ale szyb ci z okien nie wywali

zrob sprawdzone kolumny na 2xARN 150 + visaton sc10n i starczy na jakis czas. na nic lepszego kasy niemasz
    tylko nie czepiaj sie ze male glosniki bo pewnie basem zagraja lepiej niz to co kupiles ;]

Dodano po 1 [minuty]:

Quote:
    jezeli chodzi o głośnik niskotonowy to nie ma jeszcze o nim żadnej opini. Wiec chyba nie ma co z góry zakładać ze to badziew...
    wierz mi - to badziew ;]
    Anonymous
    Level 1  
    Pawel S.
    Level 39  
    to zrob do nich skrzynke samochodowa (byle ladnie wygladala) i opchnij dalej. jaki blad popelniles przekonasz sie dopiero jak uslyszysz jakis inny glosnik ktory gra...
    igla
    Level 17  
    Nikt tu nie mówi o sprzęcie profesjonalnym.Skoro już aż tak się uparłeś na te głośniki to masz chociaż jakieś parametry? na jakiej podstawie wyliczysz obudowę?? na oko??,nie piszę już o zwrotnicy .Mówię Ci sprzedaj to...
    Anonymous
    Level 1  
    pipałosia
    Level 27  
    Dla tych audiofili niby znwców tematu to pewnie badziew.Ja się na tym nie znam ale chyba można pomóc coś doradzić na forum a nie sprzedaj wywal i daj se spokój.Pewnie nie jeden niby spec by nie rozróżnił dźwięku uznanej kolumny i robionej własnoręcznie . I pewnie tak samo by było jak by zjadł ślimaka biorąc go za grzyba bo niestety bywają i takie które tak wygłądają ,tak się właśnie też zrobiłem i muszę przyznać że było bardzo dobre.
    igla
    Level 17  
    Dlaczego uważamy że są złe?? Bo nikt takich głośników w żadnym sprzęcie nie stosuje,to zwykła tania tandeta robiona masowo.Nigdy wcześniej żadnych parametrów do tych głośników (dibeisi,alphard itp) nie udostępniano,dlaczego? bo producent sam ich nie zna.Teraz na opakowanie wypisują tylko jakieś magiczne cyferki z palca wyssane.
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Level 1  
    igla
    Level 17  
    Widzisz nawet to że nie łatwo będzie je sprzedać świadczy o czymś...Daj ta skrzynie 45litrów jak piszesz a BR o średnicy 6cm,długość max 10 cm.Do tego zastanowił bym się na głośnikiem średniotonowym bo będzie niezła dziura w paśmie.A zwrotnica hmmm nie mam pojęcia bo nie znam parametrów.Pozdrawiam
    Pawel S.
    Level 39  
    Quote:
    Wpisałem parametry do programu i mi wyliczył
    pisalem juz to dziesiatki razy ze winisd sam NIC NIE POLICZY! to co podaje program sam z siebie to tylko w ok 5% przypadkow jest koncowa wartoscia

Quote:
    OJ panowie chyba przesadzacie troche... Czemu uważacie że kupiłem złe głośniki??
    mam w domu kilkadziesiat glosnikow, slyszlaem ich ponad setke i juz z doswiadczenia wiem ze to co kupiles niema prawa dobrze zagrac. jak sie im cos udalo to co najwyzej bedzie buczalo i pompowalo powietrze...
    Quote:
    Dla tych audiofili niby znwców tematu to pewnie badziew
    chciales nas obrazic? czy co? chyba nawet niewiesz kto to audiofil ;]
    Quote:
    Pewnie nie jeden niby spec by nie rozróżnił dźwięku uznanej kolumny i robionej własnoręcznie
    pewnie, masz racje. bo przeciez czym sie rozni taki DIY maniak od fabryki? tylko budzetem i sprzetem ;]
    jak maja taka sama lub podobna wiedze to brzmienie bedzie podobne.
    ale widac ze nieznasz sie na temacie bo wg ciebie dibeisi zagra tak samo jak vifa, scan-speak, morel, usher itp?
    w takim razie naprawde nic niewiesz :lol:
    Quote:
    O tonsilu dobrze już powiedzieć nie można skoro został przejęty przez chinczyków
    eeee... ze co? :???: pierwsze slysze :lol:
    ciekaw jestem co o tym powiedza jak ich na AS2008 zapytam :lol:
    Quote:
    O dibeisi są zdania podzielone. Jedni uważają ze są ok inni że są marne. Nie można ich porównywać do alphard czy do innego badziewia
    jak zaczynalem zabawe z DIYaudio to na rynek wchodzil alphard. mimo ze ma w swojej ofercie kompletne tandety to i ma w swojej ofercie glosniki ktore do czegos sie jednak nadaja (ale troche przy drogie)
    jak weszly obecne chinskie tandety (tak, to wsztystko jest z chin mimo ze pisza "made in germany") to alphard przy nich to srednia polka ;]

zastanawiam sie czy dalej tutaj doradzac czy wogole olac to forum bo wiekszosc zakladajacych tematy i tak rad nie slucha...
    jak tak bardzo chcesz zbudowac te kolumny to dokup sobie najtanszego GDM STXa, do tego najtansza uniwersalna zwrotnice 3drozna i zloz skrzynki bez ich wykanczania. jak sie spodoba to zapraszam do jakiegokolwiek salonu posluchac czegos lepszego to sie przekonasz gdzie jest roznica...
    Anonymous
    Level 1  
    Pawel S.
    Level 39  
    na poczatek prosba - czy moglbys uzywac "edytuj" zeby te posty jakos wygladaly? co chwile cos dodajesz...

parametry
    hmm... SPL 90db przy masie drgajacej 50g? musialby miec pozadny naped w co watpie w tej cenie
    SD 35300cm2 :lol: ale olbrzym :D
    parametry nie sa zbyt wiarygodne, wiec traktowalbym je z przymruzeniem oka.
    daj 35-40 litrow i strojenie na ok 40Hz. srednica tunelu conajmniej 70mm

Quote:
    Noto jak jest najlepiej obliczyć obiętość skrzynii??
    program winisd dobrze liczy i jest dobrym NARZEDZIEM ale trzeba wiedziec co jest dobre dla glosnika a co nie. czesto jest tak ze program sam podaje skrzynke 200l dla 10" glosnka i niektorzy takie robia bo przeciez program jest pro :]

Quote:
    Noto jakie głośniki proponujesz skoro jesteś taki obeznany?? Hm??
    podstawowa rzecz o jakiej powinienes pamietac to to ze koszt kolumn nie ogranicza sie jedynie do zakupu glosnikow. w kolumnie najwazniejsza role gra ZWROTNICA! najtansze glosniki z dobra zwrotnica moga zagrac lepiej niz np vify bez zwrotnicy.
    tak wiec poszukiwania zacznij od szukania zwrotnic.
    w tej cenie to proponuje
    w/w 2xARN 150 + sc10n (na wysokotonowa vife raczej nie starczy - min 400zl za calosc)
    STXy GDN 17 SCX + GDWK PJ
    Buduję kolumny
    GDN 14 SCX + PJ
    Buduję kolumny
    tonsil GDN 16/50/6 + sc10n (mnie to kosztowalo 400zl wiec bez wykonczenia moze sie zmiescisz)
    Buduję kolumny
    (ewentualnie wersja z GDWK 11/100)
    ewentualnie mozesz jeszcze sklonowac TOTEM MITE ale teraz znowu ceny podniesli wiec robi sie malo oplacalne
    w tej cenie wiecej nic nie kojaze. no chyba ze uzywki trafisz
    myszka_one
    Level 10  
    a co sadziecie o glosniku GDN-46-1200-8-AE ?? bo nie wiem czy go warto kupic prosze o opinie
    chudy788
    Level 15  
    A po co ci taki duży głośnik do domu no chyba że rzeczywiście chcesz te szyby rozwalać no i nie powiedziałeś czego słuchasz, ile pokój ma m2.
  • Helpful post
    Pawel S.
    Level 39  
    a masz 800-1000W wzmacniacz zeby go rozbujac?