Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jak zwiększyć sprawność cieplną w kuchni kaflowej

22 Wrz 2008 18:04 13254 12
  • Poziom 12  
    Witam, mam w domu starą(poniemiecką) kuchnię kaflową, problem jest taki, że dość słabo się nagrzewa(jest dość duży ciąg), i dość szybko wychładza. Zakupiłem ostatnio silikon odporny do 1300stC i planuję połatać "tu i ówdzie" szczeliny, ale myslę że to będzie za mało....

    Cz ktoś może mi pomóc i podpowiedzieć jak ulepszyć tę kuchnię? Bardzo lubię w niej palić, mimo iż mam normalną kuchnię gazową. Myślałem o zmniejszeniu "cugu", żeby spaliny trochę wolniej szły=więcej oddawały ciepła, ew. nałożyć więcej gliny do środka?

    Prosze o pomoc!
    Pozdrawiam!
  • Pomocny post
    Poziom 11  
    Załóz regulator ciągu spalin
  • Pomocny post
    Poziom 31  
    Każda stara kuchnia kaflowa miała wysuwany szyber do regulacji cugu . A w zasadzie to były dwa letni i zimowy . Letni otwierał wylot dymu prosto do komina a zimowy wymuszał dłuższy obieg i nagrzewanie ścianki kaflowej obok kuchni zwanej płytą .
  • Pomocny post
    Moderator Samochody
    A s uzupełniając - silikon to naprawy takiej kuchni to pomysł gorzej niż zły, do takich celów służy glina szamotowa.
  • Poziom 31  
    Glina szamotowa do uszczelnienia paleniska jest OK bo jest odporna w kontakcie z ogniem ale do uszczelnienia kafli wystarczy glinka lub silikon .
  • Pomocny post
    Poziom 33  
    Witam.
    Te kuchnie jak i inne piece kaflowe mają to do siebie, że wymagają, co parę lat tak zwanego przestawiania. Jeżeli chodzi o piece kaflowe to raczej każdy, kto je ma ( a ja takie miałem w domu rodzinnym) przestawia, aby w zimie dobrze grzały. Natomiast kuchnię kaflową eksploatuje się maksymalnie długo. Podobny problem mieliśmy z tą poniemiecką kuchnią. Przyszedł zdun, kuchnię przestawił, wymienił cegły i działała jak nowa. Proponuję zrobić to samo.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 12  
    Dzięki za wskazówki. Możecie mi jeszcze podpowiedzieć gdzie znajdował się ten szyber regulujący dłuższe i krótsze obiegi? Znalazłem u siebie jakby 2 osobne kanały, ale żadnego szybra tam nie było. Czy ew. samemu da się go zmontować? Z jakiego metalu?

    Pozdrawiam!
  • Moderator Samochody
    Nie z metalu, szyber taki możesz dokupic - jest to metalowa ramka, z "szufladą". Montuje się go w ciągu kominowym, w tzw. lufcie dymowym - ten drugi jest wentylacyjny. Zrób może zdjęcie tej kuchni i przyległej ściany, tej z kanałami ?
  • Poziom 10  
    kuchnia kaflowa/trzon kuchenny sama w sobie sluzy glownie do gotowania,ew mozna ogrzac niewielka powierzchnie,generalnie nie trzyma dlugo ciepla w przeciwienstwie do pieca kaflowego z rozbudowanym systemem kanalow.
  • Poziom 12  
    Dziś przeczyściłem kanały dymowe (były bardzo zawalone sadzą), i wpadłem na ciekawy pomysł aby zwiekszyć sprawność kuchni.

    Otóż kuchnia ma bardzo duży ciąg(czasem taki, ze ogień z paleniska przechodzi pod samą górną część piekarnika), wobec tego zastanawiam się nad założeniem małych przeszkód, aby zmniejszyć trochę cug.

    I tak zastanawiam się nad włożeniem jednej cegły szamotówki w górny ostatni kanał dymowy, delikatnie przesłaniając otwór wylotowy-w 1/3 szerokości(25cm to szerokość kanału), oraz myślę nad zasłonięciem górnego kanału całkowicie, lub jego przyblokowaniu. Pozostanie dolny o wiele większy kanał, który dodatkowo nagrzeje pozostałą część kuchni(która do tej pory była całkowicie zimna, z powodu wieloletniego zawalenia popiołem kanału dolnego). Zysk jaki chcę osiągnąć, to nagrzanie całej kuchni, dłuższe zatrzymanie gazów-czyli lepsze oddawanie ciepła a także wolniejsze ich oddawanie i mniejsze spalanie materiału).

    Niżej załączam rysunek poglądowy.
    Co o tym myślicie?
  • Poziom 2  
    Witam!
    Mam starą kuchnię kaflową w której nie chce się palić.
    W momencie zapalania dym cofa się na mieszkanie.Czy ktoś zna
    zduna w okolicach Pruszkowa lub najbilższych okolic.Bardzo proszę o pomoc!!!
  • Poziom 12  
    Są dwie prawdopodobne przyczyny:

    1. Zapchany lub niedrożny komin
    2. Zapchane kanały dymowe w kuchni-sprawdź "rewizjery"-okrągłe kafle które się zdejmuje "siłowo" i przez które się wyjmuje popiół. Pewnie przez lata zbierały się tam popiół, sadza i resztki gazet(które szybko ulatują z dymem nie paląc się do końca, wskutek czego zostają w kuchni w kanale i torują przepływ).

    Przyjrzyj się także, czy nie masz tam z tyłu jakiegoś szybra do regulacji ciągu, może być zasłonięty i przysłaniać cug dymu

    Pozdrawiam!
  • Poziom 2  
    serdeczne dzięki za pomoc :)