Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak Ulepszyc SpawarkeTransformtorowa do 80 - 140 A

jurek44-45 22 Sep 2008 23:09 1470 2
    jurek44-45
    Level 2  
    Witam.
    Czy ktos mi pomoze ulepszyc spawarke transformatorowa o mocy 80 - 140 A. Kupilem ta spawarke i jak zauwazylem po pierwszych probach spawania na malych Amperach ciezko jest uzyskac luk, poprostu klei.
    Jak sprawdzalem Voltomierzem ma ta spawarka na biegu jalowym 45 V. Czy to nie za malo do uzyskania luku spawalniczego. Czytajac tu dowiedzialem sie ze mozna dolozyc Kondensatory pradu stalego. Wielki blad poniewaz spawarka jest pradu zmiennego. Pomözcie mi rozwiazc ten problem. Doczytalem sie ze mozna zastosowac Dlawik aby uzyskac prad staly. Nie wiem jakiej wielkosci i jak to wyglada na czym polega pradca dlawika i jaki on ma byc duzy.
    z gory bardzo dziekuje za pomoc

Jurek44-45
    T1omek
    Level 18  
    Zeby uzyskać prąd stały musiałbyś zastosować Prostownik, potem dopiero Dławik nawiniety na rdzeniu z blach transformatorowych drutem conajmniej takim samym jak wtórne uzwojenie transformatora.
    jurek44-45
    Level 2  
    Witaj T1omek.
    Dziekuje za odpowiedz ale to tylko powierzchowna odpowiedz. Czy mozesz mi podpowiedziec jaki prostownik musialbym do takiej spawarki zastosowac. Czy nie ma jakiegos innego rozwiazania aby ta spawarka byla spawarka po niewielkiej przerobce i nakladzie.
    Zycze milego dnia.
    Jurek44-45