Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Technics SU-V85A - Strzela w głośniki przy wyłączeniu

Lukasr29 23 Wrz 2008 10:24 1152 3
  • #1 23 Wrz 2008 10:24
    Lukasr29
    Poziom 20  

    Witam, niedawno uruchomiłem tego technicsa ale niestety mam z nim jeszcze jeden problem. Czasem przy wyłączeniu w kolumnach słychać mocny strzał, tak mocny że aż boję się żeby mi głośnika nie uszkodziło.

    Nie wiem co może być tego przyczyną :/ Przekaźnik rozłącza się praktycznie od razu po wyłączeniu. Próbowałem na wejście założyć kondensator 4.7uF ale to też nic nie dało. Sprawdzałem zasilanie układów po wyłączeniu i przez kilka sekund jest jeszcze na nich prawidłowe napięcie. Strzał słychać w obu kolumnach jednocześnie. Dodam jeszcze ze wzmacniacz mam podłączony do komputera ale wątpię żeby to było powodem.

    A i podczas naprawy wymieniłem przekaźnik bo ktoś mądry pokrzywił styki, oryginalny miał rezystancję cewki 800Ω a ten który założyłem ma 1.1k, ale to chyba też nie powinno mieć znaczenia.

    Ma ktoś jakiś pomysł co to może być?

    0 3
  • #2 23 Wrz 2008 10:41
    Radzio1234
    Poziom 13  

    Bardzo możliwe, że uszkodzeniu uległ układ opóźnionego załączania kolumn. Należy sprawdzić czy działa prawidłowo czy też nie...

    Pozdrawiam :).

    0
  • #3 23 Wrz 2008 13:21
    Lukasr29
    Poziom 20  

    Układ działa prawidłowo, przekaźnik załącza się po ok 3-4 sekundach od włączenia, rozłącza się natychmiast po wyłączeniu. Nie mam pojęcia już gdzie szukać przyczyny, pierwszy raz z czymś takim się spotkałem.

    -1
  • #4 24 Wrz 2008 22:17
    Lukasr29
    Poziom 20  

    Z problemem sobie poradziłem, wymieniłem włącznik sieciowy oraz zamontowałem kondensatory po stronie pierwotnej i wtórnej transformatora, po stronie pierwotnej 330nF a po wtórnej 100nF. Póki co wydaje mi się ze problem zniknął.

    0