Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Router Edimax BR-6104K strony działają lub nie

stargatepol 23 Sep 2008 18:25 3421 12
  • #1
    stargatepol
    Level 10  
    Witam. Mam dosyć uciążliwy problem. Posiadam router Edimax BR-6104K, którym rozdzielam internet z kablówki (MSM) 1mb ze stałym ip na 3 komputery. Problem jest taki, że po jakimś czasie użytkowania internetu router tak jakby się blokuje, nie wchodzi cześć lub wszystkie strony www, natomiast komunikatory itp działają bez zarzutu. Jedyne co konfigurowałem sam to w Protokole TCP/IP na wszystkich komputerach (obraz poniżej) jednak to nic nie zmieniło... Dopóki nie miałem rozdzielonego internetu takiego problemu nie było... Mam nadzieję, że ktoś będzie wiedział, co można z tym zrobić... HELP :)
    Router Edimax BR-6104K strony działają lub nie

    Post był raportowany - zmieniłem temat. [mbo]
  • #2
    zonkil
    Level 31  
    Adresy IP nie mają znaczenia musisz sprawdzić ustawienia samego routera pod względem blokowania witryn itd. Spróbuj ustawić DHCP (automatyczne przydzielanie adresów)
  • #3
    stargatepol
    Level 10  
    Według konfiguracji router nie blokuje żądnych witryn... poza tym często są to różne witryny (np elektroda raz wchodzi gdy poczta.interia.pl nie wchodzi i na odwrót)... DHCP w konfiguracji routera jest włączone
  • #4
    naitsyrk
    Level 14  
    Spróbuj wrzucić najnowsze firmware dla tego routera ze strony producenta, wieć może poprostu soft padł, u mnie np. router edimaxa co jakis czas tracil pamięc ustawień po wrzuceniu nowszego firmware wszystko jest ok:) jeżeli nie masz w firewallu na routerze zablokowanych stron to wszystko powinno byc ok

    Pozdrawiam
  • #5
    stargatepol
    Level 10  
    w tym problem ze to najnowszy firmware :/ tzn nie ma zadnych aktualizacji :/ a to chyba nie wina softu bo od początku od kiedy mam router tak się robi... wydaje mi się że to kwestia konfiguracji routera, tylko że się na tym wogole nie znam a instrukcja jest taka jakby jej nie było... :(
  • #6
    naitsyrk
    Level 14  
    Wejdz do zakładki firewall i go wyłacz!!
    mam troszkę inny maodel ale powinno być cos w stylu

    Enable or disable Firewall module function Enable Disable

    zaznacz tam disable

    Nastepnie apply i odczekaj az router się zrestartuje, żeli wyłączysz firewall to nic nie powinno Ci blokować stron
  • #7
    stargatepol
    Level 10  
    Enable or disable Firewall module function mam na disable (wyłączone)... za to NAT mam włączony i z tego co pamiętam to jak go wyłącze to nie będa wogóle stony wchodzić...

    EDIT

    najgorsze w tym wszystkim jest to, że nie da się przewidzieć, kiedy strony zaczną nie wchodzić... czasem mogę sciagac cos z neta przez pół dnia i wszystko jest ok, a czasem komputer chodzi nieużywany a po chwili już strony(niektóre lub wszystkie) nie wchodzą... Zadnego firewalla softwarowego nie mam zainstalowanego... Wygląda to tak jakby poprostu zapychały się porty (przynajmniej z punktu widzenia laika, jakim jestem)
  • #8
    naitsyrk
    Level 14  
    Rozumiem że upewniłes się że bez routera wysztko jest ok?
    Wiesz zawsze może być prawdopodobieństwo że po stronie dostawcy internetu są jakieś problemy!!
    Podłącz komputer bezpośrednio pod modem od kablówki i zobacz czy wtedy wszystko jest ok?
    Jezeli wszystko jest ok to proponuje podłaczyć router ponownie i zrobić mu twardy reset i gdy powróci do ustawień domyślnych skonfigurować go jeszcze raz!!! Jezeli to nie pomoże wrzucić mu jeszcze raz firmware nawet jesli jest to samo które aktualnie posiadasz!!!
  • #9
    stargatepol
    Level 10  
    tak oczywiscie internet bez routera dziala bez problemu... twardy reset juz nie raz robilem, a jak już wyzej wspomniałem routera nie konfiguruję bo nie wiem jak :/ ewentualnie zobacze jeszcze z tym firmware

    EDIT
    niestety ponowne wgranie firmware nic nie dalo:/ jakies pomysly jeszcze? help:(
  • #11
    naitsyrk
    Level 14  
    Proponuje oddać router o reklamacji, ponieważ fabryczne ustawienia routera nie mogą blokowac Ci dostęu do stron!!! Tym bardziej, że piszesz że bez routeraz wszysto jest ok..

    mozesz jeszce ewentualnie przetestować połaczenie oczywiscie poleceniem

    ping komputer [rozmiar pakietu][licznik]



    komputer nazwa lub adres IP testowanego komputera.

    rozmiar pakietu określa w bajtach rozmiar pakietów testowych, pole to wykorzystywane jest tylko w połączeniu z polem licznik, domyślny rozmiar pakietu to 56 bajtów.

    licznik liczba pakietów, która ma być wysłana w teście

    Sprawdzisz jak wygląda sprawa z zagubionymi pakietami...
  • #12
    stargatepol
    Level 10  
    z tego co sie dowiedziałem to łącze nie blokuje mi dostepu do stron przez router... czyli to musi byc cos w routerze... tylko jaka mam pewnosc ze na innym bedzie ok:/

    @up
    szczerze mowiąc to nie zrozumialem :P