logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie programy do zerowania dysku 250MB działają w MS-DOS?

homer_simson 23 Wrz 2008 21:29 6883 4
REKLAMA
  • #1 5565045
    homer_simson
    Poziom 10  
    Jest to dysk 250MB (WOW), zawiera bardzo dużo bad klastrów i oczywiście chcę go naprawić.
    Ściągłem HDD Regenerator, oraz MHDD. Niestety, pierwszy program nie widział dysku (przypuszczam, że to zostało spowodowane fdisk-iem), a MHDD nie chce się uruchomić (4MB pamięci w kompie). Teraz go formatuję i co chwilę stara się odzyskać obszary, jak skończy to ponownie uruchomię HDD Regeneratora.
    Szukając po Googlach znalazłem sposób naprawy tego dysku po przez program Eraser, problem w tym że on pracuje pod windowsem, a nie pod MS-DOS. Bardzo bym prosił o podanie nazw programó zerujących dysk.
    Jeszcze podam parametry komputera.
    Procesor: 66MHz
    Pamięc: 4MB
    Dysk twardy: 239.69M
    Chyba nie muszę dodawać że te programy muszą działać w MS-DOS...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 5565520
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    homer_simson napisał:
    Procesor: 66MHz
    Pamięc: 4MB
    Dysk twardy: 239.69MB
    No to rzeczywiście "zabytek" się trafił,
    spróbuj użyć IDE_Init z tego tematu _Link_.

A poza tym
    homer_simson napisał:
    zawiera bardzo dużo bad klastrów i oczywiście chcę go naprawić.
    To że chcesz, nie oznacza że jest to wykonalne.
  • #5 5566978
    homer_simson
    Poziom 10  
    Co do MHDD to on (program) nie chciał się uruchomić, z powodu braku pamieci... Hdd regenerator nie rozpoznaje dysku.
    Dzisiaj utworzyłem partycję na dysku i dałem do formatowania niskiego poziomu, no i tak po 6-ciu godzinach jakoś go sformatował.
    Również prędzej użyłem programu IDE_Init lecz tylko przeleciał raz dwa ten dysk i wykasował mi partycje.
    Podziękowanie dla okzo za podanie mi linka do tematu, gdzie znajdował sie link do programu MHDD działającego na moim sprzęcie!
    Teraz właśnie "bawię się" z MHDD.

Dodano po 16 [minuty]:

Niestety, to nie żart ale mojego dysku nie widzi (niestety nie kłamię).
    z biosu wiem że to jest dysk: Conner Peripheralis 240MB - CF250A.
    Potrzebuje minimum 60 MB miejsca (partycji), znalazłem odcinek dysku ale on ma tylko 50 MB i niestety po drodze się porobiły bad klastry...

Dodano po 1 [godziny]:

Poczytałem trochę po forach i udało mi się! Widzi dysk, teraz zobaczymy ile naprawi...
REKLAMA