Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Drewniany syntezator zbudowany na tranzystorach

mi_ma 24 Sep 2008 07:52 5460 15
  • Drewniany syntezator zbudowany na tranzystorach

Oto przykład praktycznego projektu. Powstał wiele lat temu, ale pokazuje, że dla dobrego elektronika nie ma rzeczy niemożliwych. Dziecko autora zawsze chciało grać na pianinie. niestety instrument ten nigdy nie należał do najtańszych, a ponadto w tamtych czasach instrumenty elektroniczne nie odbiegały ceną on tradycyjnych instrumentów. Z tego powodu powstał zbudowany na 43 analogowych oscylatorach syntezator z drewnianymi klawiszami. Układ na każdym klawiszu opiera się na oscylatorze jedno tranzystorowym. każdy kanał jest strojony za pomocą zwykłego potencjometru.

Drewniany syntezator zbudowany na tranzystorachDrewniany syntezator zbudowany na tranzystorach

Źrodło http://www.inf.ufrgs.br/~johann/home/me_organ.htm

Cool? Ranking DIY
    About Author
    mi_ma
    Translator, editor
    Has specialization in: elektronika wojskowa
    mi_ma wrote 831 posts with rating 802. Live in city Wrocław. Been with us since 2006 year.
    kotuniunia
    Level 29  
    Dawniej wykonywało się rzeczy z pasją a teraz to tylko myk programik.........................Szlifowało się charakter a teraz to ludzie jak roboty siedzą i klikają, a zdolności manualne tylko do tego się zawężają,coś takiego jest niepowtarzalne i warto coś umieć zdziałać a nie tylko softa przelać.
    hki
    Level 20  
    soft trudniej napisac niz wystrugac klawisz
    jarewa
    Level 31  
    Może i trudniej napisać ale zawsze błedy można poprawić. A klawisza już nie poprawisz.
    dir3ctor
    Level 27  
    Bredzisz... Pamietam ze pianinko napisalem na jednych zajeciach z programowania w pascalu, w przeciagu jakichs 30minut. W tym czasie nawet 1 klawisza bym nie wystrugal :P
    iwan3000
    Level 16  
    A mnie zastanawia jakie to coś ma brzmienie. Bo skoro to mają być zwykłe sinusoidy, to tak nie za bardzo. Ale projekt super. Nie każdy ma tyle cierpliwości i samozaparcia.
    mlody_elektronik
    Level 27  
    czego to się nie zrobi dla dziecka ;) projekt interesujący, szczególnie jeśli chodzi o układ elektroniczny, zastanawia mnie tylko jedno - jak gra ten instrument? biorąc pod uwagę, że elektrolity stare, pewnie już nie gra najlepiej...
    hki
    Level 20  
    petle w paskalu kazdy umie.. napisz w asm+strojenie+czytanie kalwiszy itd..
    mariuz
    Level 31  
    iwan3000 wrote:
    A mnie zastanawia jakie to coś ma brzmienie. Bo skoro to mają być zwykłe sinusoidy, to tak nie za bardzo. Ale projekt super. Nie każdy ma tyle cierpliwości i samozaparcia.

Też jestem ciekaw brzmienia. Ale generatory dają na wyjściu przebieg podobny do piły a nie sinusoidę
    nordeq
    Level 11  
    wygenerujcie sobie czysty przebieg piłokształtny bez żadnej dodatkowej modulacji. Dźwięk dość przykry ;]
    Dj kici
    Level 12  
    I to się nazywa prawdziwy analog!
    kedzi1
    Level 18  
    Czystą sinusoidę można sobie dowolnie zmodyfikowac za wyjściem i nadac temu brzmienia. Ten projekt powstał danwo temu i ten człowiek nie miał pewnie alternatywy w postaci mikroprocesora. A pianinko w pascalu miało polifonie? Ile tonów na raz moglo generowac? Bo tu możesz tyle co klawiszy.
    mariuz
    Level 31  
    Kedzi to nie generuje sinusoidy :P wspominaliśmy juz o tym...
    waldekgg
    Level 11  
    Sam jestem elektronikiem trochę starszej daty i uważam że bez takich pasjonatów dzisiaj byłoby inaczej (gorzej) .Moje szere ,serdeczne gratulacje dla twórcy.
    adyrian
    Level 23  
    A ja pamiętam takie instrumenty produkowane fabrycznie, np. polskiego Studenta, którego zresztą mam w swoich zbiorach. Zasada 1 klawisz na 1 oscylator była stosowana dość często bo był to jedyny wtedy sposób na zbudowanie syntezatora polifonicznego. Innymi słowy plusem tych instrumentów była polifonia osiągnięta kosztem bardzo ograniczonych możliwości brzmieniowych. Na takie instrumenty mówiło się raczej elektryczne/ elektroniczne organy natomiast określenie syntezator jest w tym przypadku błędne gdyż ten instrument syntezatorem sensu stricto nie jest. Klasyczne "analogi"- syntezatory analogowe działały na zupełnie innej zasadzie.
    Pozdrawiam