Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SONY SLV282EE zimne luty na płycie głównej

LUCOM 18 Oct 2002 16:51 2919 25
    LUCOM
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Opis usterki po wykonaniu serwisu tego magnetowidu przez jakiś "zakład"

Po wymianie głowicy i silnika:
    1. Naciąga brzeg taśmy, wciąga taśmę......
    2. Sam się wyłącza i blokuje trzeba wówczas wyjąć kasetę.
    3. Znika obraz i pojawia się dopiero po przewijaniu na podglądzie.

Na początek wyjąłem zasilacz, oczywiście zimne luty przy dwóch tranzystorach...zasilacz dość znacznie się grzeje......
    ale działa, wrzuciłem pierwszą lepszą taśmę, chwilowe dropy, paski...jak to na starej kasecie lub na początku taśmy, przewinąłem dalej i dałem stopklatkę, trackingiem nie mogę ustawić idealnego obrazu.
    Gdy daję play też obraz nie jest za stabilny.

Czy ktoś ma opis regulacji mechanizmu prowadzenia taśmy do w/w magnetowidu, ktoś wymienił głowicę, i przy okazji prawdopodobnie rozregulował mechanizm prowadzenia taśmy, lub go niedoregulował....

Nie pamiętam czy chodziło o Sony ale
    :arrow: OLDBOY coś takiego kiedyś rzucił na grupę.......
    oldboy
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Faktycznie, ale opis dotyczył regulacji głowicy AUDIO/CTL. Do Twojego przypadku mam kilka pytań bo nie do końca rozumiem. Sprecyzuj co znaczy:...naciąga brzeg taśmy...- górę czy dół i w którym punkcie prowadzenia taśmy. Który silnik był wymieniany, i o którą głowicę chodzi: dysk wizyjny czy AUDIO/CTL. Piszesz, że wciaga taśmę. Sprawdź czy dźwignia wyciągająca taśmę z kasety na głowicę AUDIO/CTL przemieszcza się bez oporów. Bardzo często ulega zapieczeniu i wystarczy ją zdemontować, wyczyścić i lekko nasmarować.
    LUCOM
    :arrow: OLDBOY - Sorry, że Cię wywołałem do tablicy..... :D

Opis usterki to opis przyniesiony przez klienta...

Po moich oględzinach wygląda na to, że wymieniony był dysk wizyjny i jego silnik.....

1. Naciąga brzeg taśmy.
    Tutaj po moich oględzinach klient (lub facet który wymieniał dysk wizyjny) miał na myśli dolny brzeg taśmy przesuwający (opasający) dysk wizyjny. Brzeg taśmy lekko marszczy się wędrując również po małym kancie dysku wizyjnego, z tego co obserwuję to taśma biegnie za nisko.
    I w tym pewnie tkwi problem....... :cry:

2. Muszę tak jak piszesz sprawdzić dodatkowo dzwignię wyciągająca taśmę z kasety na głowicę AUDIO/CTL i ją przesmarować, ale pewnie głównym powodem tego niedomagania były zimne luty w zasilaczu...
    LUCOM
    No więc regulacja wysokości wałka prowadzącego taśmę prawego kła przyniosła spodziewany efekt.

Teraz testuję go z różnymi kasetami...
    oldboy
    Jeżeli taśma marszczy się na dolnej krawędzi dysku wizyjnego a obraz w PLAY jest niestabilny to należy przeprowadzić regulacje. Nie wchodząc w przyczynę usterki(wymiana dysku,nieudolne próby regulacji), do regulacji jest niezbędny oscyloskop. Standardowo regulację przeprowadza się następująco:
    1. Popuścić lekko śruby kontrujące(kluczem imbusowym - najczęściej 0,9mm) LEADER`y(białe rolki z trzpieniem).
    2. Do punktu pomiarowego opisanego jako:PB Y RF,ENVELOPE itp podłączyć oscyloskop(podstawa czasu:20ms, ampl.Y:100mV)
    3. Ustawić TRACKING w środkowe położenie
    4. Włączyć PLAY i obserwować paczki przebiegów z obu głowic wizyjnych. Obie powinny być na tym samym poziomie i posiadać kształt prostokąta. Jeżeli jest inaczej należy regulować LEADER`ami tak aby zlikwidować przednie lub tylne zaokrąglenia. Wejście taśmy na dysk reguluje się lewym LEADER`em( przednie zaokrąglenie), zejście taśmy z dysku - prawym LEADER`em(tylne zaokrąglenie).
    5. Sprawdzić działanie TRACKING`u, zakres regulacji powinien być w przybliżeniu taki sam po obu stronach(+/-). Jeżeli jest inaczej to należy zmienić położenie zespołu głowic AUDIO/CTL (regulacja X VALUE). Do tego celu służy stożkowa śruba, która powoduje przemieszczenie całego zespołu do przodu lub do tyłu(względem biegu taśmy).
    6.Regulacje prowadzenia taśmy po dysku wizyjnym oraz TRACKING`u są od siebie wzajemnie zależne co oznacza, że należy przeprowadzić je kilka razy.
    oldboy
    Uwagi (powyżej) pisałem z poślizgiem, stąd nie wiedziałem o Twoich pomyślnych próbach. Może będzie to komuś innemu potrzebne.Pozdrawiam!
    LUCOM
    Dzięki OLDBOY za fachowe podpowiedzi, magnetowid działa OK.

Musiałem też korygować położenie rolki lewego kła, ktoś to rozregulował.
    Zauważyłem też, że po przesmarowaniu sań po których jeżdżą kły, obraz się pogorszył i korekta wałków lewy prawy kieł doprowadziła do dobrego obrazu, tracking również działa OK, na początku nie miał wpływu na obraz.

Profilaktycznie nasmarowałem i wyczyściłem przełącznik funkcji....

Poradziłem sobie bez oscyloskopu który mi z miesiąc temu odmówił posłuszeństawa i czeka na naprawę.

Temat zamknięty
    DWAserwis
    Level 29  
    te modele nigdy niemiały dobrej stop klatki - dwie głowice i zero automatyki.
    Często odginał się od pionu - pręt od dzwigni naciągu taśmy , przez co góra taśmy była śłabiej naciągnięta niż dół taśmy, przez co różne taśmy pływały(w górę i w dół) na bębnie z głowicami, powodując podobne do twojego marszczenie.

co do zmian po nasmarowaniu ślizgaczy od kłów, to one zakotwiczają się klinem w chasis, a tam zbiera się sporo brudu i kużu który trzeba dokładnie wydłubać - co widać na twoim zdięciu.
    LUCOM
    Czyli jest to dwugłowicowy Soniak, jesteś pewien ?
    Nie odtwarza kaset LP, choć ma na wyświetlaczu taką funkcję, kiedyś były takie przejściowe magnetowidy...

W SP wszystko już jest OK.
    oldboy
    Faktycznie, dysk wizyjny jest dwugłowicowy,dwaserwis ma rację. Na zdjęciu widać wystające przewody z transformatora wirującego ale nie podłączone. Czyli rozumiem ,że w LP startuje i nie ma obrazu?
    LUCOM
    W Long Play-u blue screen z OSD.......
    oldboy
    Tylko OSD, czy rusza napęd taśmy?
    LUCOM
    Wszystko rusza brak obrazu z taśmy.....
    oldboy
    Jeżeli ten model faktycznie obsługuje tryb LP to by oznaczało,że te same głowice wizyjne pracują dla SP i LP co jest ewenementem. Zasadą było,że dla LP pracuje dodatkowa para głowic i wtedy dysk byl 4-głowicowy. Miałem kilka sztuk tych modeli SONY ale nie pamietam jak faktycznie było z LP. Proszę kolegów o jednoznaczne potwierdzenie czy ten model obsługuje tryb LP bo jeżeli tak, to wtedy należałoby dokładniej wyregulować prowadzenie taśmy po dysku.
    fachman
    W roku 1991 kupiłem nowiutki SONY SLV-282EE. Dostałem do niego schemat na 2 kartkach A2, bo wtedy jeszcze dawali. Ten model LP ma na wyświetlaczu, ale oryginalna instrukcja mówi że go nie obsługuje. Na schemacie także LP z proca "wisi", czyli ten model LP tylko wykrywa i tyle. Pozdrawiam wszystkich użytkowników SLV-282EE (teraz też mam 2 głowicowy SONY E20EE)
    LUCOM
    Dzięki Fachman - rozwiałeś wątpliwości :D
    LUCOM
    DRAŃ....!!!

Klient przyjechał, biorę magnetowid z półki włączam i ..............
    w czasie przewijania bez podglądu po ok 10s-30s potrafi się wyłączyć....
    Czasami nie da się załączyć PLAY....tzn nie reaguje na przycisk.

Wszystko jak jest zimny......., jak się nagrzeje usterka nie występuje...

Czyżby jeszcze elektrolity ??????????

Nie mam schematu, ktoś wie które......lub zasugeruje zasilacz-czy gdzieś dalej.....

No i dowiedziałem się od klienta że był już u kilku majstrów..... :?
    oldboy
    Wygląda na elektrolity i to głównie w zasilaczu Niestety zasilacz mam tylko w postaci POWER UNIT i nie widzę co jest w środku. Musisz się dobrać do niego i powymieniać.
    LUCOM
    OK
    DWAserwis
    Level 29  
    Sory za nieodpowiadanie ale ostatnio nieotrzymuje powiadomień o odpowiedziach do niektórych tematów.
    Co do niestartu to elektrolity w zasilaczu, i koło procesora i timera i koło resetu (IC003,IC002)(C006)i koło IC401. W nich były też felerne capstany których parę setek w ramach gwarancji wymieniłem(głupiał CXA8005M lub halotrony)
    co do przewijania to zabrudzone lustra lub fotoczujniki, które czasami też wymieniałem lub brud lub zacieki koło kości widocznej na zdięciu i elektrolity koło jej.
    Proponuje zaopatrzeć się w duży zamrażacz :) :(
    fachman
    Kiedyś rzeczywiście z zasilaczem tego SONY miałem podobny problem, działał tylko krótka po włączeniu do sieci. Najpierw parę godzin i wszystko gasło, potem pół godziny, potem kilka minut... Wymieniałem wszystkie @! elki kilkakrotnie i nic! w moim przypadku chodziło o zimne luty na trafie przetwornicy, dobiero permamentne wylutowanie trafa i dolutowanie srebrzanki do drutów bezpośrednio pomogło. Schematu zasilacza nie było na tych kartkach, zaznaczony był tylko kwadracik POWER UNIT, trzy lata mi zeszł na szukanie go, wiem że go dgzieś mam, jak będzie totalna klapa z tym vcr to przejrzę zapiski i zeskanuję (bo to wydruk na A4).
    LUCOM
    Rozprułem go jeszcze raz i ......
    znów przelutowałem tym razem dokładniej zasilacz...poszedłem dalej i...

zimne luty przy gniazdach CN1, CN2, CN10, CN003.
    zimne luty również w mocowaniu gniazda Line Out.

Dodatkowo zauważyłem że po zbliżeniu palucha do elki C307 przy IC301 gmatwa się, a następnie znika obraz, tzn. wyskakuje niebieska plansza.....
    chmmmm. zobaczymy co dalej....
    oldboy
    :arrow: dwaserwis
    Dzięki za schemat!
    LUCOM
    Dzięki too,
    po przelutowaniu również płyty głównej szczególnie gniazd, pomogło...

Główną przyczyną były zimne luty przy gnieździe na płycie głównej, łaczącym zasilacz z płytą główną . :D
    DWAserwis
    Level 29  
    Ciekawostka - ta wersja SLVów była uważana za najlepiej zmontowanych magnetowidów Sonego :)