Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TV Videoton - samoczynne wyłączanie

04 Mar 2004 20:37 2154 10
  • Poziom 23  
    Witam. Stary telewizor Videoton - podobny do Jowisza (miały podobne usterki). Telewizor po włączeniu pilotem samoczynnie wyłącza się i przechodzi w stanby, trzeba go wyłączć sieciowym, odczekać chwilę i ponownie załączyć pilotem. Wyłącza się różnie - czasami po kilku sekundach albo minutach, a czasami działa dłużej. Przelutowałem całą plytę zasilacza myśląc że to może zimne luty , ale nie pomogło. Jeżeli ktoś miał doświadczenie z takimi usterkami, będę wdzięczny za pomoc.


    Pozdrawiam...
  • Poziom 32  
    A oprócz przelutowania zasilacza coś jeszcze zrobiłeś np. jakieś pomiary napięć itp. ?
  • Poziom 23  
    Po przelutowaniu całego zasilacza telewizor działał dobrze i napięcia były stabilne, teraz objaw jest taki sam jak wtedy i napięcia też są stabilne do czasu wyłączenia.
  • Poziom 32  
    Więc nie działa dobrze :) podaj model bo videotonów było kilka.
  • Poziom 23  
    Jest to - Videoton TS 4325 SP


    Pozdrawiam
  • Poziom 31  
    Melex napisał:
    Witam. Stary telewizor Videoton - podobny do Jowisza (miały podobne usterki). Telewizor po włączeniu pilotem samoczynnie wyłącza się i przechodzi w stanby, trzeba go wyłączć sieciowym, odczekać chwilę i ponownie załączyć pilotem. Wyłącza się różnie - czasami po kilku sekundach albo minutach, a czasami działa dłużej. Przelutowałem całą plytę zasilacza myśląc że to może zimne luty , ale nie pomogło. Jeżeli ktoś miał doświadczenie z takimi usterkami, będę wdzięczny za pomoc.


    Pozdrawiam...


    A co w tym modelu uszkodzenie przetwornicy ma coś wspólnego z wyłączeniem tv w tryb czuwania? Masz kawałek dokumentacji?
    Jeżeli posiadasz, to spojrzyj co tam jest narysowane!

    p.s. usterki JOWISZ, a WIDEOTON, co tam podobnego się uszkadzało? Jedynie powielacz. A oprócz tego, to JOWISZ, z tego co jeszcze pamiętam odchylanie linii miał na tyrystorach. A w WIDEOTONIE tytystorów chyba nie widziałem, może jestem ślepy, a może pamięć zawodna.
  • Poziom 31  
    Fazii napisał:
    A oprócz przelutowania zasilacza coś jeszcze zrobiłeś np. jakieś pomiary napięć itp. ?


    A po co to robić? :D Koledzy napiszą co wymienić! Czy jest sens uczyć się posługiwać miernikiem?
  • Poziom 32  
    -> Stef masz wiele racji, ale może kolega Melex jest początkującym serwisantem, ambitnym ale bez wiedzy (jeszcze) dajmy mu szansę! Mnie też wkurza takie pisanie "Mam zepsuty telewizor - pomocy" :)
  • Poziom 23  
    Wymieniłem elki w zasilaczu i TV działa ok. A tak w ogóle to - po pierwsze - videotonów nigdy nie naprawiałem (nie znam ich) - po drugie - może i niewyraziłem się jasno z tą usterką (mój błąd), - po trzecie jeżeli komuś nie odpowiada moje pisanie to niech nie czyta , i nie odpowiada. :D To tyle - dziękuję....


    Pozdrawiam :)
  • Poziom 32  
    Hardy kolego Melex jesteś :) Od tego było zacząć, a zasady bydowy TV i ich bloków są takie same, różnią je rozwiazania konstrukcyjne.
  • Poziom 31  
    Melex napisał:
    Wymieniłem elki w zasilaczu i TV działa ok. A tak w ogóle to - po pierwsze - videotonów nigdy nie naprawiałem (nie znam ich) - po drugie - może i niewyraziłem się jasno z tą usterką (mój błąd), - po trzecie jeżeli komuś nie odpowiada moje pisanie to niech nie czyta , i nie odpowiada. :D To tyle - dziękuję....


    Pozdrawiam :)


    Które elka? W zasilaczu st-by czy przetwornicy? Jeżeli w przetwornicy, to jest to po prostu niemozliwe. Choć zdarzają się cuda.
    Pozdro