Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sony TA-212A - nadmiernie grzeje sie końcówka mocy

JAMA15 26 Wrz 2008 12:20 9513 26
  • #1 26 Wrz 2008 12:20
    JAMA15
    Poziom 13  

    Pilnie poszukuję schematu , bardzo proszę o jakieś info. Pozdr

    0 26
  • #2 26 Wrz 2008 16:07
    101823
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 26 Wrz 2008 16:48
    JAMA15
    Poziom 13  

    Koncówka jest na tranzystorach - trochę mocno się grzeją - ktoś ich już wymieniał i myślę że prąd spoczynkjowy jest źle ustawiony - chciałbym spojrzec na schemat.

    0
  • #4 26 Wrz 2008 18:45
    101823
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 26 Wrz 2008 20:19
    JAMA15
    Poziom 13  

    W chwili obecnej w końcówce mocy mam założone 4 szt BD243C - nie wiem jakie powinny byc oryginalnie. Jeden z nich jest uszkodzony więc to prawdopodobnie jest przyczyną podwyższonej temp i zniekształcen w kanale R. Są sterowane z innych tranzystorów B548R/D414R - żadnych układów tam nie ma...
    Schemat rozwiązałby sprawę zdecydowanie, jeszcze raz proszę o pomoc w odszukaniu ( albo chociaż info o oryginalnych tranz)

    0
  • #6 26 Wrz 2008 20:36
    101823
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 27 Wrz 2008 20:26
    JAMA15
    Poziom 13  

    Tak więc wymieniłem dzisiaj 2 szt BD243C w kanale R i zniknęły już zniekształcenia dźwięku. Mimo wszystko radiator przy odłączonych kolumnach i potencjometrze skręconym na min troszkę się grzeje.
    W okolicach końcówki mocy na rezystorach cementowych 0,33 ohm połączonych z emterem BD wlutowane są kołki chyba do pomiaru napięć...
    Kręcac nimi o niewielką wartość w lewo lub w prawo napięcia na tych kołkach względem masy zmieniają się w przedziale minus 30mV przechodzą przez 0 do + 30 mV i więcej. Jak to ustawić aby prąd spoczynkowy był prawidłowy?

    0
  • #8 28 Wrz 2008 21:44
    JAMA15
    Poziom 13  

    Hmmm, no niestety długo nie nacieszyłem się tym wzmacniaczem - spłonęła końcówka lewego kanału tym razem :( Sadzę że te tranzystory są za słabe i już zamówiłem sobie BD911.
    W dalszym ciągu nie bardzo rozumiem jak ustawić ten prąd spoczynkowy - napięcia na rez emiterowych przy reg Pr-kiem zmieniają się z + na - .
    Wyliczyłem sobie I=U/r, czyli u mnie np 20 mV/ 0,33ohm = 60,6mA - czy tak?
    A jeśli ustawię te napięcia na minus 20 mV? Proszę kogoś o pomoc , bo z tego co przejrzałem forum na schemat nie ma szans :(

    0
  • Pomocny post
    #9 29 Wrz 2008 20:50
    skorbi
    Poziom 27  

    Witam.Spotkałem się z tym problemem.Proszę wrzucić na wyszukiwarkę TA212 i wszystko tam dokładnie opisałem.Pozdrawiam.SKORBI.

    0
  • #10 29 Wrz 2008 21:34
    JAMA15
    Poziom 13  

    Tak, wiem- czytałem już tamten temat :" Ustawić prąd spoczynkowy zgodnie z ogólą zasadą."
    Mógłbyś to bardziej rozwinąć w powiązaniu z tymi napięciami i wartością rezystorów emiterowych które okresliłem w swoim poście? Dlaczego wartości napięć przechodzą przez 0 ; są ujemne i dodatnie .
    Dodam tylko że regulacja tymi Prkami jest b. mało precyzyjna - niwielkii ruch powoduje skok o 5-8 mV w każdą stronę...

    0
  • Pomocny post
    #11 02 Paź 2008 14:47
    skorbi
    Poziom 27  

    Witam.Proszę mierzyć prąd spoczynkowy między dwoma emiterami tranzystorów końcowych. Muszą być odpięte głośniki, całkowicie ściszony potencjometr glośności, regulatory barwy dzwięku ustawione w poł. środkowym ( płaska charakterystyka).Na dwoch rezystorach emiterowych proszę ustawić napięci ok. +- 20 mV.Proszę poszukać jeszcze, czy nie ma jakiegoś uszkodzenia. W Starszych wzmacniaczach SONY często rozpływają się wartosci rezystorów ( szczególnie o mocy 0,5W ,1W ).Proszę wymienić profilaktycznie tranzystor w stabilizacji prądu spoczynkowego, oraz elektrolit w pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego ( 100 mikro na niskie napięcie).Myśle ze te uwagi dopomogą Koledze w naprawie wzmacniacza.Pozdrawiam.SKORBI.

    0
  • #12 02 Paź 2008 14:59
    101823
    Użytkownik usunął konto  
  • #13 02 Paź 2008 15:50
    JAMA15
    Poziom 13  

    Witam i dziękuję za wskazówki, aczkolwiek bez schematu niewiele uda mi się osiągnąć :(
    dzisiaj zamontowałem 4 x BD911 - nie zdążyłem jescze dobrze pomierzyć napięć/prądów spoczynkowych i jeden z kanałów został ponownie spalony - podmieniłem nową parę tranzystorów i za chwilę padły w drugim kanale !
    Niestety bez schematu ciężko mi to jakoś sobie wyobrazić, najgorsze jest to że musi tam być chyba jakieś potworne zwarcie że niszczy tranzystory 15 A a nic na to nie wskazuje !!!
    Wg pomiarów w stanie wyłączonym nie znalazłem elementu który wskazywałby wadliwość. Napięcia z zasilacza są idealne, symetryczne + -35V przy wyjętych tranzystorach końcowych, nowe diody na mostku 3A ...
    Porównując analogicznie kanały L i R wartości elementów są identyczne, myslałem nawet o jakims zwarciu na gnieżdzie słuchawek, ale to też nie to.
    Chyba pozostaje się poddać, chociaż bardzo żałuję bo ładnie prezentuje się ten wzmacniacz - mimo prostej jakby się wydawało budowy naprawa przestaje się pomału opłacać....

    0
  • Pomocny post
    #14 02 Paź 2008 16:10
    Lukasr29
    Poziom 20  

    Proponuję uruchamiać wzmacniacz z wpiętą w szereg z zasilaniem żarówką (normalną sieciową 75 albo 100W), pozwoli to uchronić końcówki przed spaleniem. Jeżeli będzie świeciła jasno to znaczy że gdzieś jest zbyt duży pobór prądu. Wtedy kręcąc potencjometrami od prądu spoczynkowego powinieneś widzieć czy świeci coraz mocniej bądź słabiej.

    0
  • #15 02 Paź 2008 16:18
    101823
    Użytkownik usunął konto  
  • #16 02 Paź 2008 16:19
    JAMA15
    Poziom 13  

    Ok,spróbuję jeszcze tej metody, mam jeszcze 4 szt BD911 :)
    O rozwoju sytuacji poinformuję - na foto widok płyty gł od str elementów po wylutowaniu BD911
    FOTO: Sony TA-212A - nadmiernie grzeje sie końcówka mocy
    Sony TA-212A - nadmiernie grzeje sie końcówka mocy
    Sony TA-212A - nadmiernie grzeje sie końcówka mocy

    0
  • Pomocny post
    #17 02 Paź 2008 18:43
    101823
    Użytkownik usunął konto  
  • #18 02 Paź 2008 18:50
    JAMA15
    Poziom 13  

    Panowie !!!
    Jest szansa że zlokalizowałem uszkodzenie !
    Zgodnie z zaleceniami Kolegi Skorbi zamieniłem te czujniki temperatury przy radiatorach na diody krzemowe. Rewelacja. Napięcia się ustabilizowały, nic się nie grzeje a sam wzmacniacz hula już z godzinkę :) Radiator prawie zimny !!! Nie miałem niestety BAV21 i wsadziłem 1N4148 - myslę że będzą ok.
    Oczywiście bardzo przydała się również żarówka wpieta w szereg z zasilaniem, bo zanim wymieniłem diody schłodziłem zmrażaczem te stare czujniki i lampka zaswieciła pełnym swiatłem - a tu ostatni kpl BD ;)
    Testuję teraz ten wzmacniacz- jutro dam Wam odpowiedź co dalej - serdeczne dzięki za zainteresowanie :)

    0
  • #19 02 Paź 2008 19:18
    Lukasr29
    Poziom 20  

    Sprawdź jeszcze jakie są prądy spoczynkowe, i czy w ogóle są jakieś. Zmierz spadki napięcia na tych białych rezystorach cementowych (pomiar w mV).
    Prostym sposobem na sprawdzenie czy regulacja prądu działa jest obserwacja żarówki wpiętej w zasilanie. Jak będziesz kręcił potencjometrem to włókno żarówki powinno się żarzyć mocniej lub słabiej (w zależności od prądu spoczynkowego).

    0
  • #20 03 Paź 2008 16:13
    skorbi
    Poziom 27  

    Witam.Nie są to czujniki temperatury ,lecz diody (podwójne- chyba germanowe ) służące do kompensacji termicznej prądu spoczynkowego tranzystorów mocy.Pisałem w poprzednim poście takze o zamianie tych diod.Trzeba uważnie czytać posty.Pozdrawiam.SKORBI.

    0
  • #21 03 Paź 2008 17:53
    marck1
    Specjalista od sprzętów RTV

    Dokładnie to są trzy diody połączone w szereg, ich symbol to MV203V.

    0
  • #22 03 Paź 2008 18:12
    101823
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    #23 03 Paź 2008 18:21
    marck1
    Specjalista od sprzętów RTV

    Tak to prawda, ale może zaznaczyli tak, aby nie "zaciemniać" druku. Ja spotykałem się z takim rozwiązaniem.
    Sony TA-212A - nadmiernie grzeje sie końcówka mocy

    0
  • #24 03 Paź 2008 20:46
    101823
    Użytkownik usunął konto  
  • #25 03 Paź 2008 21:23
    marck1
    Specjalista od sprzętów RTV

    Nie, to jest "kawałek" TA-11, ale pewnie podobny.

    0
  • #26 03 Paź 2008 22:08
    101823
    Użytkownik usunął konto  
  • #27 03 Paź 2008 22:26
    JAMA15
    Poziom 13  

    Potwierdzam prawidłową pracę wzmacniacza, wszystko ładnie działa, radiator po kilku godzinnej "średniej" pracy lekko ciepły. Nie zauważyłem żadnych zniekształceń dźwięku w różnych przedziałach głośności.
    Jeszcze raz gorąco dziękuję wszystkim Wam, którzy poświęciliście mi chwilę uwagi i cennych wskazówek - dzięki temu udało się naprawić urządzenie które mogło wylądować na smietniku...
    Ze swojej strony temat uważam za zakończony, chyba że ktoś chciałby jeszcze coś dodać, pozdrawiam serdecznie.:D

    PS Do kolego Marck1 - jeśli mógłbyś ten schemacik w całości na moją pocztę to z góry dziękuję :)

    0