Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Łączenie głośników - zapytanie do fachowców

Marcinzgora 04 Mar 2004 23:08 9006 11
    Marcinzgora
    Level 2  
    Witam! Chciałbym wykonać kolumny wąskie i wysokie (kominowe) w każdej kolumnie byłyby dwa głośniki niskotonowe, dwa średniotonowe i jeden wysokotonowy. Pytanie w jaki sposób łączyć pary głośników tonów niskich i średnich? I jak z impedancjami? Mam wzmacniacz 8om. Słyszałem dużo opinii i każda inna :( Chciałbym prosić o pomoc fachowców, którzy najlepiej składali coś takiego. Za wszelkie info bardzo gorąco dziękuję.
    Pozdrawiam wszystkich!

Marcin Kaźmierczak
    sauron9
    Level 22  
    Wpływ na impedancję kolumny mają tylko niskotonowe. Połącz je tak, aby mieć 8 ohm - szeregowo 2x 4 ohm lub równolegle 2x 16ohm, reszta równolegle do tej pary.
    upiorek
    Level 12  
    Sauron9 ma rację- impedancja kolumny zależy od głośnikó niskotonowych
    więc kupuj wszystkie głośniki 4 ohm-oprócz gwizdka,ten musi być 8ohm-i połącz ze sobą równolegle 2 średnie i 2 niskotonowe
    pzdr
    bobeer
    Level 28  
    poco czlowiek wymyslil zwrotnice w takim razie ?
    stwierdzenie ze wplyw na impedancje maja tylko basy jest
    niestety bledem
    zwrotnica zawiera filtry podajace odpowiedni wycinek pasma na odpowiednie glosniki
    gwizdek na ktory bys podal sygnal (normalna muzyke z basem) bezposrednio bez chodzby kondensatora pojdzie w momencie z dymem jak dasz troche glosniej
    moze sauron mial na mysli rezystancje dla pradu stalego
    tytaj mozna sie zgodzic, gdyz najczesciej glosniki basowe sa widziane bezposrednio na wyjsciu kolumny (w szereg z indukcyjnosciami niestanowiacymi oporu dla stalego), reszta powinna byc podlaczana przez filtry
    IrekKo
    Level 32  
    Najprościej jest połaczyc głośniki szeregowo, bo prędzej dostaniesz je w wersii 4 ohm, niz 16 ohm.
    Czyli 2x4ohmy basy i 2x4ohmy średnie i 1x8 ohm wysoki.
    Oczywiście wszystkie podłączone przez odpowiednią zwrotnice.
    sauron9
    Level 22  
    bobeer --> a co ma piernik do wiatraka??
    smyp
    Level 11  
    Ja mam jedno pytanie nie na temat. Marcinzgora Po co dajesz 2 glosniki srednitonowe ???. Przeciez w kolumnach tasila gdzie byly 2 niskotonowe i to jeszzcze mialy 20 cm srednicy byl jeden a dobry sredniak. Chyba ze cie na nich stac to mozesz sobie zalozyc:-). Lecz wydaje mi sie ze beda troszke sie wyrozniac, glosnij grac od reszty.
    IrekKo
    Level 32  
    sauron9 wrote:
    bobeer --> a co ma piernik do wiatraka??

Bo napisałeś że impedancja kolumny zależy od głośników niskotonowych, a to jes nie prawdą.
    irek2
    Level 40  
    Impedancja kolumny jest to minimalna impedancja zaokraglona do wartosci typowej czyli 4,6,8om!!!!
    I zalezy od impedancji glosnikow i zastosowanej zwrotnicy.
    To trzeba zmierzyc!
    Najczesciej o impedancji kolumny decyduje impedancja na niskich czestotliwosciach i jesli spada nieco ponizej znamionowej na wysokich to nie ma jeszcze strachu. Ale jak na niskich mamy 8 om a na srednich 2 omy (ktos polecil sredniaki rownolegle polaczyc) to jak taka kolumna ma nie obciazyc wzmaka 8 omowego?
    Pozatym minimum impadancji zalezy od zwrotnicy i jesli ktos zle zaprojektuje zwrotnice to mimo zastosowania glosznikow 8 om moze miec minimum impedancji na poziomie duzo nizszym np 2omy.

Problem z impedancja jest problemem podrzednym nadrzedna jest uzyskiwana efektywnosc glosnikow. Jesli mamy dwa niskotonowce 8 cali 84dB 4om to po polaczeniu szeregowym bedziemy miec 87dB 8om. A do tego w zypelnosci wystarczy jeden glosnik sredniotonowy 87dB 8om lub 90dB 15om.

pozdrawiam
    jedrus2
    Level 15  
    mam pytanie czy głośniki łączy się szeregowo?
    byłem kiedyś w sklepie elektronicznym i jak powiedziałem gościowi że chcę połączyc głosniki szeregowo to zrobił dziwna mine i powiedział mi że głosniki łaczy się tylko równolegle!!!
    toadi
    Level 36  
    Hehe w sklepach ekektronicznych mozna duzo ciekawych dziwnych rzeczy uslyszec i kupic /np swiatkowody ze zloconymi koncowkami 8O /

Glosniki mozna laczyc i szeregowo i rownolegle i mieszanie /Typowe kolumny estradowe ze starszych czasow 4xGDS 30/30 albo wspolczesne paczki gitarowe i basowe 4x10 lyb 4x12/
    Wazne natomiast jest zeby starac sie laczyc takie same glosniki

A co do impedancji to faktycznie zwrotnica ma bardzo duzy wplyw na przebieg charakterystyki impedancyjen kolumny ale warto wziac pod uwage ze nie bierze sie impedancji glosnikow srednio i wysokotonych bo distaja one ulamek z tego co basowe .W typowym utworze muzycznym /nie mowie tu o muzyce elektronicznej czy mocno gitarowej/
    sygnaly o czestotliwosciach powyzej 4500 Hz stanowia tylko 2% mocy i wlasnie dlatego glosniki wysokotonowe np 80 W maj prawdziwie np 3W