Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
IT SerwisIT Serwis
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

MEDION MDPNA 300 / MD95895 - zawieszony

jerzyk22 07 Mar 2009 15:16 24858 65
  • #31
    bartwo
    Poziom 10  
    Witam,
    Podłącze się do tematu. Posiadam navi MDPNA 310 (w internecie znalazłem info że jest to model MD95385), której za żadne skarby nie mogę rozblokować. Próbowałem podmieniać nazwy w rejestrze - po tym navi zatrzymuje się na ekranie MDPNA300 v.1.3, oraz inne sposoby na rozblokowanie które nie dały upragnionego skutku. I teraz prośba: czy któryś z forumowiczów podpowiedziałby mi skuteczną metodę rozblokowania tej navi. Z góry bardzo dziękuje.
    Pozdrawiam,
    Bartwo
  • IT SerwisIT Serwis
  • #32
    raf_entek
    Poziom 18  
    N.E.M.O, a w jaki sposób podpinałeś ta konsolę?


    Próbował ktoś podpinać antenę zewnętrzna do tego urządzenia, na allegro są anteny ale nie wiem z jaką końcówką kupić?


    Tak się zastanawiam, skoro rejestr jest zapamiętywany, to musi być zapisywany w pamięci FLASH, więc ciekawi mnie czy idzie odnaleźć tą kość w urządzeniu i się jakoś pod nią podpiąć i zgrać zawartość.


    Nie umiem rozłożyć tego urządzenia więc chciałbym się zapytać, czy odbiornik GPS jest na sztywno zintegrowany z elektroniką urządzenia, bo zastanawiałem się kiedyś nad wsadzeniem np sirf star 3 do niego, odbiornik jest podłączony w sumie przez port szeregowy, więc gdyby odnaleźć linie odpowiadające za komunikację to można by się w piać w nie z nowym odbiornikiem.

    Ma ktoś zdjęcia elektroniki z tej nawigacji?
  • #33
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    raf_entek napisał:
    chciałbym się zapytać, czy odbiornik GPS jest na sztywno zintegrowany z elektroniką urządzenia
    Nie, tam jest oddzielny moduł GPS z 4 pinową wtyczką do podłączenia pod PCB
    MEDION MDPNA 300 / MD95895 - zawieszony

    Samo rozkręcenie w/w nawigacji jest proste, z tyłu masz 4 śrubki "krzyżakowe" typ: philips , później odciągasz przednią ramkę (od strony ekranu), jest na zatrzaskach u góry 3 symetrycznie rozmieszczone zatrzaski, na dole jeden po środku, a dalej już sam zobaczysz (tylko uważaj na wszystkie wtyczki i taśmy sygnałowe).
    Sam moduł jest wsuwany w miejscu pod górną osłoną
    MEDION MDPNA 300 / MD95895 - zawieszony

    Resztę zdjęć z środka (PCB itp.) tego Mediona MDPNA300 mam, ale są kiepskiej jakości ("za ciemne" bo kiedyś robiłem "na szybko") by je umieszczać na forum.
  • #34
    raf_entek
    Poziom 18  
    Dzięki, firma która to sprzedaje na allegro powiedziała, że niby nie da się wymienić odbiornika ale wygląda na to, że się jednak da tylko szkoda, ze SirfStarIII kosztuje 120zł (czułość 158dBm), ale spróbuję podłączyć zewnętrzną antenę i zobaczę jak będzie, jakby ktoś szukał anteny to szukać ze złączem MCX (to nie to samo co MMCX).


    Ta bateria, ile powinna trzymać? U mnie jak pochodzi trochę na ładowarce to trzyma góra 1 dzień na czuwaniu, te baterie są walnięte czy taki prądożerne jest to urządzenie, ciekawe też czemu WINCE nie wykrywa tej baterii.
  • IT SerwisIT Serwis
  • #35
    lysy1980
    Poziom 31  
    Przyłączam się do prośby kolegi raf_entek, jak podpiąc się pod konsolę? Które piny a może testpointy?

    Edit

    Sam wygrzebalem - do konsoli podpinamy sie prez P12 (brak gniazda u mnie) prędkośc 38400

    Teraz pytanie - wylaczylem menu NBOOTa i nie wiem teraz jak je ponownie wlczyc.
  • #36
    michal_l12
    Poziom 10  
    Witam,
    Mam podobny problem jak wielu, po błędnej edycji rejestru moja nawigacja Medion MDPNA 300 nie włącza się. Jedyną różnicą w porównaniu do innych jest to, że po włączeniu nawigacji po niebieskim ekranie i logo startowym pojawia mi się ekran (po kilku sekundach):

    MEDION MDPNA 300 / MD95895 - zawieszony

    A następnie niezależnie od tego czy nacisnę zielony klawisz V czy czerwony X czy też nic nie nacisnę, pojawia się ekran (panel dotykowy działa):

    MEDION MDPNA 300 / MD95895 - zawieszony

    Nie bardzo wiem czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji. Jeżeli ktoś wie jak to naprawić bądź ma jakiś pomysł to będę wdzięczny za każdą radę i pomoc.
  • #37
    marek216

    Poziom 43  
    michał Twoja nawigacja czeka na soft - to lepiej jak u kolegów.
    Szanse postawienia większe jeśli jej nie zaaplikujesz czegoś z innego modelu.
  • #38
    michal_l12
    Poziom 10  
    Soft znaczy się rom z tego modelu, dobrze rozumuje? Domyślam się, że ciężko zdobyć ten soft. Skąd można go pozyskać? Należy znaleźć go gdzieś w sieci czy np w jakiś "magiczny" sposób ściągnąć z działającej navi?;)
  • #39
    lysy1980
    Poziom 31  
    Najprędzej to drugie, chyba ze ktos skompiluje sobie i postara sie wgrac, ja kompilowalem WIN CE ale pod x86 - nie mialem problemow z bootloaderem.

    A ja ponawiam pytanie, jak wlączyć ponownie menu NBOOTa w konsoli, bo wyswietla tylko tyle, wczesniej wybralem 6 zamiast 7.

    WinCE NAND Boot v2.01
    Nov 29 2005 15:37:34
    Read Flash ID...
    Manufacture ID: 0x000000ec
    Device ID: 0x00000075
    TOC Block: 0x00000001
    NANDXIP Block: 0x00000034
    EBOOT Block: 0x00000002
    DM Block: 0x00000035
    Image start Block: 0x0000009d
    Image Blocks: 0x00000000
    Hold any key when reset/power on to enter NBOOT menu

    nie wiem gdzie jest przycisk ANY ;) - żartuje oczywiscie. Nie mogę wlączyć ponownie mimo że trzymam jakis klawisz na klawiaturze komputera - sprawdzałem chyba wszystkie, urzadzenie nie ma zadnych poza wlacznikiem i reset
  • #40
    kitor
    Poziom 34  
    Kompilacja WinCE pod x86 to pestka. Do PNA potrzebujesz już BSP które posiada tylko producent.
  • #41
    lysy1980
    Poziom 31  
    A no widzisz, więc lipa z kompilacji, czekamy na kogos kto zgra ROMa i na JTAG.
  • #42
    michal_l12
    Poziom 10  
    Załóżmy że udałoby mi się zdobyć działającą nawigację. W jaki sposób mogę ściągnąć z niej soft?
  • #43
    N.E.M.O.
    Poziom 14  
    Nie obraź się ale najpierw bym się NAUCZYŁ CZYTAĆ ze zrozumieniem. MAM SPRAWNĄ i co z tego . Przeczytaj CAŁY WĄTEK od początku a potem zadawaj głupie pytania.
  • #44
    michal_l12
    Poziom 10  
    Nie obraziłem się N.E.M.O., nie martw się, a czytać ze zrozumieniem potrafię i cały temat czytałem wielokrotnie szukając czy czegoś nie przeoczyłem. W swoich wszystkich wypowiedziach pisałeś, że dużo robisz, próbujesz i ja tego nie podważam, ale dlaczego sam nie mogę spróbować czegoś podziałać? Najpierw piszesz że nie masz sprawnej nawigacji. Następnie gdy kolega poup sugeruje żeby kolega gsm_virus zgrał Ci potrzebne pliki piszesz, że "trzeba grzebać w środku urządzenia a to nie jest JEGO więc odpada". W następnych postach informujesz wszystkich, że masz już sprawną nawigację ale potrzeba Ci innej wersji programu AtlasMgr od tych które posiadasz. Ja osobiście jeszcze nie mam żadnej wersji tego programu ponieważ nie wiem jak się podpiąć pod to urządzenie, a skoro sugerowałeś że trzeba grzebać w środku domyślam się że przez usb się raczej nie podepnę. Stąd moje pytanie jak ściągnąć soft z działającej. Ciężko odpisać że trzeba mieć jedną z wersji programu AtlasMgr i opisać jak się podpiąć pod to urządzenie? Aha, i jeszcze jedno N.E.M.O., nie ma głupich pytań, są tylko GŁUPIE ODPOWIEDZI. Zapamiętaj na przyszłość.;)
  • #45
    N.E.M.O.
    Poziom 14  
    Ja też się nie obrażam ale nie ma głupich odpowiedzi na MĄDRE pytania. Gybyś zapytał JAK SIĘ podpiąć do sprawnego urzadzenia tobyś dostał odpowiedz a skoro pytanie padło jak ściągnąć - taką a nie inną odpowiedź dałem :] . I stąd wniosek że nie przeczytałeś do końca tego co już pisałem :]
    Aha i nie rozumiem skąd sarkazm ? po prostu opisałem moje boje z urządzeniem - wszyscy by chcieli mieć soft z guzikiem NAPRAW najlepiej podłaczany do USB :D A na mój apel o szukanie programu dostałem TAAAAAKI odzew że hej...... a tylu jęczy że nie działa.........
  • #46
    marek216

    Poziom 43  
    Nawigację ze sprawnym ROMem podesłałem N.E.M.O co jest zaznaczone w postach. Niestety skopiowanie ze sprawnej sztuki nic nie daje, bo nawigacje choć pozornie takie same to różnią się.
  • #47
    skierka21
    Poziom 10  
    Witam wszystkich
    Nie wiem jak wam sie uklada wspolpraca z kolega n.e.m.o ale mnie troche wyrolowal dostal pelnego flasha a w zamian mial dac atlasmgr2 i jak podlaczyc sie po RS juz tydzien czekam i nic , dobrze ze inni pomogli, znalazlem 2 wersje atlasmgr obie 5 ale tylko na jednej dziala i mozna wgrac Nboot,Eboot i NK image ale zczytac nic. Moze ktos ma pomysl jak wyodrebnic to z pelnego flasha. W terminalu (po rs) mozna odczytac pojedyncze sektory. Myslalem ze flash zaczyna sie od adresu 0x8C000000 i porownywalem sektory ale nie bardzo pasuje.
    String: 'eboot.nb0'
    dwImageType: 0x2
    dwTtlSectors: 0x140
    dwLoadAddress: 0x8C04C000
    dwJumpAddress: 0x8C04C000
    dwStoreOffset: 0x0
    sgList[0].dwSector: 0x40
    sgList[0].dwLength: 0x140
    Nie wiem czy dobrze mysle ale z tego wynika ze eboot powinien zaczynac sie od 0x40 sektora i miec dlugosc 0x140 sektorow, odczytalem w terminalu 40 sektor i szukalem we flahu i nic
  • #48
    N.E.M.O.
    Poziom 14  
    Kolego - powiedziałem że pomogę ale nie zawsze mam czas i nie zawsze jestem on line to po pierwsze. Po drugie '' nikogo nie roluje'' i wypraszam sobie takie stwierdzenia - jakoś nie widze postów na allegro że naprawiam za ciężką kase uszkodzone nawigacje dzięki ''super zrzutowi'' od kolegi . Wreszcie nie do końca się przyjrzałem temu zrzutowi ale jest on dziwny bo wiele sektorów jest pustych . Poza tym 4 post i juz jakieś dziwne stwierdzenia - ja takimi rzeczami zajmuje się hobbystycznie , poza tym równolegle robie kilka rzeczy i nie zawsze mam czas na to czy owo. I wreszcie wszystko to co kolega ''dostał'' jest opisane w tym poście no może oprócz podłączenia bo nazwy softów i inne rzeczy są opisane więc......
  • #49
    raf_entek
    Poziom 18  
    michal_l12 napisał:
    Witam,
    Mam podobny problem jak wielu, po błędnej edycji rejestru moja nawigacja Medion MDPNA 300 nie włącza się. Jedyną różnicą w porównaniu do innych jest to, że po włączeniu nawigacji po niebieskim ekranie i logo startowym pojawia mi się ekran (po kilku sekundach):

    MEDION MDPNA 300 / MD95895 - zawieszony

    A następnie niezależnie od tego czy nacisnę zielony klawisz V czy czerwony X czy też nic nie nacisnę, pojawia się ekran (panel dotykowy działa):

    MEDION MDPNA 300 / MD95895 - zawieszony

    Nie bardzo wiem czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji. Jeżeli ktoś wie jak to naprawić bądź ma jakiś pomysł to będę wdzięczny za każdą radę i pomoc.


    W tym przypadku uległ tylko uszkodzeniu soft nawigacji czyli "MEDION NAVIGATOR" a nie ROM ani WINCE. W takim przypadku, trzeba wrzucić na kartę 2 pliki z płyty mediona (autorunce.exe i mnavdce.CAB) i potwierdzić aktualizację.


    Zastanawiał się ktoś nad wymianą odbiornika na sirfstarIII? Ja myślałem, żeby kupić jakiś na bluetooth i wyciągnąć z tamtąd odbiornik, ale właśnie nie wiem, czy w takich urządzeniach moduł GPS jest zintegrowany z BlueTooth czy komunikuje się z nadajnikiem/odbiornikiem BT przez RS.
  • #50
    lysy1980
    Poziom 31  
    Mialem kiedys ubity moduł GPS BT Nokii, siedział tam maly moduł GPS, komunikowal sie po RS (prędkość chyba 4800, nie pamietam teraz). Moduł był montowany powierzchniowo, zreszt tak samo jak modul BT. Mozna bylo go tez podpiac pod USB po dodaniu jednego ukladu. Nie wiem jak to wyglada w sprawie jakis tanich odbiornikow GPS z BT z Alledrogo.
  • #51
    poup
    Poziom 11  
    Ja niestety dałem sobie spokuj z naprawą urządzenia. Niestety nie ten zasób wiedzy. Kupiłem nowego Larka może mniejszy ale działą. Ale z zainteresowaniem nadal sledze ten wątek.
  • #52
    michal_l12
    Poziom 10  
    raf_entek, przejrzałem 3 płyty, które dostałem razem z nawigacją, jednak nie ma tam pliku mnavdce.cab, jest archiwum rar o takiej nazwie, a w środku plik o takiej nazwie ale z jakimś dziwnym rozszerzeniem.=/ Próbowałem coś ściągnąć z neta, ale wszystkie pliki jakie znalazłem niestety są z innych modelii nawigacji i nie wiem czy mogę się nimi posłużyć.. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy rejestr w medionie w tym katalogu init w którym "grzebałem" wygląda dla tego modelu zawsze tak samo, czy to zależy od danego egzemplarza? Może ktoś umieścić screena zawartości katalogu init z tego mediona?
  • #53
    raf_entek
    Poziom 18  
    Jest na płycie Medion Navigator, wchodzisz w folder np English i tam jest folder installation, w nim są te pliki. Jak nie masz tej płyty, to ci mogę wysłać te pliki. Rejestr wygląda w każdej tak samo, chyba, że ktoś coś modyfikował. Do odblokowania nawigacji zmienia się tylko klucz gdzie jest bootAP na explorer.exe.



    Czy ktoś wie w jakim scalaku jest zapisany ten ROM? Może jest jakaś możliwość podłączyć się elektrycznie i zczytać zawartość?
  • #54
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    michal_l12 napisał:
    Może ktoś umieścić screena zawartości katalogu init z tego mediona?
    Przecież "zrzut" tej części rejestru jest na 1 stronie w tym temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=6192721#6192721
    Do zapisu / zrzutów rejestru używałem darmowego CeRegEditor, działa o ile nawigacja komunikuje się z PC (poprzez ActiveSync lub Windows Mobile Device Center).

    Poza tym dodaje parę użytków, jakie mi pozostały po tej nawigacji.
    Instalator Medion Navig. (autorunce.exe i mnavdce.cab bez map), przydaje się w przypadku komunikatu "Please insert the memory card"
    oraz zrzut całego rejestru systemowego.
    Poniższe pliki proszę traktować jako dane naprawcze lub do porównania.
  • #55
    michal_l12
    Poziom 10  
    Już działa, dziękuję za pomoc, te dwa pliki z sd pomogły.
  • #56
    antekzus
    Poziom 2  
    Witam, wykorzystam temat MEDION MDPNA 300 i zadam pytanie: czy ktos poleci mi jaką kupić kartę CF (CompactFlash) która obsługuje ten model bo z tego co wiem to sa 2 rodzaje: rozmiar 42,8×36,4 mm i grubość 3,3 mm (typ I) lub 5 mm (typ II)?
  • #57
    radzient
    Poziom 1  
    Po błędnym wpisie w rejestrze w launch50 uwaliłem navi. Nie działał też MobileRegistryEditor. Dopiero nową wersją CERegEditor 0.0.5.0 udało mi się naprawić rejestr i navi znów śmiga
  • #58
    jokerr21
    Poziom 1  
    witam, posiadam mdpna 300 md95557 z którego zostały usunięty częściowo rejestr. Po włączeni zostaje strona startowa , czy jest szansa na odbudowaniu rejestru?, urządzenie nie jest wykrywane przez active sync.
  • #59
    raf_entek
    Poziom 18  
    Niestety, pozostaje tylko wgranie flasha a tego jak do tej pory nikt nie zdobył więc pozostaje tylko serwis, chyba 80zł za to biorą.



    Polecam wymianę oryginalnego modułu z tej navi na sirfstarIII, ja włożyłem do niej moduł z odbiornika "evermore" i zniknęły wszystkie problemy z "brakiem sygnału GPS". Satelity też znajduje szybciej, zazwyczaj chwilę po uruchomieniu automapy jest sygnał GPS, gdzie z oryginalnym odbiornikiem musiałem nieraz stać na parkingu ze 3 minuty.
  • #60
    sebasenior
    Poziom 9  
    Dzień Dobry!!
    Panowie widzę, że te posty są bardzo stare ale spróbuję, otóż jak wszyscy wyżej posiadam mdpna300 95741 z niebieskim wyświetlaczem i tu jeden problem mniej dzieła świecąca dioda na dole jako, że jestem totalnym LAIKIEM mam pytanko. Czy któryś z Panów podejmie się naprawy tego urządzenia???? Z góry Dziękuję