Witam
Kupiłem w/w model nawigacji i poszukuje informacji - instrukcji jak odblokować i co zainstalować chodzi o am ...
Serdeczne dzieki za poradę
MEDION MDPNA 300 - MD95895
Witam, Panowie mam pytanie. Kupiłem Mediona PNA500T, chciałem na nim zainstalować AM 5.0.5, wszystko fajnie się wgrało i myślałem że wystartuje (pokazała się już klepsydra), i nagle komunikat:"nie znaleziono w systemie skórek dla rozdzielczości (CXxCY): 320x240".
Ktoś się spotkał już z takim problemem?? Jak to zrobić??Jeżeli można to proszę o jakieś porady bądź sugestie,będę bardzo wdzięczny.
Wystarczyło tylko przeinstalować aplikację bądź wgrać ją od nowa na kartę i cała filozofia. Chyba że miałeś na starcie uwaloną aplikację. No i oczywiście restart urządzenia.
Posiadam nawigacje MEDION mdapna300 - mda9557
Po kolejnym wylączeniu i ponownym wlączeniu jest niebieski ekran .
Nie odpala sie windows 4.2 ce.
Nawigacja była odblokowana .
Niema dostępu do menu serwisowego .
Nie reaguje na twardy restart .
Szukam adresu serwisu .
1. Podpinamy urządzenie włączone do komputera i łączymy z activsynkiem
2. Ściągamy program Register Workshop i włączamy go mając podpiętą nawigacje
3. Następnie: File/connect mobile device registry/HKEY_LOCAL_MACHINE/init/
4. Ostatni plik w tym folderze init klikamy dwa razy i zmieniamy nazwę jego na: explorer.exe i zatwierdzamy
5. Odpinamy kabel USB i urządzenie resetujemy bądź wyłączamy i ponownie włączamy i cieszymy się normalnym Windowsem
6. Nie wolno dopuścić do tego żeby się całkiem rozładował, bo jak się to stanie to nakładka wróci i trzeba będzie operacje powtórzyć.
pobawcie się ale gdzieś widział takie aplikacje na kartę sd i samo się odblokowywało w Windowsie
Proszę o kontakt z ludkami mającymi UWALONEGO MDPNA300 -niebieski ekran , stoi na planszy tytułowej . No idealnie by było jakby ktoś miał np . sprawną i drugą niesprawną istnieje myśle szansa na naprawę.mam takowy do testów i udało sie pare rzeczy niestety już jest tak uwalona że trzeba mi świeżej krwi . Jak dostane sprawną do testów (odeśle sprawną a może i dwie ) może uda sie coś zrobić z uwalonymi.
Na Allegro pojawilo sie duzo tych navi sprzedaje firma pro***s .
Sprzedaja niby sprawne ale z rozwalonymi bateriami bez kart pamieci i wciskaja ludziom ze one nie maja baterii i nigdy nie mialy... moze kup tego bubla jak masz wiecej to cos wymyslisz.
Nie ma baterii........ buhahha..... eh co to się nie wymyśli żeby ludziom coś wcisnąć- BATERIA a raczej BATERZYSKO taka wielka jest na 1000% więc to bzdura.Co do zakupu nie zamierzam inwestować jakiś pieniędzy w to bo jedną już mam... poza tym trochę rzeczy na płycie znalazłem ciekawych a widzę że ludki maja problemy więc... . Może będzie sposób na ożywienie i tyle.
RATUNKU
Po kolejnym wyłączeniu i ponownym włączeniu jest niebieski ekran z wpisem w lewym rogu MDPNA300 v1.3 .
Nie odpala się windows ce.core 4.2
Nie reaguje na twardy restart .
Niema dostępu przez ActiveSync
Witam no to ja się dopisze jako kolejny który uwalił ta nawigację z ta różnica że model MD 95379
Mam identyczne objawy jak Kolega Edisonn1975 przy czym nie wiem jak zrobić twardy reset.
Po kolejnym wyłączeniu i ponownym włączeniu jest niebieski ekran z wpisem w lewym rogu MDPNA300 v1.3 .
Nie odpala się windows ce.core 4.2
Niema dostępu przez ActiveSync
w załączniku dodałem plik który trzeba wgrać na czystą pamięć i zrobić reset czyli wcisnąć taki cypideusz przy gnieździe zasilania oczywiście trzeba to zrobić przy wyłączonym GPSie czyli wyłączyć urządzenie włożyć kartę z wgranym plikiem wcisnąć reset i przytrzymać podczas uruchomienia przyciskiem przy ekranie , jeśli będzie jakaś reakcja ze strony Mediona można udać się do serwisu , jeżeli nie to naprawa będzie nieopłacalna - prawdopodobnie trzeba będzie odnowić pamięć wewnętrzną wymontowując ją z wewnątrz urządzenia.Panowie niestety niema co czarować f-ma Pro**** sprzedająca te cacka także je naprawia dlatego nimi handluje.
Moderated By marek216:
Program dostępny za free http://www.wolfgang-rolke.de/ . Prawdę mówiąc nie widzę jego zastosowania dla tego problemu . Za prowizję punktową dla czegoś co jest za free w sieci następnym razem "nagrodzę".
Zrobiłem zgodnie z instrukcja. Nagrałem plik na czystą kartę SD wsadziłem do czytnika w urządzeniu. Trzymając przycisk resetu ( ten cycek koło wtyczki od zasilania) włączyłem urządzenie i żadnej innej reakcji niż pojawienie sie tego nieszczęsnego ekranu z napisem MDPNA300 v1.3 .
Może ja cos źle wykonuje za krótko lub za długo trzymam włączony przycisk power lub reset. Będę bardzo wdzięczny za łopatologiczne wytłumaczenie jak to dokładnie zrobić. Krok po kroku.
Ehh kolega @Edison1975 najpierw krzyczy o pomoc a potem udaje experta . Widze że administrator mnie uprzedził - więc dodam raz jeszcze TEN program nic NIE DAJE i o niczym nie informuje. Poza tym w przypadku jak wisi na bootscrenie albo jest niebieski ekran i TAK URZĄDZENIE nie czyta żadnych kart więc jak może przejść test. Powiem tak mam w domciu trzy takie urządzenia i walcze z nimi jak będą konkretne efekty dam znać na forum - dodam jeszcze jedną ciekawostkę coby nieco zaostrzyć apetyt.
Jak ktoś ma takie uszkodzone urządzenie to niech zobaczy na dole pod spodem przy właczaniu POWINNO być widać przez obudowe małą świecącą diodkę jak przy starcie się świeci to znaczy że jakaś szansa na ożywienie jest bo DZIAŁA BOOTLOADER:D jak nie to trup totalny- choć zawsze pozostaje jeszcze JTAG ale to jak się uda naprawić te z dobrym bootloaderem.
A więc i ja dam kilka wyjaśnień. Ta nawigacja jako jedyna zapamiętuje swój rejestr systemowy, a jej odblokowanie polega na drobnej zmianie w rejestrze opisał to wyżej kolega maxpoter z tym że nie zgadzam się z pkt 6
maxpoter wrote:
6. Nie wolno dopuścić do tego żeby się całkiem rozładował, bo jak się to stanie to nakładka wróci i trzeba będzie operacje powtórzyć.
Ten MDPNA300 od Mediona, w ogóle nie resetuje rejestru a zapamiętuje go na wieki, powiem więcej wszelkie zmiany w rejestrze dokonane na odblokowanym WindowsCe są zapamiętywane.
Co do wypowiedzi kolegi N.E.M.O., to potwierdzam że że jak nie wczytuje Windowsa (w przypadku odblokowanego), lub nie wczytuje Medion Navigator5 (tzw. zablokowany na standardowej aplik. nawigacji) to nie odczytuje kart pamięci.
Aplikacja, która wzbudza AutoRunCe.exe z karty to właśnie BootAP.exe (jak zmienisz w rejestrze na explorer.exe to navi będzie odblokowana ale bez sprawdzania czy jest AutoRunCe na karcie), którą uruchamia się jako ostatnia i ma swój wpis w rejestrze,
poniżej wklejam tą część rejestru, oryginał
A i rzeczywiście przy sprawnej nawigacji widać tą zieloną diodę pod spodem (zapala się przy włączeniu i gaśnie przed screenem z MDPNA300 v1.3).
Ta nawigacja nie posiada również opcji "Hard Reset", jedyna opcja to przy sprawnym i działającym MDPNA300 z nie zmienionym rejestrem, BootAP.exe na swoim miejscu, to podanie na karcie pamięci dwóch plików autorunce.exe i mnavdce.CAB wówczas podczas następnego uruchomienia, zostaniesz zapytany "Do you want to update/reinstal navigation software?", a jeżeli navi jest już odblokowana (w rejestrze BootAP.exe zmienione na explorer.exe) to takie auto-uruchomienie nie nastąpi.
Ponieważ ten GPS jest u mnie na "gościnnych występach", to próbowałem już zgrać z niego boot loader i obraz ROM z WinCE za pomocą BootBlaster_1.18 , ale zapisują się same śmieci, OSloader-1.5.6 również nie potrafi zrzucić ROM do pliku.
Nie bardzo rozumiem dlaczego kolega próbuje używać oprogramowania z PPC na CE NET ?? TE programy nie będą tu działać.
Powiem tak . Bardzo potrzebuje SPRAWNEGO MDPNA300 .Mam jak pisałem uszkodzone 3 sztuki z czego jedna jest martwa totalnie po wgraniu złego BOOTA a dwie mają sprawny boot ale ....
OTO WYNIKI DOTYCHCZASOWEJ WALKI:
1. Udało mi się podpiąć konsole szeregową do tego urządzenia oto log:
WinCE NAND Boot v2.01
Nov 29 2005 15:37:34
Read Flash ID...
Manufacture ID: 0x000000ec
Device ID: 0x00000075
TOC Block: 0x00000001
NANDXIP Block: 0x00000034
EBOOT Block: 0x00000002
DM Block: 0x00000035
Image start Block: 0x0000009d
Image Blocks: 0x00000000
Hold any key when reset/power on to enter NBOOT menu
1): Launch NK
2): Launch EBOOT
3): Launch DM
4): Enter NBOOT USB Mode for Updating Bootloaders
5): Erase the Whole NandFlash except NBOOT and Reset TOC!
6): Show NBOOT Menu: ENABLED
7): Dump Nand Content
Enter your choice:
większość z urządzeń z tzw. niebieskim ekranem miała wykonaną opcje nr 5 czyli skasowany flash i skasowany TableOfContents -TOC oprócz NBOOTA i tu dochodzimy do ....
2.Bootloaderów- są DWA w tym urządzeniu . Pierwszy główny STARTOWY to NBOOT- nand boot - udało mi się UKATRUPIĆ urządzenie wgrywając do niego przez usb (tak tak do niesprawnego niby) nowy NBOOT od nie tego modelu . Efekt TRUP TOTALNY - WNIOSKI NIE RUSZAĆ POD ŻADNYM POZOREM NBOOTA!!!!!!!!! O wiele ciekawszy jest EBOOT - ethernet bootloader > Po wgraniu prawidłowego PRZEZ USB - (TAK JEST TAKA MOŻLIWOŚĆ O NIEJ W PKT4- nawet na martwym urządzeniu.) mamy odpalone menu z którego możemy flashować z USB , KARTY MMC/SD itp itd. i TU można wgrać rom odpalenie którego następuje z opcji 1 z NBOOTA czyli LAUNCH NK .
3.Komunikacje z NBOOTEM przez USB otrzymujemy odpalając opcje nr 4 czyli Enter NBOOT USB Mode for Updating Bootloaders. Przy odpowiednim sofcie mamy możliwość wgrania NBOTA (NIE RUSZAĆ- póki niema JTAGA!!) no i EBOOTA który umożliwiłby wgranie softu docelowego czyli CENET!
4. Co jest potrzebne . No zawartość sprawnego czyli NBOOT , EBOOT , NK czyli rom oraz SOFT POZWALAJĄCY to wgrać. Uprzedzając pytania wiem jaki to soft bo się bawie nazywa się to ATLASMGR- i tu prośba MAM DWIE WERSJE czyli AtlasMgr2 w rzeczywistości jest to wersja 1.1 oraz AtlasMgr5 czyli AtlasMgr_GPIO2-6.
Pierwsza z nich działa z naszym PNA i pozwala na mieszanie ale nie ma opcji BACKUPU -druga MA ale nie działa z naszym urzadzeniem,
WIEM z innych forum że są wersje od 1.1 poprzez 3 ,4 ,5 aż do 6.2.1 ale NIE MOGĘ NIGDZIE ICH NAMIERZYĆ! i TU PROŚBA O SZUKANIE TAKIEJ WERSJI!!!
No narazie TYLE...... czekam na odzew..... tylu ma uwalone.....
1.Nie lecę na punkty po prostu nie zwróciłem uwagi na opcję REZYGNUJĘ Z WŁASNEJ PROWIZJI
2.Nie uważam się za eksperta , zwróciłem się do serwisu specjalizującego się w naprawach GPS o pomoc , gdzie polecono mi zrobić tak jak opisałem co w efekcie i tak mi nie pomogło
A nie będąc orłem tak jak inni też staram się pomóc takim jak ja nic nie wiedzącym.
Nie bardzo rozumiem dlaczego kolega próbuje używać oprogramowania z PPC na CE NET ?
A dlatego że nie jest to moja nawigacja, a jak już wyżej napisałem "na gościnnych występach" czyli "znajomy znajomego coś tam wiedział że można coś zrobić i czy ja bym mógł się tym zająć", jako że nie jest to mój fach, to spróbowałem zgrać cokolwiek z tej navi (bo widzę że problem z nią macie) co miałem pod ręką bez zgłębiania tematu.
Jak na razie klient nie odebrał jej ode mnie, to leży sprawna i odblokowana.
Co do samej aplikacji AtlasMgr rozglądnę się po necie i o ewentualnych sukcesach poinformuję.
To jeżeli gsm_virus ma działające takie urządzenie to może byłby tak miły i zgrał N.E.M.O potrzebne pliki czyli NBOOT , EBOOT , NK czyli rom. Tak tylko dywaguje ale nie ukrywam że miło by było jak by ktoś postawił na nogi te nawigację po zabawach z rejestrem. PS moja świeci zielona dioda jak sie włącza ( ta malutka z tyłu).
ehh kolego @poup to nie takie proste - bo trzeba grzebać w środku urządzenia a to nie jest JEGO więc odpada. Mam obiecaną jedną na chodzie od jednego kolegi z forum (chciałem napisać miłego ale to by była za duża ''wazelina'' )Więc może jeszcze powalcze ......
Ehh napisze co się dzieje bo dostaje ''śmieszne maile'' że niby miałem coś robić a tu cisza hihi. Ok mam dostałem sprawną NAVI. Kilka informacji.
Jak ktoś ma uwaloną na ekranie startowym to jak włącza z podłączonym USB to przez 10-15sek jest niebieski ekran a potem stoi na boocie. Ten czas jest to czas kiedy urządzenie czeka na wgranie softu w formacie NK.nb0 . Opcja wgrania NK jest nie aktywna w AtlasMgr ale przy starcie są stery do usb do AtlasMgr-a to ta opcja się uaktywnia. Problem jest jeden.. NIE MAM MOŻLIWOŚCI ZGRANIA niczego ,wgrywać mogę praktycznie wszystko NBOTA, UBOTA oraz NK czyli soft. Naprawa tych co stoją na boocie jest banalna bo wystarczy mieć NK i wgrać po włączeniu ....... jedno ale........... trzeba To mieć.... NADAL SZUKAM i jak widzę po ''ogromnym'' odezwie że ''wielu szuka'' :] AtlasMgr w RÓŻNYCH WERSJACH. W tych nowszych JEST OPCJA zgrywania NBOOTA , EBOOTA ale ta jedyna którą mam nie działa poprawnie z naszym pudłem.
A teraz niestety dobra czyli zła informacja - czyli dlaczego się bawię bo to przecież dość wiekowe urządzenie. AM 5 czy inne programy działają BARDZO DOBRZE na tym sprzęcie a duży ekran mimo nie najciekawszej rozdziałki spisuje się OK> wiec ......