logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa HCM TVS 7035: Linie powrotu i palący się rezystor po wymianie trafo

rajolek 05 Mar 2004 03:56 1424 5
REKLAMA
  • #1 532132
    rajolek
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Dostałem do naprawy HCM- a TVS 7035, zupełnie martwy. Po sprawdzeniu okazało się, że jest walnięta przetwornica i to dość mocno ponieważ były pęknięte diody prostownicze. Po za tym walnięty tda 4601, kondzie itp. Po uruchoimieniu przetwornicy telewizor wystartował na 10 minut ale był wyraźnie za wąski, po czym padła dioda w odchylaniu BY 299. Po wymianie diody na BY 399 telewizor wystartował ale zaczął palić się trafopowielacz 1192.0057. Podstawiłem więc nowe trafo (zamiennik HR 7140) i tu zaczął się problem. Telewizor wystartował ale na ekranie pojawiły się linie powrotu a obraz jest ledwie co widzialny. Po za tym pali się rezystor dochodzący do scalaka matrycy (jest to napięcie odcięcia kineskopu). Koledzy pomóżcie, co jeszcze może być, do czego się przyczepić, gdzie jeszcze szukać ? Nie mam schematu więc nie wiem czy są wszystkie napięcia zasilające. Po za tym nie mam już pomysłu co robić dalej.

rajolek
  • REKLAMA
  • #2 532221
    PK2006
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Witam!Po nitce do kłębka!Sprawdż co powoduje palenie się tego rezystora(po ścieżce).Może trafo po padnięciu uszkodziło matrycę?Powodzenia!
  • REKLAMA
  • #3 532225
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Zobacz, co Ci przywiera (TDA3505?) po tym rezystorze, który się pali. Prawdopodobnie stary trafopowielacz podał zmienne napięcie w obwód 'ABL.' i narobiło tam trochę bałaganu - mogło uszkodzić w/w scalak, albo jakiś inny półprzewodnik w tym obwodzie (nie wiem, jak to tam jest 'urządzone').
    Nie trać ducha; to jest w sumie dość prosty tv (robiłem kiedyś coś takiego pod nazwą Szymmar TVS7035).
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 537534
    rajolek
    Poziom 11  
    Dzięki za dotychczasowe rady !
    Jeżeli chodzi o TDA 3505 to też myślałem, że jest uszkodzony, podstawiłem nowy juz poprzednio (przepraszam nie pisałem o tym wcześniej) bez rezultatu. Sprawdzę jeszcze inne scalaki na tej płytce.
    Jak coś znajdę to jeszcze się odezwę.

rajolek
  • REKLAMA
  • #5 1296572
    rajolek
    Poziom 11  
    Inne scalaczki na tej płytce okazały się sprawne, musi być coś innego. Może ktoś z kolegów fachmanów mógłby coś doradzić, za co z góry dziękuję.
    rajolek
  • #6 1297655
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6550
    Ja mam to samo. Strzelało trafo WN. Na nowym HR7140 pali się R571(ten sam co opisane wyżej) a obraz monitor.
    Na ten opór idzie ok.180V więc na PK cos nie tak. Chyba te nowe trafo niekoniecznie to zamiennik. Wstawiam zaizolowane stare. Za pół godziny napiszę o wynikach.
REKLAMA