Witam
To mój ostatni projekt nad którym pracowałem więc może kogoś zaciekawi temat.
Temat pogodówki do pieców C.O. na paliwo stałe jest trudny,
a sterowniki do pieców z ręcznym zasypem praktycznie nieosiągalne.
Głównym celem było zabezpieczenie pieca przed nadmiernym wzrostem temperatury w sezonie letnim !!!
Tak, w letnim, bo właśnie wtedy zamykam zawór sterujący i używam pieca do podgrzewania C.W.U.
Aby zrozumieć zasadę działania przedstawię schemat hydrauliczny mojej instalacji C.O.
Najłatwiej przy pomocy obrazka:

Jako sterownik użyłem platformę ALIX 1C, bo normalnie służy jako router dla 80-hostów, serwer www, ftp, plików, a pogodówka jest tu dodatkiem.
Pozatym ma mały pobór prądu (około 7-10W) i działa na 12V bez dodatkowych zasilaczy.
Sterownik odczytuje temperaturę z kilku czujek (DS1820) i na tej podstawie włącza pompę C.W.U. oraz otwiera zawór sterujący (czyli puszcza wodę w kaloryfery)
Zawór sterujący jest wykonany na zwykłym silniczku który napędza śrubę z ruchomą nakrętką. Wygląda to tak:

Ponieważ wszystko musi być bezpieczne, sterownik można jednym ruchem ręki zdemontować.
Widok od dołu (widać wyłączniki krańcowe)

Widok z boku

Mocowanie na zaworze

A oto mój piec:

Sterowanie odbywa się przy pomocy zmiany polaryzacji silnika i odcięcie zasilania.
Precyzyjne otwieranie zaworu realizuje przez włączanie silnika na krótki okres czasu (1s).
Całkowite otwarcie trwa 80s, więc sterownik zapisuje sobie aktualną pozycję na tej podstawie.
Algorytm jest stale dopieszczany więc pewnie jeszcze to nie jest wersja ostateczna.
Dodatkowo będzie niezależny układ który będzie pilnował aby po przekroczeniu temperatury alarmowej na piecu, otworzył zawór na max.
A pozatym dostaję informację smsem (przez darmową bramkę) o: przekroczeniu żądanej temperatury, wygasaniu w piecu, mogę również regulować temp przez smsa oraz przez stronę www (wap).
Tak wygląda wygenerowany wykres:

Na razie tyle, później mogę opisać więcej.
Cool? Ranking DIY