Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pioneer DEH-P5800MP nie włącza się

stopi 30 Wrz 2008 13:23 1525 0
  • #1 30 Wrz 2008 13:23
    stopi
    Poziom 28  

    Witam serdecznie!

    Mam problem, który wygląda następująco: radio nie włącza sie w ogóle. Niestety ze schematu nici, bo jedyne co udało mi się znaleźć to schemat od P580MP, który niewiele ma wspólnego z rzeczywistym radiem P5800MP. Poszukiwania w sieci spełzają na niczym... To co udało mi się doświadczalnie sprawdzić:

    Sprawdziłem regulator napięcia NJM2388 który ma 4 nóżki: jedna V-IN, druga V-OUT , trzecia GND, czwarta ON/OFF. Generalnie na nóżce V-OUT powinno pojawić się 8.4V po podaniu napięcia załączającego na nóżke ON/OFF. Doszedłem, że ON/OFF jest połączona bezpośrednio z jedną z nóżek procka, czyli wynika, że procek "załącza" radio załączając stabilizator NJM2388. Z dokumentacji wynika, że przy "wiszącej w powietrzu" nodze ON/OFF powinno być 8.4V na V-OUT i tak też jest, czyli NJM jest sprawny.

    Dwa tranzystory w układzie zasilania 2SD2396 też są sprawne. Są na nich jakieś napięcia, poza tym nie wykazują żadnych przebić. Generalnie po włożeniu panela, czyli zwarciu przycisku "DETACH SENSE"(bo panel dotyka takiego cycka gdy się go włoży - tak też wynika ze schemactu od 580MP) powinno świecić sie podświetlenie wlotu płyty CD, czyli dwie diody LED w panelu, a nic do nich nie dociera. Diody LED w panelu są sprawne (wylutowałem i świecą). Niestety jest tam sporo półprzewodników (diod Zenera i diod zwykłych), których wartości nawet nie znam, żeby je popodmieniać i sprawdzić czy ruszy. W pomiarach wydają się sprawne (brak jakichkolwiek przebić).

    Najlepsze jest to, że po włożeniu właśnie panela (czyli zamknięciu stycznka DETACH) nic się nie podświetla, a powinno - nawet bez włączenia radia. Wynika z tego, że procek podaje na nóżkę ON/OFF układu NJM2388 napięcie załączające, ale nawet jak pozostawię nóżkę "otwartą" to 8.4V się pojawia, ale diody w panelu ani rusz....

    Radio podłączam oczywiście pod dosyć wydajny zasilacz 12V, zarówno na linie BACK UP (kabel żółty) jaki VCC (kabel czerwony). Masę daję standardowo na obudowę. W części panela z diodami LED są tylko dwa rezystory SMD (sprawne) jakiś kondensatorek SMD i mikroswitch EJECT, więc problem tkwi ewidentnie w płytce głównej radia.

    P.S. Czy może ktoś się orientuje, że któreś radio ma podobny schemat i proce sterujący? Chociaż bym doszedł do czego są które jego nóżki. Tkwi tam Pioneer PE5468A oraz jeszcze jeden istotny scalak Pioneer PML009A. Poza tym parę małych układzików, no i koniec mocy, ale do niego zasilanie normalnie dochodzi.

    0 0
  Szukaj w 5mln produktów