Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Candy Acs 650 -brak wirowania

Marcinzabrze 01 Paź 2008 17:03 2500 8
  • #1 01 Paź 2008 17:03
    Marcinzabrze
    Poziom 17  

    Witam
    Pralek nigdy nie naprawiałem więc się nie znam. Mam problem taki że nie działa samo wirowanie już dłuższy czas a teraz dzieje się tak że po zakończeniu programu 60° nie wiruje. Program kończy się bez wirowania. Od czego zacząć?

    0 8
  • #2 01 Paź 2008 23:26
    schnauzerman
    Specjalista AGD

    Możesz zacząć od sprawdzenia drożności układu spustowego.

    0
  • #3 01 Paź 2008 23:36
    Marcinzabrze
    Poziom 17  

    Drożność jest sprawna... wszystko wyczyszczone. Mi się wydaje że to coś z programatorem bo chyba nie podaje napiecia na przekaźnik bodajże o ile on tam jest bo niema efektu "cyknięcia".Są może jakieś schematy jakie napięcia i które powinny być aktywne przy programatorze?

    -1
  • #4 01 Paź 2008 23:53
    schnauzerman
    Specjalista AGD

    Sprawdź i wyczyść układ hydrostatu, komorę i wężyk.

    0
  • #5 02 Paź 2008 11:33
    Marcinzabrze
    Poziom 17  

    Na pralkach się wogóle nie znam więc gdzie to znajde???

    0
  • #6 02 Paź 2008 13:43
    tadziu47
    Poziom 22  

    Witam !
    kol. schnauzerman napisał ;
    Sprawdź i wyczyść układ hydrostatu, komorę i wężyk.

    Miałem nie tak dawno takie samo uszkodzenie w pralce CANDY CB86T
    [ TEMPO ] .
    Wymieniony hydrostat znajduję się w pobliżu programatora .
    Dochodzi do niego plastykowa [ przezroczysta ] rurka igielitowa .
    Czasami wystarczy tą rurkę zdjąć i dobrze ją przedmuchać . :!:
    Tak było w moim przypadku .
    Pozdrawiam !:D

    0
  • #7 11 Paź 2008 16:20
    Marcinzabrze
    Poziom 17  

    Dzięki chłopaki wielkie za pomoc bo faktycznie mieliście racje, był stasznie zasyfiony cały układ od rurki, grzałka i wszystko po drodze. Wyczyściłem wszystko ale:
    niestety nadal NIC,tzn. automat nie wiruje i podczas programu obojętnie jakiego to naciągnie wody raz na początku programu, następnie już nie dopuści jej ani też nie wypuści.... niewiem co robić??? ps. ten układ hydrostatu jest chyba w porządku bo nie jest brudny i gdy lekko dmuchne w niego to "cyka" więc chyba ok. Od czego teraz zacząć, mnie się wydaje że teraz coś elektycznego,elektronicznego będzie zepsute... jak myślicie?? pozdrawiam i czekam na pomoc

    0
  • #8 11 Paź 2008 18:52
    nares
    Specjalista AGD

    Układ hydrostatu to nie tylko hydrostat i rurka, ale, co najważniejsze, pogrubienie układu znajdujące się na dolnym zakończeniu wężyka i zwane komorą ciśnieniową - to należy wyczyścić.

    0
  • #9 11 Paź 2008 21:34
    Marcinzabrze
    Poziom 17  

    nares napisał:
    Układ hydrostatu to nie tylko hydrostat i rurka, ale, co najważniejsze, pogrubienie układu znajdujące się na dolnym zakończeniu wężyka i zwane komorą ciśnieniową - to należy wyczyścić.


    No właśnie o to michodziło że pełno w tym syfu było i kamienia i to całe wyczyściłem... niestety nic, teraz już pralka nawet wody nie chce naciągnąc- co może być?? programator? Da radę go jakoś sprawdzić? jakoś zmostkować,zewrzeć pewne styki i sprawdzić czy to rzeczywiście on? albo ta płyta z wyświtlaczem jest strzelona? bo to elektroniczny programator.?? od czego zacząć? pompki są dobre, grzałka też. co dalej robić???

    Dodano po 1 [godziny] 48 [minuty]:

    Dzieje się tak: podczas załączenia obojętnie jakiego programu to zaczyna od wypuszczenia wody, gdy mu lekko dmuchne w hydrostat, bo od pompy mam odłączone przewody i miernikiem mierze napięcie, to wtedy gdy zewrzą sie styki w hydrostacie wyskakuje błąd E04. co dalej robić?

    Dodano po 20 [minuty]:

    aha i jeszcze jedna rzecz i pytanko -na hydrostacie jest napięcie 75V,230V,i 0V czy te 75 to normalne czy za mało? nie powinno być 230?

    0