Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
SterControl
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Laptop fujitsu-siemens m7400. Nie chce się włączyć

BARTOSZEL 02 Paź 2008 15:21 3971 5
  • #1 02 Paź 2008 15:21
    BARTOSZEL
    Poziom 10  

    Witam!
    Zostawiłem laptopa z rozładowaną baterią, po dwóch dniach chciałem włączyć i już sie nie dało. Próbowałem kombinacji: wyłożyłem baterie i sam zasilacz podłączyłem - nic. Po naładowaniu baterii z zasilaczem -nic. Po wyjęciu naładowanej baterii i wsadzeniu jej z powrotem zaświeciła się kilka razy dioda kontrolująca pracę dysku.Wykluczam też awarie włącznika. Bardzo proszę w miarę możliwości wystawcie jakieś diagnozy, wskazówki.
    Pozdrawiam Bartek

    0 5
  • SterControl
  • #2 02 Paź 2008 21:21
    andyborowicz
    Poziom 12  

    Czy w momencie gdy wciskasz przycisk Power dzieje się cokolwiek? Jakakolwiek reakcja diód czy panela? Cokolwiek słychać (płytę, dysk)? Czy zupełna martwica?

    0
  • SterControl
  • #3 03 Paź 2008 10:34
    BARTOSZEL
    Poziom 10  

    Tylko jak sie wyłoży baterie i ponownie ją włoży to zaświeci się dioda pracy dysku i słychać startowanie dysku. Dysk twardy wyłożyłem, ale to nic nie dało. Nic innego nie włącza się

    0
  • #4 04 Paź 2008 10:21
    andyborowicz
    Poziom 12  

    Na leżącej części lapa jest taki styk, wyłączający lapa w momencie zamknięcia. Zobacz czy się czasem nie wcisnął i nie zablokował. Wiem, że trywialne - ale miałem kiedyś taki przypadek.
    Proponuję też pomierzyć napięcie na baterii, może jest totalnie rozwalona, i mimo próby nie ładuje się.
    Jeśli bateria jest OK to problemu szukałbym na płycie głównej. Ale to już musisz rozebrać lapka. Z zewnątrz (poza tym o co pytałem) ciężko jest postawić jakąkolwiek diagnozę.

    0
  • #5 04 Paź 2008 18:20
    BARTOSZEL
    Poziom 10  

    Na baterii jest 15v gdzie powinno być 14.8v. okazało sie jeszcze, że kabel od zasilacza był uszkodzony (piesek) i dawał różne napiecia. Najprawdopodobniej laptop nie żyje przez to że podłączyłem zasilacz bez baterii, ale czy nie ma żadnego bezpiecznika w tym przypadku???

    0
  • Pomocny post
    #6 04 Paź 2008 22:37
    andyborowicz
    Poziom 12  

    Jeżeli sam zasilacz nie jest uszkodzony i nie przepuszczał dużych napięć na wyjście - to lapa nie powinno uszkodzić. Zresztą w zasilaczu na taką okoliczność musi być bezpiecznik. Może wywaliło właśnie tam - i ani bateria Ci się nie ładuje, ani lap nie działa z podłączonym zasilaczem.
    Jeśli masz możliwość, spróbuj zadziałać innym zasilaczem. W ostateczności jeszcze załóż inną baterię, żeby wykluczyć jej awarię.

    0