Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
HELUPOWER
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Polonez — nie można uruchomić

02 Paź 2008 21:36 2910 27
  • Poziom 9  
    Witam wszystkich.
    Mam problem jak w temacie. Samochód rocznik 1993 1.6 GLE, benzyna (bez gazu). Od pewnego czasu były problemy z odpaleniem, a dzisiaj kompletna klapa. Wszystko się kręci, ale nie zapala. Świece wymieniłem — nie pomogło. Musi gdzieś być jakaś nieszczelność, bo silnik jest trochę zachlapany właśnie wkoło świec. Niekiedy i pod samochodem pojawiały się plamy. Kumaty zbytnio w tym wszystkim nie jestem, ale może nic wielkiego nie trzeba naprawiać i korzystając z tutejszych rad coś bym zdziałał. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
  • HELUPOWER
  • Poziom 38  
    kopułka ,palec, zaglądałeś tam?
  • Poziom 13  
    Sprawdziłeś, czy na świecach przed i po wymianie pojawia się iskra? Może nie masz kłopotu z zapłonem, tylko z dostarczeniem paliwa do cylindrów
  • Poziom 9  
    Sorry, ale "kopułka" i "palec" niezbyt wiele mi mówią.

    Świece wymieniałem kilka tygodni temu i w zasadzie po tej wymianie nic się nie zmieniło — dalej pojawiały się problemy z uruchomieniem, ale jak już odpalił to chodził bez problemów.
    A co z tym zachlapaniem wkoło świec, bo ono chyba nie jest normalne (wcześniej tego nie widziałem)?
  • Poziom 12  
    może podkładki troszke puszczaja ale to nic aż tak wielkiego spróbuj sprawdzić układ paliwowy. jak to 1.6 to na jednopunkcie może silniczek krokowy albo wtryskiwacz zabrudzony. spróbuj też tak: mój ojciec miał kadetta 1.6 na jednopunkcie i miał malą dziurkę wywierconą na obudowie filtra powietrza (nad przepustnicą )zatykaną śrubką i rano strzykawką wtryskiwał tam 3-4 cm3 benzyny i uwierz nawet w największe mrozy zapalał za 1 przekęcęceniem . i ani akumulatora i rozrusznika nie trzeba było piłować.
  • Poziom 14  
    Kopułka i palec to jest aparat zapłonowy.
  • HELUPOWER
  • Poziom 10  
    Witam,mam bardzo podobny problem. Rano na benzynie nie odpala natomiast na gazie bez problemu. Gdy silnik jest ciepły odpala bez problemu na benzynie. Podobno coś się stało z automatycznym ssaniem może ktoś wie jak sobie samemu z tym poradzić ?
  • Poziom 33  
    Do założyciela tematu. A jakie jest ciśnienie na cylindrach? Może to już koniec?
  • Poziom 9  
    Nie wiem jakie jest ciśnienie w cylindrach — jak je zmierzyć? I dlaczego miałby to być ewentualnie "koniec"?
  • Poziom 33  
    Myślę, że powinieneś odholować samochód do mechanika.
  • Poziom 14  
    marek1977 napisał:
    Myślę, że powinieneś odholować samochód do mechanika.


    I to jest najlepsza rada. Czytając te posty wnoskuję że nie masz zielonego pojęcia o czymkolwiek poza tym że pod maską masz silnik. Wyjdzie to na dobre i silnikowi i Tobie gdybyś niedaj Boże chciał tam włożyć swoje łapy. Sorry że tak brutalnie ale inaczej nie umiem.
  • Poziom 9  
    Myślałem, że to być może jakaś typowa usterka i od razu będzie wiadomo w czym rzecz. Mechanikiem samochodowym faktycznie nie jestem, ale gdyby np. okazało się, że wystarczy wymienić moduł, to raczej bym sobie poradził. A tak rzeczywiście pozostaje holowanie albo ściągniecie na miejsce jakiegoś fachowca. Tak czy inaczej dzięki Wam.
  • Poziom 14  
    Jasiek14 - np. brak iskry na świecach wcale nie musi oznaczać że winny jest moduł i na odwrót, to że masz iskrę na świecach wcale nie oznacza że moduł jest dobry. Po co Ci doradzać np wymianę modułu jeżeli on będzie dobry a okaże się że masz przestawiony zapłon lub uszkodzony tylko przewód WN? Poniesiesz wcale nie mały koszt zakupu nowego modułu i będziesz na nas psy wieszał.
  • Poziom 14  
    rocco69 napisał:
    Podobno coś się stało z automatycznym ssaniem może ktoś wie jak sobie samemu z tym poradzić ?


    Polonezy nigdy nie miały automatycznego ssania. Przyczyną może być zapieczony wtryskiwacz lub uszkodzona pompa paliwa.
  • Poziom 28  
    Witam serdeczie.Sprawdź czy masz iskrę.Podłącz jakąś świecę do przewodu wysokiego napięcia i połóż na metalową obudowę silnika.Jak Ci ktoś pokręci rozrusznikiem powinna być iskra.Jak nie ma to sprawdź ciągłość przewodu moduł(taka aluminiowa puszka z żeberkami po prawej stronie)- aparat zapłonowy.Ma zieloną koszulkę i najczęściej pada pod kopułką( taka brązowa do której idą przewody od swiec).Wystarczy pociagnąć i jak rozciąga się to znaczy,że jest pęknięty w środku.Nowy kosztuje kilkanascie złotych a wymiana jest bardzo łatwa.Pozdrawiam.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Zdejmij kopułkę i zobacz czy palec się obraca przy kręceniu rozrusznikiem
  • Poziom 15  
    rocco69 napisał:
    Witam,mam bardzo podobny problem. Rano na benzynie nie odpala natomiast na gazie bez problemu. Gdy silnik jest ciepły odpala bez problemu na benzynie. Podobno coś się stało z automatycznym ssaniem może ktoś wie jak sobie samemu z tym poradzić ?

    powiedz na początek jaki masz układ zasilania silnika (gaźnik, wtrysk)?


    Cytat:
    Polonezy nigdy nie miały automatycznego ssania

    A Amibex, bosch?
  • Poziom 28  
    Witam serdecznie.Kolega Goldwinger zaproponował sprawdzenie czy się kręci wałek aparatu.Jezeli nie to masz z głowy pasek rozrządu.Rozrusznik wtedy kreci szybciej niz normalnie.U Ciebie to raczej odpada(ale sprawdź) bo jak napisałeś nie stało to się nagle tylko palił Ci coraz gorzej.Pozdrawiam.
  • Poziom 15  
    Bez urazy... ale jak czytam niektóre posty to ......

    na początek:
    -wykręcasz świece i sprawdzasz w jakim stanie (zakopcone, jasne suche, mokre) jeśli suche po długim kręceniu tzn nie dostaje paliwa

    - sprawdzasz czy na świecach jest iskra (tak jak było opisane)
    jeśli nie ma to zdejmujesz z kopułki aparatu zapłonowego środkowy przewód(ten od cewki) zbliżasz go do silnika, kręcisz rozrusznikiem i sprawdzasz czy jest iskra
    Możesz także zdjąć kopułkę i sprawdzić czy ten okrągły krążek obraca się i czy styki na nim i w środku kopułki są w dobrym stanie)

    Jeśli wszystko jest oki a jesteś zielony to zaprowadź go do kogoś kto się zna.. przyczyn może być dużo.
  • Poziom 10  
    aliali napisał:
    Polonezy nigdy nie miały automatycznego ssania. Przyczyną może być zapieczony wtryskiwacz lub uszkodzona pompa paliwa.


    Tak się składa, że wszystkie z wtryskiem bezpośrednim mają automatyczne ssanie. Multec XM też.
  • Moderator Samochody
    Cytat:
    Tak się składa, że wszystkie z wtryskiem bezpośrednim mają automatyczne ssanie. Multec XM też

    Rany boskie !! Polonez GDI się zrobił :)
  • Poziom 9  
    Dzisiaj ot tak sobie odpalił, w zasadzie bez problemów. Przy okazji znalazłem nieszczelność, o której wyżej pisałem. Nie wiem tylko czy ona może mieć wpływ na zapłon — po wężyku przy filtrze paliwa benzyna niekiedy leci ciurkiem (a niekiedy jest sucho). Ten wężyk spróbuję wymienić, tylko czy to rozwiąże cały problem?
  • Poziom 14  
    matucha_85 napisał:

    Tak się składa, że wszystkie z wtryskiem bezpośrednim mają automatyczne ssanie. Multec XM też.


    To już w ogóle pomieszanie pojęć. Polonezy nie miały automatycznego ssania nie miały też bezpośredniego wtrysku. Ssanie automatyczne da się zrealizować tylko w gaźniku. O ile mnie pamięć nie myli -bo było to już dawno- to takie ssanie miały skody favorit.
  • Poziom 10  
    Z racji że jest to forum dla początkujących - ssanie automatyczne ~ wzbogacanie mieszanki przy rozruchu zimnego silnika. Laik zrozumie o co chodzi, ktoś kto się zna też, bo to dla niego oczywiste.

    I ciekawe jakbyś wyjaśnił fakt, że nawet w katalogach czujnik który za to odpowiada istnieje pod nazwą czujnik automatycznego ssania?
  • Poziom 9  
    Problemów ciąg dalszy...
    Ostatnio wszystko chodziło w miarę dobrze, ale dzisiaj będąc rozpędzonym wrzuciłem na luz, obroty spadły i zgasło. Próbowałem uruchomić i sporadycznie daje radę, jednak tylko na wysokich obrotach — przy niskich od razu gaśnie. Czy to może być kwestia regulacji gaźnika? Czy może to ten nieszczęsny moduł? A może tak jak ktoś pisał wyżej to już "koniec"?
  • Poziom 22  
    aliali napisał:

    Ssanie automatyczne da się zrealizować tylko w gaźniku.

    A Audi 90 z mechanicznym układem wtryskowym KE- Jetronic ??
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik obserwowany
    Tak zielony kabelek się łamie i leci ciurkiem benzyna,
    A tu lecą ciurkiem głupawe posty.
    Skoro na gazie odpala to masz problem z zasilaniem benzyną.