Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz Holton 2*400 W

Mały|Css.pl 04 Oct 2008 23:17 8970 10
  • Jak wiadomo jest to znana wszystkim końcówka mocy oparta w stopniu końcowym na tranzystorach MOSFET wzmacniacz powstał z myślą wykorzystania go w domu ale nie tylko.... napędza on Zeusy i bardzo dobrze sobie radzi z ich wysterowaniem po ok 10 min grania na maxa kopółki przeciwpyłowe robią sie lekko ciepłe konstrukcja jest dosyć prosta jak na moc którą może oddać w środku znajduje sie trafo o mocy 1.1 kW napięcie wtórne bez obciążenia 2*55 V zmiennego tranzystory końcowe IRFP parowane spadek napięcia na rezystorach źródłowych ustawiony 5 mV na każdy tranzystor kondensatory firmy Jamicon 8 szt po 10.000 uf na 100V mostek 50 A napięcie na zasilaczu wynosi +- 2*76 V pod obciążeniem spada do +- 74 V sprzęcik idealnie nadaje sie do domu jak i na małe imprezki... jestem bardzo zadowolony z tej konstrukcji polecam każdemu kto lubi rezonanse w domu ;) wzmacniacz posiada zabezpieczenia takie jak: kontrola napięcia stałego na wyjściu,kontrola napięcia zmiennego na trafie,kontrola napięcia +- na zasilaczu,opóźnione włączanie obciążenia,zabezpieczenie termiczne (jeszcze nie zrealizowane brak termistorów) trafo nie potrzebuje soft startu bezpieczniki w domu jak narazie nie spalone !

Kosztorys:

Trafo 160 zł z przesyłka

Kondensatory w zasilaczu 200 zł

Końcówki mocy 150 szt * 2 = 300 zł

Zabezpieczenie 70 zł

Obudowa 0 zł wszystko bylo pod ręka

Tranzystory IRFP 240/9240 24 szt. 130 zł w TME

Razem 860 zł niezła sumka ale naprawde bylo warto włożyć tyle kasy ;]

zamieszczam fotki:

Wzmacniacz Holton 2*400 WWzmacniacz Holton 2*400 WWzmacniacz Holton 2*400 W

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Mały|Css.pl
    Level 16  
    Kupie BSW ravemaster 154-II lub 18\'
    Has specialization in: systemy nagłaśniające
    Mały|Css.pl wrote 251 posts with rating 7, helped 3 times. Live in city Katowice. Been with us since 2006 year.
    tom3kk
    Level 19  
    Witam

Tonsil Zeus i po holtonie na kolumne. Ciekawe, tylko nie mów że w bloku mieszkasz? hehe
    Wkrótce będę zamieszczać mój projekt w DIY, również napędza go Holton 400.
    Wzmacniacz niczego sobie.

Co do projektu. Wydaję mnie się że można by poprawić troszkę estetykę jeśli ma on sobie ładnie stać obok reszty "aparatury". Nie żebym się czepiał.
    Tak patrząc na to trafo, az 1.1kW wydaję mnie się ze mogło być ono spokojnie mniejsze, tak około 800VA, holton przy 8 Ohmach i przy tym napięciu raczej nie odda więcej niż 300 watów, tak więc, troszkę pieniędzy można by zaoszczędzić.

Ale tak ogólnie dla mnie 4.
    Fajna zabawka.

Przyjemności

pozdrawiam
    Mały|Css.pl
    Level 16  
    Nie nie mieszkam w bloku ale chętnie bym sprawdził jak to gra na takim małym kwadracie ;) obudowa fakt nie jest najlepsza w przyszłości będzie na pewno inna (lepsze wykonanie,większy radiator) trafo dałem specjalnie większe żeby był zapas mocy.... poza tym i tak kosztowało grosze w porównaniu do oferty która zaproponował mi toral jedyne 450 zł za trafo o moc 1 kW to było rok temu.... dlatego tez nie wachałem sie żeby kupić owe za 160 zł ;)
    tom3kk
    Level 19  
    Mały|Css.pl wrote:
    Nie nie mieszkam w bloku ale chętnie bym sprawdził jak to gra na takim małym kwadracie ;) obudowa fakt nie jest najlepsza w przyszłości będzie na pewno inna (lepsze wykonanie,większy radiator) trafo dałem specjalnie większe żeby był zapas mocy.... poza tym i tak kosztowało grosze w porównaniu do oferty która zaproponował mi toral jedyne 450 zł za trafo o moc 1 kW to było rok temu.... dlatego tez nie wachałem sie żeby kupić owe za 160 zł ;)

A to zmienia postać rzeczy.
    A jak z nagrzewaniem, przypuszczam że ten radiator nie daje rady gdzieś tak przy 25 minutach głośnego słuchania, czy się mylę?
    U mnie w subwooferku musiałem zastosować "spory" radiator żeby nadążać pasywnie odprowadzać ciepło od tranzystorów.

Co do samego Holtona. Tak się składa że będę składać drugiego i tak patrzę na twoje koszty, skąd Ci się wzięło aż 150zł na końcówkę? Czy to może już kwota z radiatorem?
    Ja składając teraz drugiego, z rezystorami 1% zapłącę góra 80zł za części do tego (tranzystory około 35zł na jednego H400, reszta można powiedzieć ze to detale), płytkę tym razem wytrawię samemu (wcześniej kupiłem z altrona i w sumie szkoda, wytrawianie jest proste i "przyjemne")
    Mały|Css.pl
    Level 16  
    Tak troszke sie grzeje będe musiał zastosowac dwa wentylatory 120mm na 12 V i regulator na LM 317 to cena za płytke z częściami były tam tranzystory itp cały kit ale ja z tego zostawilem rezystory o tolerancji 1% całą reszte kupiłem we własnym zakresie między innymi tranzystory o których wspominałem wczesniej,kondensatory diody itp elementy lepsze jakościowo ja płytki nie trawiłem... bo jednak to zajmuje troszke czasu aczkolwiek następny projekt jaki mam na celu to AV 800 płytke juz trawiłem sam ;) https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1052252.html
    motykami
    Level 18  
    Konstrukcja bardzo dobra, właściwie nie ma się czego doczepić, wszystko wykonane porządnie i starannie. A jak z brumami z tego toroida ? Nic Ci nie brumi ??

Niedawno popełniłem podobną konstrukcję (ciut mniejszą, bo 2x holton 200). I wiem ile pracy w to trzeba włożyć ale za to jakie jest zadowolenie ze słuchania muzyki z własnego wzmacniacza :D

Piszesz że masz w tej końcówce zabezpieczenie, mógłbyś powiedzieć coś dokładniej co to za zabezpieczenie ? Przeciwzwarciowe, przeciw DC na wyjściu ? Bo w moim holtonie już mi się 2 razy zdarzyło niechcący zewrzeć wyjście (używam go na imprezach więc różnie to bywa) i jak na razie na szczęście leciały tylko bezpieczniki, ale szkoda by było uwalić tranzystory w razie W) Proszę opisz troszkę to zabezpieczenie, daj jakieś schematy itd.

A jak z włączaniem trafa ? masz do niego układ soft startu czy podpinasz "na żywca" ? Bo moje trafo 850VA mam bez soft startu i niekiedy wywala Sy 16B przy włączaniu :D

Pozdrawiam, motykami.
    Mały|Css.pl
    Level 16  
    Dziękuje za dobrą ocenę :) trafo nie brumi na szczęście jest spokój dokładnie tak ogromna satysfakcja i to cieszy.... podaje link do dokumentacji jest tam wszystko opisane jeżeli ktoś będzie chciał udostępnię całą dokumentacje wraz ze schematem ;) trafo jest..... duże ale Sy trzymają oprócz tego przy każdym załączeniu wzmacniacza przygasa światło w całym domu :)

http://www.nikomp.com.pl/opisy/ZEAJ0/ZEAK4190.htm
    joy_pl
    VIP Meritorious for electroda.pl
    To żeby nie było za słodko ja cos dodam.
    Czemu dąłeś tak wielka obudowę?
    Brak miękkiego startu to, że nie wywala bezpieczników nie znaczy, że nie musi go być.
    Mały|Css.pl
    Level 16  
    Poniewz miałem takie radiatory nie widzę sensu zmniejszania obudowy.... po co ??? żeby jeszcze bardziej sie wszystko grzało ? poza tym to nie jest kostka na TDA ze można ja upchnąc w puszke po piwie.... ja soft startu nie potrzebuje bynajmniej na chwile obecna
    drozda86
    Level 13  
    Uwierz mi że przyda Ci się soft start. Ja mam trafo 600VA i jak nie używałem soft startu to wywalało mi bezpieczniki co i rusz... Wydatek 15zł.. i po problemie.

A co do Twojej konstrukcji, to mi się podoba ;]

Chciałbym się zapytac jak sprawuje się to zabezpieczenie ? I czy ono jest na 2 kanały ??