Nabyłem spawarkę made in china do drobnych prac domowych taką jakich pełno na rynku , prąd ok 250A , uzwojenie wtórne wykonane z aluminium . Przy odrobinie wprawy w spawaniu i po przeróbce jest bardzo uniwersalna i tania w utrzymaniu . Spawanie taką fabryczną spawarką to było wyzwanie , niestabilny łuk , pryskanie spawu z elektrod , spawy nierówne postrzępione , grudowate , spawarka powodowała częste wybijanie bezpieczników 16A przy elektrodzie fi 3,25. Postanowiłem skorzystać z już zamieszczonego na tym forum schematu , celem było zrobienie spawarki na prąd stały z potrzymaniem jarzenia łuku którą będzie można spawać wszystkimi typami elektrod. Koszt dodatkowych części wyniósł ok 200 zł i można to kupić na allegro . Po poskładaniu tego wszystkiego do razem spawanie to czysta przyjemność , spawy są równe i ładnie rozlane elektroda nie klei się łuk można utrzymać na odległości ok 4 cm i nie gaśnie , łatwo jest też go zajarzyć . Polecam każdemu to rozwiązanie gdyż jest nie drogie , a bardzo dużo poprawia . Adam
Panie Adamie proszę poprawić pierwsze zdanie, bo zastanawiałem się jak mam się zwracać

Dodałem zdjęcie na początku (wymóg tego działu).
Androot.

Cool? Ranking DIY