Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

holton, preamp (filter) - buczy.

05 Paź 2008 13:41 921 4
  • Poziom 19  
    Witam

    Wiem ze temat juz był wałkowany sporo razy, jednak czytając posty nie udało mnie się z tym uporać.

    Mam problem z "burczeniem".
    Pociągnąłem wspólną masę, która łączy sie w jednym wspólnym punkcie przy zasilaczu od Holtona. W zasilaczu samego wzmacniacza siedzą 4x 10 000uF i małe kondy 10nF.
    Zauważyłem ze przy podgłaśnianiu na preampie poziom burczenia nie rośnie, cały czas jest taki sam. Nie ma nawet znaczenia czy podepnę jakieś urządzenie pod input czy tez nie, zawsze burczy tak samo. Oddalanie Holtona od transformatora też nie zmienia niczego.

    Burczenie nie jest bardzo mocne, można na nim normalnie sobie słuchac, lecz denerwuje mnie to trochę ponieważ jak w piosence/filmie wystepuję cisza to wtedy niestety lekko to słychać.

    Naprawdę nie mam pojęcia co to może być. Próbowałem nawet podpiąć minus od input do kaloryfera ale niestety to nic nie daję, wręcz burczenie jest wtedy trochę mocniejsze.

    Pod odpięciu kabla od preampa od Holtona burczenie nadal wystepuje.

    Co może być przyczyna tego?
    Nie wiem, może coś na wzmacniaczu jest nie tak? Cos sie upaliło? (nie było zwarć etc.)
    Prosiłbym o jakieś wskazówki oraz o ew. informacje jak to zdiagnozować.

    W załączniku schemat podłączenia tych mas.

    Pozdrawiam

    holton, preamp (filter) - buczy.
  • Poziom 40  
    Wywal to polaczenie mas obu zasilaczy. Masa preampu i koncowki powinna laczyc sie kablem sygnalowym.
    Kolejna poprawe moze przyniesc podlaczenie masy glosnika do masy koncowki i zwarcie rezystora 10om laczacago na koncowce mase zasilania z masa sygnalowa.

    O samej koncowce nie bede sie rozpisywal bo juz duzo napisalem o jej wadach i co mozna w niej poprawic.
  • Poziom 19  
    polaczenie wywalone, masa sie laczy kablem sygnalowym, zamiast rezystora R11 (plytka altrona, 10 Ohm) jest zworka

    efekt, no moge powiedziec ze cos dalo, teraz to "burczenie" jest naprawde na minimalnym poziomie, dodatkowo zauwazylem ze podpiecie masy pod kaloryfer w domu niweluje praktycznie do zera ten przydzwiek

    dzieki za pomoc

    //edit
    jest jakis jeden konretny topic w ktorym mozna poczytac o tym co pisales o tej koncowce, czy trzeba przekopywac forum?
  • Poziom 40  
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=10898

    Admin dostal juz moj opis holtona 400 ale jeszcze go nie zamiescil, generalnie chodzi o to samo bo to blizniacze uklady.

    Jak juz masz prawidlowo polaczone masy to zostaje podlaczenie masy sygnalowej do masy obudowy i ew uziemienia. Ja lacze mase sygnalowa w punkcie wejscia czincza z obudowa wzmacniacza. Po prostu przykrecam zloconego czincza bez izolacji do metalowej obudowy.
    Inny problem to zasilanie kablem z uziemieniem ktore to powinno byc podlaczone do obudowy. Jesli uzywasz kabla zasilajacego komputerowego a w gniazdku nie ma uziemienia to takie podlaczenie moze tez powodowac brumy. Dlatego zadko ktory sprzet domowy ma zasilanie z uziemieniem.
  • Poziom 19  
    oks dzieki za informacje, ten art. akurat sobie czytalem przed budowa, czekam na wersje z 400, moze przy nastepnym holtonie juz zaaplikuje zmiany :)

    jeszcze raz dzieki za pomoc

    pozdrawiam


    P.S.
    moj subik juz w DIY jest, heh zapraszam do ogladniecia...

    [edit]
    podpialem panel pod mase, buczenia juz w ogole nie ma, totalne zero ;)