Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

sterowanie roletami zewnętrznymi

enrobert 05 Oct 2008 14:41 10747 14
Optex
    enrobert
    Level 11  
    Witam,
    Jestem użytkownikiem systemu alarmowego opartego o centralę CA 64.
    System instalował mi kolega, który niestety wyjechał z kraju i nie mam z nim kontaktu.
    W ostatnich dniach zainstalowaliśmy w domu rolety zewnętrzne z napędem i sterowaniem SOMFY, do których zakupiłem dodatkowo moduł bezprzewodowy do otwierania i zamykania rolet, który można "wpiąc" do systemu alarmowego.
    Jest to przekaźnik zasilany prądem zmiennym 230V z trzema gniazdami: COM i po jednym do opuszczania i podnoszenia rolet. Działa w ten sposób, że zamknięcie chwilowe jednego z obwodów z COM uruchamia sygnał do zamknięcia lub otwarcia rolet.
    Moja prośba dotyczy wskazania mi sposobu podłączenia przekaźnikia: do jakich wyjśc? oraz optymalnego oprogramowania tego wyjścia, tak, aby podczas załączania alarmu opuszczały się rolety.
    Bardzo proszę o pomoc, sam niestety nie mogę "ugryźc" tematu; nie jestem instalaterem...
  • Optex
    simon83
    Level 12  
    Zebysmy mieli jasnosc - w momencie zazbrojenia systemu chcesz automatycznie opuscic rolety, z kolei w momencie rozzbrojenia maja sie podniesc? Drugie pytanie pomocnicze - czy caly system alarmowy to jedna logiczna grupa?

Pozdrawiam,
    Szymon Zdziabek
  • Optex
    enrobert
    Level 11  
    [quote="simon83"]Zebysmy mieli jasnosc - w momencie zazbrojenia systemu chcesz automatycznie opuscic rolety, z kolei w momencie rozzbrojenia maja sie podniesc? Drugie pytanie pomocnicze - czy caly system alarmowy to jedna logiczna grupa?

System podzielony jest na dwie strefy: dom i ogród; przy załączaniu zawsze pojawia się pytanie: załączyc wszystkie czy wybrane. Co do kwestii opuszczania i podnoszenia rolet. Właściwie zależy mi tylko na opuszczaniu rolet. Czasem zdarza się przecież, że wraca się po coś do domu zaraz po uzbrojeniu alarmu i rolety jeździłyby wtedy w górę i w dół jak szalone :-)
    bartek_p
    Level 31  
    Przekaźnik sterowany wyjściem z centrali. Wyjście ustawiasz jako zasilanie w czuwaniu.
    Przez styki przekaźnika puszczasz coma z tego sterownika co masz.
    Powinno działać.
    Jak nie dasz rady to pisz mi na PW, podjade i ci zrobie. :)

Dodano po 23 [minuty]:

Teraz tak sobie myśle że przecież w 64 można oprogramować wyjście jako sterujące roletami, nie mam teraz instrukcji przy sobie więc nie mogę tego zweryfikować.
    Czy napewno masz CA 64 czy INTEGRA 64?
    enrobert
    Level 11  
    bartek_p wrote:
    Przekaźnik sterowany wyjściem z centrali. Wyjście ustawiasz jako zasilanie w czuwaniu.
    Przez styki przekaźnika puszczasz coma z tego sterownika co masz.
    Powinno działać.
    Jak nie dasz rady to pisz mi na PW, podjade i ci zrobie. :)

Dodano po 23 [minuty]:

Teraz tak sobie myśle że przecież w 64 można oprogramować wyjście jako sterujące roletami, nie mam teraz instrukcji przy sobie więc nie mogę tego zweryfikować.
    Czy napewno masz CA 64 czy INTEGRA 64?

Mam na bank CA 64-przeleciałem instrukcję i nie widziałem opcji oprogramowania wyjścia jako sterujące roletami; przeryję jeszcze raz...
    A czy możesz mi wytłumaczyc "jak chłop krowie na rowie" co to znaczy, że przez styki przekaźnika puszczasz coma.... ? Ten sterownik ma styk COM oraz dwa styki: jeden do opuszczania, drugi do podnoszenia rolet - poradź proszę, gdzie mam je wpiąc do centrali. Pzdr.
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
    enrobert
    Level 11  
    sharp wrote:
    W CA64 nie ma sterowania roletami. W każdym razie nie bezpośrednio.
    Możecie wykorzystać "wskaźnik czasu na wyjście" sterujący wejściem, ono zaś steruje wyjściem oprogramowanym jako "wskaźnik zadziałania wejścia" z ustalonym czasem jego działania - to już zależy od rolet i sterowania nimi (przyciski, łączniki, sterowanie grupowe...)

jednokrotne, krótkie zwarcie obwodu: zacisku podnoszącego lub opuszczającego rolety i COM wyzwala impuls przekazywany radiowo do rolet (ja mam wprogramowane wszystkie), co daje w efekcie podnoszenie lub opuszczenie rolet. W tej sytuacji czas działania może byc nawet 1s? Czy się mylę?
    No i te nieszczęsne kable... Może zachowuję się jak blondynka, ale uparcie chcę korzystając z Waszej pomocy, uporac się z tym problemem nie wzywając instalatora. Napiszcie proszę, gdzie je podłączyc w centrali.
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
    enrobert
    Level 11  
    sharp wrote:
    Jeśli masz wolne wyjścia wysokoprądowe (OUT1-4) to styki sterujące jakiegoś przekaźnika podłącz pomiędzy OUTx a COM, styki robocze - do Twojego sterownika rolet.
    W przypadku wyjść niskoprądowych (OUT5-16) - styki sterujące pomiędzy OUTx a +12V, reszta analogicznie.
    Oczywiście musisz mieć to wyjście prawidłowo oprogramowane.

W tym przełączniku SOMFY nie ma styków roboczych - sterowanie jest bezprzewodowe do odbiornika w siliniku; do tego ma wyjście na zasilanie DC 230V. Czyli po prostu podłączam pod styk wysokoprądowy i oprogramowuję go? Jeszcze tylko doradźcie mi proszę jak i będę cały szczęśliwy i zapraszam na zabawę roletami :D
  • Helpful post
    bartek_p
    Level 31  
    Dajesz do centrali przekaźnik
    +, -, podłączasz do któregoś z wyjść i programujesz wg potrzeb, tzn. kiedy ma działać.
    Styki przekaźnika COM, NO, NC, łączysz z tą radiówką przewodami do styków COM, NO, NC, .
    Prościej się już nie da tego wytłumaczyć.
    enrobert
    Level 11  
    Dzięki wszystkim za pomoc. Ruszam teraz do działania. Aha - ostatnie pytanie: czy konieczny jest przekaźnik, czy CA64 nie ma wyjśc przekaźnikowych? Pozdrowienia dla moderatora
    Andrzej Stachurski
    Level 21  
    Tak sobie czytam i dochodzę do wniosku że trzeba będzie dać dwa przekaźniki i obsłużyć je dwoma wyjściami, dlaczego? bo kolega "enrobert" wyraźnie powiedział że:"jednokrotne, krótkie zwarcie obwodu: zacisku podnoszącego lub opuszczającego rolety i COM wyzwala impuls przekazywany radiowo do rolet (ja mam wprogramowane wszystkie), co daje w efekcie podnoszenie lub opuszczenie rolet. W tej sytuacji czas działania może byc nawet 1s? Czy się mylę? "

A więc jeden przekaźnik będzie odpowiedzialny za wyzwolenie opuszczania, a drugi za wyzwolenie podnoszenia.
    Druga sprawa to wyzwolenie chwilowe. Po to by centrala poprzez stałe wyzwolenie przekaźnika nie spowodowała niemożności sterowania ręcznego.

sterowanie roletami zewnętrznymi
    User removed account
    Level 1  
    Andrzej Stachurski
    Level 21  
    No tak, ale trzeba zająć fizycznie jedno wejście i dwa wyjścia. Wyjścia wiemy że są, o wejściach nic nie wiadomo. Lepsze by było rozwiązanie czysto programowe IMHO ale w 64 trudniej o to niż w Integrze. Myślę że trzeba poczekać na odpowiedź zainteresowanego:)
    enrobert
    Level 11  
    Witam Wszystkich. Chcę się podzielic dobrą wiadomością - udało się!:idea:
    Udało się bez dodatkowych przekaźników... Sterownik żaluzji podłączyłem do wyjścia niskoprądowego i oprogramowałem je jako wyjście o typie załączanego przy załączeniu hasła (typ 85), czas ustawiłem na 5s.
    I działa idealnie:D Dziękuję wszystkim za zaangażowanie i pomoc. Pozdrawiam