Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

komp sam się wyłącza

06 Mar 2004 23:29 3669 33
  • Level 20  
    :?: Mam mały poroblem
    mam durona 1Ghz 256 mb Ram i sam się wyłącza. mam zinstalowany norton antyvirus bo podejrzewałem że to jest przyczyną ale okazuje się że nie. Przez mniejwięcej rok może dwa wszystko było ok ale teraz sam się wyłącza.
    Proszę o pomoc
    Pozdrawiam
    Erni 1
    [22.06.2021, g.9.00] Zabezpieczenia Internetu Rzeczy (IoT) programowe i sprzętowe. Zarejestruj się za darmo
  • Level 22  
    Napisz coś więcej po jakim czasie się wyłącza.
    Jaki masz system.
    Być może wentylatorek na procesorze się już zatarł albo nie wyrabia z odprowadzaniem ciepła i po nagrzaniu się wyłącza.
    Jak masz możliwość to sprawdź temperaturę procka w biosie.
    Chyba że przyczyna leży gdzie indziej. Ale zaczął bym od tego.
  • Level 25  
    He he - chyba taki sam problemik jak ja miałem.
    Kondesatorki na płycie klękają. Chociaż niekoniecznie, ale u mnie było to. Skończyło się na wymianie płyty głównej.
  • Moderator
    Sprawdz jak wyglada plyta (elektrolity) zmień paste pod procesorem, odpal program do mierzenia temperatury porownaj jak masz w biosie ustawiona temperature graniczna,podmien zasilacz .Pozdrawiam
  • Level 20  
    Temperatura procka to 55 o C
    System operacyjny to XP profesional
    Czs wyłączania za każdym razem jest inny i niemożliwy do zlokalizowania
    Dzięki za sugestje
    i proszę o więcej
  • Level 13  
    Na 99 % zasilacz. Czy dokładałeś ostatnio jakiś nowy sprzęcik? (wydajniejsza grafika, napęd).
  • Moderator
    Nawet gdy jest nie kulltowy zasilacz to nie trzeba do niego dokładać jakiś nowy sprzęt by winowajcą okazal się zasilacz . Jesli sprawdzileś to co wczesniej pisłem ale nie sprawdzileś zasilacza to koniecznie to zrób.Pozdrawiam.
  • Level 19  
    dam szybciuska rade niema sensu sie chrzanic ja joz 4 razy mialem z kompami taki przypadek nawet nieraz byly takie cierzkie przypadki ze sam sie restartowal co 3 minuty hehe wymiana plytki gl. na jakas lepszą i sprawa zalatwiona polecam sposob :)))!!!!
  • Level 27  
    Erni1 czy twoja plyta to K7S5A ?bo mam dokladnie ten sam problem na tej plycie z duronem 1 Ghz elektrolity wygladaja dobrze moze to jakas wada tych plyt
  • Level 18  
    A może przeinstaluj system po wcześniejszym sformatowaniu partycji C i zobacz czy to nie wina systemu?
  • Level 12  
    Ja miałem podobne kłopoty z K7SOM i niestety zakwitły mi kondziory na płycie głównej,niestety byłem zmuszony do wymiany :?
  • Level 11  
    Spróbuj wymienić RAM. Kolega miał taki przypadek ale miał szczęście bo komputer był jeszcze na gwarancji. Wymieniono wadliwy RAM Kingstona 400MHz
  • Level 14  
    Witam....
    Ja w swoim kompie miałem taki przypadek że po ok 1,5 roku czasu zaczął mi sie komp wyłączać sam niespodziewanie i niewiadomo co było tego przyczyną. Zaczeło mnie to denerwowac wieompa rozkręciłem i okazało sie że wtyczka zasilajaca płyte główna była wypalona !!!!
    Chodzi tu o zasilanie w napięcie +5V (4 czerwone kable we wtyczce )
    Jak sie zaczęły wypalać kolejno to komp mi sie wyłączał i coraz bardziej do tego momentu że nie mogłem nawet systemu zainstalowac.

    Wymieniłem wiązke zasilajaca płyte i wszystko jest Ok.
    Konfiguracja mijego kompa to duron 800 MHz; 256MB RAM;
    płyta NMC 8TAX+. Zasilacz mocy 235W.

    A tak pozatym zasilacze do kompów dostępne w Polsce to jeden wielki bubel!!!!!!
    Zasilacz o mocy 150W przywieziony z zagranicy ma dwa razy grubsze przewody !!!!!!!

    Pozdrówka .....

    ps. kumpel miał też przypadek ww ale w jego przypadku byla to wina grafiki ATI Radeon 9100 i błędów pamięci RAM 512MB DDR.
  • Level 20  
    Niestety wszystko jest możliwe.
    Płyta to K7S5A sprzęt dokładałem ale jedynie kartę sieciową i telewizyjną
    a system postawiłem na nowo po sformatowaniu partycji.
    Jeszcze raz dzięki
  • Level 12  
    A na innej zasiłce sprawdziłeś??
  • Level 12  
    Ja mam problem trochę podobny.

    Po załączeniu kompa po ok. 5 sekundach wyłącza się. I koniec.
    Za chwilę można go włączyć i to samo. Podstawiałem zasilacz i nic.
    W tych 5 sekundach startuje bios, zgłasza się grafika i wyłącza się.
    Tak jakby przycisk załączający był zwarty.
    Wygląda na to, że przerzutnik na płycie głównej nie działa.
    Czy ktoś ma shcemat tego układu włączającego zasilacz?

    A jeszcze jedno. Jak wymusiłem pracę zasilacza ATX-owego to płyta działa prawidłowo oczywiście do momentu gdy przestaję wymuszać jego załączenie.
  • Level 15  
    PO pierwsze jak mozna miec zainstalowany system prawie 2 lata, maxymalne dopuszczalne max to 6-12 miesiecy, ale jak ci sie wyłącza to najlepiej uaktualnij system HotFixami ze strony www.windowsupdate.com i przeprowac OnLine auto update
  • Level 15  
    Po dwóch latach to pewnie chodzi jak traktor a Win XP instaluje sie 15 minut (przynajmniej mi :) ), także warto zainstalować, kiedyś instalowałem system 1 raz na miesiąc ale teraz mam dużo lepszy sprzet i nawet po 6 miechach to dobrze chodzi o ile sie dobrze postawi system :) A z tych ludzi co znam ja najlepiej stawiam system, ale to tylko praktyka bo juz 300 systemów postawiłem :)
  • Moderator
    Rocky24 wrote:
    miec system 2 lata caly czas ten sam to przeciesz nadaje się do ksiegi guinesa ... cos nieprawdopodobnego ... 8O

    Na moim poprzednim kompie na windzie 98 ale używając sporadycznie modem system stał około trzy lata bez żadnych numerów z jego strony i nie dociągnięć , zwisów niebieskich ekranów i tak dalej .Pozdrawiam :wink:
  • Level 14  
    Pewnego razu miałem płyte z włączonym ACPI miałem Winde 98 i wszystko było dobrze.......................... sielanka może trwałaby długo, ale zinstalowałem Winde 2000 i zaczeło się wszystkie urządzenia zainstalował na jednym IRQ jedyne co mogłem zrobić to ustawić je ręcznie jakież było moje zaskoczenie gdy do wybory miałem tylko 2 przerwania. Nie poddałem się i postanowiłem przeinstalować winde ponownie tym razem jednak ustawiając IRQ w BIOS-ie dla osobnych urządzeń. No i ..... Dopiero wtedy sie zaczeło komputer wyłączał sie co losową liczbę minut niewiadomo dlaczego. Postanowiłem zaktualizować BIOS z powodzeniem jednak dlaej się krzaczył. I znowu BIOS wyłączyłem ACPI i ???? Odziwo Pracował normalnie (tylko nie wyłączał się sam ). Zmieniłem sobie płytke teraz mam inny problem komputer sam mi się włącza niewiem czemu może to obc. lini ??? Jeśli ktoś miał podobny problem pomóżcie.
  • Level 11  
    A czy przed wyłączeniem się kompa nie wyskakuje okienko w którym trwa odliczanie, i jest napisane, że komputert zostanie wyłączony. Jeśli tak to jest to Blaster, ściągnij łatke ze strony windowsa.
  • Level 11  
    witam mam podobny problem tylko ze komp wyłącza mi sie za kilka godzin pracy np. jak rano włącze i zostawie go na sciaganie z inter. przez kilka godzin to pod wieczór mi sie wyłaczy jest to około 8-10 godz nie wiem co robic tak jest od kilku dni. formatowałem juz dysk i nic ???
    pomocy!!
    sprzet: z tym ze jest to laptop- celeron 2.4 standard ponadto Win XP
    za pomoc z góry dziekuje
  • Level 28  
    I. Synu nie wiesz co mowisz....

    http://www.ocworkbench.com/hardware/elite/k7s5a/k7s5ap1.htm

    Plyt jest na prawde niczego sobie - to jak na tamte czasy (2001) to byl cud techniki, ktory nigdy nie mial szans rozwoju.

    Plyta obsluguje procesory do 2600 + XP wlacznie - wykonane w technologii 0,18 mikrona.

    II. Obalanie sie kompa...

    Moim zdaniem przyczyna moze lezec w 3 miejscach. Sama plyta nie jest specjalnie pradozernym urzadzeniem, ale procek o ktorym mowa potrafi wyzrec 80 W. Wiec to jest duzo, biorac pod uwage wszystkie inne elementy kompa ... Jest jeszcze cos takiego jak dobroc ukladu :D Zaloze sie ze twoj zasilacz nie jest na specjalnie drogich diodach robiony i zere ze swojej mocy troche :D

    Wczoraj dostawalem do glowy przy instalacji XP na tej samej plycie i na Durniu 600. Oto co zrobilem.

    a) wgralem najnowszy BIOS Cheepomana ze strony: http://www.ocworkbench.com/2002/ecs/k7s5abios/cheepobios.htm

    b) nastepnie ustawilem w nim takie rzeczy: wlaczylem obslugie IO APIC (CPU settings), powylaczalem wszystkie urzadzenia ktorych nie uzywam (COM, LPT, zintegrowany dzwiek i LAN <- tego nie mam na plycie), musialem wlaczyc USB... i tutaj niestety jestesmy w... Poniewaz w tej specjalnej wersji BIOS mozna ustawiac przerwania dla urzadzen, niestety - po wlaczeniu kontrolera USB wszystko jest o d... roztrzas - poniewaz zaczynaja sie one dublowac, a jak powszechnie wiadomo, konflikty przerwan sa jedna z najczestszych przyczyn bezczelnego obalania sie kompa

    III. Po wykonaniu wszystkich powyzszych czynnosci (mialem kazde urzadzenie na innym przerwaniu), wzialem sie za instalacje Windows XP.

    c) Tuz na poczatku instalacji XP!

    http://www.ocworkbench.com/2002/ecs/k7s5aguide/IO%20APIC%20Guide.htm

    Quote:

    1. You must have a BIOS that has the option of IO APIC, like the excellent CheepoBIOS, and have it enabled.

    2. Install Win 2000 or XP Pro from fresh or re-install.

    3. Start the install using either the bootdisks or booting from the CD.

    4. When it asks you to press f6 to install RAID of SCSI drivers, hit f5 many times and if you need to, f6 also.

    5. Eventually, it will show you a menu to choose the type of PC you want to install for.

    6. Choose "APCI Uniprocessor "

    7. Now finish installing windows and in system information under IRQ, you should now see you have 24 IRQs


    czyli:

    - uruchamiasz instalatora na czysto (nie naprawianie tylko instalacja)
    - zaraz na poczatku wciskasz F5 i F6 na przemian (ja tak to robilem)
    - pojawia sie menu z wyborem typu systemu - wybierasz w nim - System jednoprocesorowy z APIC
    - dalej instalujesz normalnie (standardow)

    ja polecam na czas instalacji wypiecie sie z LAN - jest on podczas instalacji zbedyn, a mozesz na czysty system dostac jakis syf.

    po instalacji Service Pack 1, lata na Blaster-a, firewall - Kerio (KPF) jest niezle - i rob co chcesz :)

    Po instalacji wszystko pieknie smiga :)

    IV. Zanim zaktualizujesz BIOS - pomysl - sa jego 2 wersje - jedna z wlaczona obsluga Fast Writes - ustawienie przyspieszajace dzialanie kart graficznych - ale nie wszystkie to obsluguja, nie wszystkie poprawnie, badz lubia sie wykolebiac.

    Zaktualizowalem sobie na wersje z Fast Writes - i dziala - moze dlatego ze mam karte z Gainward'a na dobrych pamieciach.

    Pomysl 2 razy.

    pozdrawiam, Brick Geniune

    ___________________________


    A tutaj masz na prawde wszystko o tej plycie: http://www.ocworkbench.com/2002/ecs/k7s5aguide/
  • Level 14  
    Witam mam K7S5A i Durona 850 i wczoraj komputer zaczął mi się dość często resetowć :cry: . Pojawiają się na ułamek sekundy białe napisy na niebieskim tle i czarny ekran a potem NVIDA …
    Wcześniej ZAWSZE tak się działo gdy był włączony winamp i chciałem się połączyć z siecią (modem) Właśnie od wczoraj coś jest nie tak bo często przy kopiowaniu, czasem podczas normalnej pracy i niemal zawsze podczas próby wyłączenia gwałtownie się resetuje. :evil:
    Gdzieś na forum czytałem, że trzeba odłączać zasilacz listwą. I rzeczywiście zawsze go odłączałem bo mam trochę przegrzany transformatorek zasilający TL494. A przez ostatnie 2 dni listwa jest ciągle włączona.
    Płyta chodzi od kilku miesięcy i mam duży wentylator i temperatura nie dochodzi mi nawet do 40.
    Niedługo sprawdzę zasilacz. Czy powinienem sprawdzać jeszcze system i inne podzespoły?
    Czy u Was także pojawiały się te napisy.
    Pozdrawiam
  • Level 20  
    Mam ten sam problem, od paru dni mi komp kleka. Zwiekszylem zakres temp na procku po ktorej komp sie wylacza ale widocznie nie to bylo przyczyna... Zadnego nowego sprzetu, zadnych zmian, moze rzeczywiscie kondensatory w zasilaczu lub plycie glownej ??
  • Level 14  
    Hej zapomniałem że zawsze po restarcie pojawiał się komunikat "system windows odzyskał sprawność po bardzo poważnum błędzie"
    Teraz mam po prostu wyłączone komunikaty o błędach.
  • Level 14  
    Zasilacz przetestowałem gruntownie, rozebrałem go na części pierwsze, odinstalowałem wszystkie nakładki systemu ale to wszystko nie dało rezultatów. Trzeba jutro stawiać na nowo system.
  • Level 14  
    Przeprowadziłem ponowną instalację i komputer nie wyłacza się już pod wpływem dowolnej operacji. Nadal wyłącza się gdy chodzi winamp i próbuje ustanowić połączenie sieciowe ale to pewnie wina modemu, bo niektóre komputery zawieszały się odrazu po jego włożeniu. :?
    Teraz coś zrobiłem i komputer nie chce mi się wyłaczać ale to nie podchodzi pod temat postu
    Pozdrawiam
  • Level 12  
    Ja na prawdę bym zaczął od Pamięci RAM. Sprawdź programem GOLD MEMORY. Jak nie pamięć to coś zasilanie. Pozdrwiam
  • Level 14  
    Pamięć jest OK testowałem memtest-em i no errors found
    Jak będe miał okazję to podmienie modem ale idzie się do tego przezwyczajić.