Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    Krzysiuch
    Level 11  
    Witam
    Dzisiaj grzebiąc na strychu znalazłem takie urządzenie. Na pierwszy rzut oka wygląda jak jakiś miernik ale z boku jest korbka i jak podłączyłem to do miernika i nią wolno pokręciłem to wyprodukowało mi ponad 300V

Ma lub spotkał się ktoś z takim urządzeniem?
    Co to jest?
    Do czego to służy?
    Jakie są tego parametry?

Co to za urządzenie? Co to za urządzenie?

Pozdrawiam.
    aceton
    Level 26  
    Jest to miernik rezystancji izolacji, generalnie megaomomierz.
    Krzysiuch
    Level 11  
    Ok a jak tym się posługiwać?
    dreslak
    Level 17  
    podłączasz element mierzony i kręcisz korbką. Tak bynajmniej mówi mój ojciec ;) on jest z tych lat co ten miernik
    niutat
    Level 36  
    Witam, ten miernik wygląda mi na przerabiany i uważaj bo na przewodach pomiarowych może być tak jak jest dopisane 2500V. Jeśli będziesz mierzył jakiś kabel czy kondensator to może się naładować do tego napięcia!
    Po zakończeniu pomiaru należy mierzony obwód rozładować. :!:
    Anonymous
    Anonymous  
    Quarz
    Level 43  
    aceton wrote:
    Jest to miernik rezystancji izolacji, generalnie megaomomierz.
    Dokładnie jest to megaomomierz z ustrojem magnetoelektrycznym ilorazowym.
    Taki ustrój pomiarowy ma przede wszystkim zastosowane właśnie w megaomierzach.
    Zastosowana w nim prądniczka prądu stałego - przy pokręcaniu korbką przynajmniej z ilością obrotów tam wskazanych, a więcej i tak nic nie da, ponieważ zaczyna działać sprzęgło odśrodkowe i następuje poślizg - wytwarza wysokie napięcie probiercze na zaciskach wyjściowych.
    Oczywiście, o ile tylko rezystancja w mierzonym obwodzie nie jest zbyt mała, ponieważ jedna z cewek ustroju ilorazowego (wraz z dodatkową rezystancją) jest włączona w obwód badany i stanowi z badaną rezystancją dzielnik rezystancyjny.