Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LED wysterowanie sygnału akustycznego.

tumeks 07 Oct 2008 23:24 1506 10
    tumeks
    Level 17  
    Witam

Mam taki układ z unitrowskiego magnetofonu.
    LED wysterowanie sygnału akustycznego.

Tylko próbowałem podłączyć, to albo kilka diodek świeciło ciągle albo wszystkie ;d

oto wyprowadzenia/co pisze na płytce
    -kabel zielony/L
    -kabel szary/P
    -kabel biały/+32V
    -kabel czarny/ułamane T na lewa stronę w połowie
    -kabel czerwony +20V

poleci to na 12 V z zasilacza? Jeżeli są jakieś szanse, to poproszę o wyjaśnienie kolorów kabli. Jak to podłączyć? Z góry dziękuję.
    Darrieus
    Level 38  
    Raczej nie pójdzie na 12V i mało co widać na tym zdjęciu.... z kąd dochodzą przewody do LEDow na przykład...
    tumeks
    Level 17  
    Zobacz na lewą stronę płytki. Jest taki styk kilkupinowy i wtyczka na elemencie z diodami, a kabli skąd zostały odczepione nie mogę powiedzieć bo to mój kolega demontował ;/
    Darrieus
    Level 38  
    Juz teraz wiem jak to było...
    Jak podasz na czerwony +12V a na czarny mase ,sygnał audio podajesz na zielony np. a mase sygnalu tam gdzie mase zasilania... jak nie zadziała to nic nie wyczarujesz.
    tumeks
    Level 17  
    ok jutro popróbuję z jakimś odtwarzaczem mp3 to zgrać ze sobą i zdam relacje czy zadziałało

Dodano po 3 [minuty]:

czyli zielony do + przy kablu audio, czarny to minus do zasilacza oraz ekran kabla audio? a czerwony +12 z zasilacza?:D
    Darrieus
    Level 38  
    Tak dokłądnie tak, ale prawie na pewno ta płytka potrzebuje dwóch napięć do działania... i lipa z tego będzie.

Moderated By Artur k.:

Na pewno to Kopernik nie żyje!
    Widział Kolega kiedyś wskaźnik wysterowania, zasilany dwoma napięciami?
    Na płytce jest opisane jasno:
    - +20V - czerwony
    - Lewy kanał - zielony
    - Prawy kanał - biały
    - Masa - czarny
    Regulamin p.12

Artur k.
    Admin of Audio group
    Na płytce z diodami musi być jakiś układ. np. A277D albo UL1980.
    Wskaźnik jest stereofoniczny, a więc ma dwa wejścia sygnału.
    Kanał lewy to przewód zielony, kanał prawy to przewód biały - reszta oczywista.
    Z jakiego urządzenia pochodzi ten układ?
    Darrieus
    Level 38  
    lubamet wrote:
    Tak dokłądnie tak, ale prawie na pewno ta płytka potrzebuje dwóch napięć do działania... i lipa z tego będzie.

Na pewno to Kopernik nie żyje!
    Widział Kolega kiedyś wskaźnik wysterowania, zasilany dwoma napięciami?
    Na płytce jest opisane jasno:
    - +20V - czerwony
    - Lewy kanał - zielony
    - Prawy kanał - biały
    - Masa - czarny

Szanowny mdeator może nie widzi jeszcze białego +32V ? Dla picu tam jest ?

Z tymi układami się zgodzę, ale zdjęcie jest bardzo mylące niestety.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Fakt - przeoczyłem te 32V. Jednak takie napięcie nie jest niezbędne do działania samych wskaźników wysterowania. Ta płytka to prawdopodobnie prostownik aktywny (działa od 0V, a nie tak jak "zwykłe" od 0.7V), jego użycie może być kłopotliwe ze względu na te 32V - jeśli już to lepiej zbudować nowy, na wzmacniaczu operacyjnym.
    Darrieus
    Level 38  
    Dobra bo tak można w nieskończoność, żeby to odpalić na 12V tak jak chce autor przydało by się zdjęcie płytki pod LEDami. Wtedy napisze się instrukcje krok po kroku.
    tumeks
    Level 17  
    Witam,
    sprzet pochodzi z wieży segmentowej- zpaomniałem nazwe akurat magnetofonu ( bo w nim to było) ale wzmacniacz ma nazwe-"WZMACNIACZ STEREO HiFi TRAWIATA 311D

na tej golej plytce nie ma zadnych ukladow scalonych, tylko jest kilka tranzystorkow, w tej obudowie nie mam jak zobaczyc bo nie ma srob a jak bede na sile otwierac to polamie plytke.. ale patrzac na nia od strony mozaiki to nie ma zadnych sladow po ukladach scalonych :D pozdrawiam