Mam chińczyka ir ct-944 aka infra 2000 aka infra 2001 (to samo ino z kolbą).
Duże BGA bez szans na wylutowanie.
Do testów wziąłem padniętą grafikę z della 9400 -gf-go7900gs, umocowałem ją w ramie, dostarczonej z urządzeniem (za małej na mobo laptopa) i czar prysł...
Preheater -tutaj ceramiczny "kafel" jako grzejnik startuje baaardzo powoli -od 40c do 100c zajeło mu równo 3 minuty, 200C było po 6 minutach, 250C było po 7min40sek a na termoparze umieszczonej dokładnie pod chipem było dopiero 172C.
200C na termoparze pojawiło się równo po 10 minutach, cóż może ten typ tak ma, pora zacząć świecić.
Naładowałem na bogato flux-u asa 223, wyregulowałem lampę na70% mocy, ustawiłem 3cm nad układem i zacząłem grzać.
Po minucie -nic, topnik nie dymi, dałem 85% czekam kolejną minutę dymek się pojawia czekam kolejną minutę, dymi, chip a raczej jego laminat nierównomiernie ciemnieje, acz dalej nie ma zamiaru się poruszyć. Fluxu cały czas pod dostatkiem, na preheaterze cały czas 250C, na temoparze dokładnie pod układem -spadło 174C układ centalnie nad kaflem preheatera i nic. Zrezygnowany idę ostro. Moc na 100%, kolejne 3 minuty i nic, laminat czarny, ukaład (BRAK JAKIEGOKOLWIEK KLEJU) stoi jak i stał jak skała. Rezygnacja, opuszczam niżej, ok 1,5cm 3 minuty mijają, śmierdzi i siedzi dalej twardo. na preheaterze i termoparze temp się nie zmieniły, 250C i 178C.
Wyciągam termoparę i kładę ją na układ, by sprawdzić jak grzeje lampa IR. I tu ciekawostka, w centrum "kropki" mam prawie 330C, a kilka milimetrów dalej tylko 208C.
Wyłaczam lampę IR, biorę opalarkę, daję najniższy bieg, chip puszcza po krótkiej chwili.
Inny duży chip intela schodzi opalarką po max 15sek, na chipie prawie wszystkie kulki, brak przebarwień. Taki sam chip na innej takiej płycie potraktowany stacją infra 2000 schodzi od początku procesu po jakichś 13minutach, ale niestety odparzony(bąble na laminacie).
Wnioski po kilku dniach użytkowania:
Stacja do sewisu gsm, gniazda, pamięci i małe układy schodzą bez problemu, na duże bga imo za mała moc preheatera, i największa wada nierównomiernie "gorący" i mały punkt światła IR. Ów punkt może być większy po podniesieniu lampy, acz temperatura w jego obrębie po podniesieniu gwałtownie spada.
Do dużego bga przyjdzie mi chyba zrobić coś swojego na opalarkach. Budżetowych (2,5k pln) stacji do dużych bga po prostu nie ma na rynku.
tyle.